Izvor: Vostok.rs, 30.Sep.2016, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 29.09.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 27.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 29.09
.


Stanje na frontu - 
.



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 29.09.



Tusk se nada produženju sankcija Rusiji - Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nada se da će Evropska unija u decembru produžiti sankcije Rusiji.

„Predložio sam svojim kolegama da u oktobru razmotre zajedničku strategiju u našem pristupu ovoj situaciji, i nadam se da ćemo u decembru u Evropskom savetu nastaviti našu doslednu politiku koja se tiče uvođenja i sprovođenje sankcija“, rekao je Tusk tokom sastanka sa premijerom Ukrajine Vladimirom Grojsmanom. Tusk je istakao da Evropski savet namerava da nastavi da podržava Ukrajinu.

Peskov: Rusija nije videla nijedan dokaz o obaranju malezijskog aviona - Rusija nije videla nijedan dokaz u preliminarnoj istrazi o obaranju malezijskog aviona MH17 2014. godine koju su juče objavili međunarodni istražitelji, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je u intervjuu za Bi-Bi-Si ukazao na to da je Rusija od početka podržavala ideju sveobuhvatne istrage i želela je da učestvuje u istražnom timu, ali joj to nije omogućeno uprkos činjenici da je pružala informacije na osnovu zahteva istražitelja. Upitan da li Rusija prihvata rezultate istrage, Peskov kaže da su to samo preliminarni nalazi i da će se istraga nastaviti do 2018. godine.

„Dakle, još uvek moramo da čekamo konačan sud. Još uvek ima mnogo nejasnih stvari. Mnogo kontradiktornosti. I mi svi moramo da nađemo odgovor na te kontradiktornosti“, rekao je Peskov. Tu, kako kaže, nema šta da se prihvati ni poriče.

„Istraga mora da se nastavi. Nažalost, još nismo videli nikakav dokaz. Ne možemo da prihvatimo kao konačnu istinu ono što oni kažu“, rekao je Peskov, prenosi TASS. Reč je o ozbiljnoj tragediji, i ne može se samo operisati saopštenjima bez dokaza i detalja. „Znamo da se đavo krije u detaljima. Nažalost, još uvek nam nedostaje mnogo detalja“, zaključio je Peskov.

Međunarodni istražitelji saopštili su da je malezijski avion MH17 2014. godine oboren sa područja pod kontrolom ustanika na istoku Ukrajine raketom sistema Buk, koji je tu dopremljen iz Rusije, ali nisu direktno optužili Moskvu niti su naveli imena odgovornih za taj događaj.

Konašenkov: Nikakvi ruski PVO kompleksi nikad nisu prelazili rusko-ukrajinsku granicu - Nikakvi ruski vazdušno-raketni kompleksi, uključujući „Buk“, nikad nisu prelazili rusko-ukrajinsku granicu, izjavio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov, komentarišući izveštaj međunarodne istražne grupe za pad malezijskog „boinga“.

„Nikakvi ruski protivvazdušni-raketni kompleksi, uključujući ’Buk‘, nisu prelazili rusko-ukrajinsku granicu. O tome smo dali odgovorno saopštenje odmah nakon katastrofe 17. jula 2014. godine“, rekao je general-major Igor Konašenkov. Predstavnik vojnog resora je dodao da su u ponedeljak svetskoj javnosti bili predstavljeni podaci ruskih radara o vazdušnoj situaciji na dan katastrofe 17. jula 2017. godine. Prema njegovim rečima, objektivnost podataka koje je predstavila holandska istražna grupa o padu MH17 i zaključci bazirani na njima ne mogu da ne izazivaju sumnju. 

Konašenkov je, između ostalog, ukazao da su svi podaci koje je predstavila istražna grupa o „boingu“ zasnovani na dva izvora: internetu i podacima specijalnih službi Ukrajine. „Sa svoje strane, mi smo maksimalno zainteresovani za sprovođenje objektivne istrage i otkrivanje pravih krivaca katastrofe 17. jula 2014. godine. I nastavićemo da pružamo svu potrebnu pomoć“, dodao je Konašenkov. Međunarodna istražna grupa, koja je danas objavila preliminarni izveštaj istrage o padu MH17, saopštila je da je kompleks „Buk“, kojim je oboren avion, dopremljen iz Rusije, a da je nakon obaranje aviona vraćen u Rusiju.

Zaharova: Holandija ignoriše ruske dokaze - Rusija je razočarana time što se situacija oko istrage katastrofe sa avionom MH17 ne menja, izjavila je predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Navodi holandskih istražitelja o padu malezijskog „boinga 777“ u rejonu Donbasa potvrđuju da je istraga pristrasna i politički motivisana, izjavila je Zaharova. „Rusija je razočarana što se situacija sa istragom rušenja ’boinga‘ ne menja. Navodi holandskih istražitelja potvrđuju da je istraga pristrasna i politički motivisana“, rekla je ona. Zaharova je takođe dodala da istraga o padu „boinga“ ignoriše neoborive dokaze dostavljene od strane Rusije. „Do današnjeg dana istraga nastavlja da ignoriše neoborive dokaze ruske strane, uprkos činjenici da je Rusija jedina koja dostavlja tačne informacije i nove podatke“, dodala je ona.

„Almaz-Antej“: Holandski eksperti ne raspolažu tehničkim opravdanjem svojih zaključaka - Kompanija „Almaz-Antej“ nije isključila verziju da je MH17 mogao da bude oboren zbog greške operatera protivvazdušne-raketnog kompleksa „Buk“, rekao je savetnik glavnog konstruktora tog koncerna Mihail Mališevski.

„Verovatnoća (greške operatera ’Buka‘) se, prirodno, ne može isključiti. Razloga za to može biti mnogo. Loša obuka posade, neki pogrešno ukucani podaci, neke tragične greške. Na primer, sistem je mogao da bude naoružan pravom bojevom raketom umesto školske rakete.

Iako je to malo verovatno, to se ne može isključiti“, rekao je Mališevski. U izveštaju Međunarodne istražne grupe se navodi da je raketa iz „Buka“ navodno doletela sa teritorije pod kontrolom ustanika. Ruski koncern je na osnovu eksperimenata saopštio da to nije tačno. Raketa je došla sa boka aviona i to dokazuju oštećeni elementi konstrukcije aviona. Zaroščensko, odakle je bila lansirana raketa, nalazio se pod kontrolom Ukrajine.

Predstavnik koncerna „Almaz Antej“ je izjavio da bi sa verovatnoćom tačnosti od 90 odsto bilo otkriveno da je raketa, koja je oborila malezijski „boing“, lansirana iz pravca Prvomajska, ali se to nije desilo. U ruskoj kompaniji su naveli da holandski eksperti ne raspolažu tehničkim opravdanjem svojih zaključaka.

Oštećenja malezijskog aviona, koji je pao u Donjeckoj oblasti Ukrajine, a koja su navedena u izveštaju međunarodne zajedničke istražne grupe pod rukovodstvom Holanđana, nisu realna, izjavio je Miliševski. Ruski koncern je izveo već tri eksperimenta koji pokazuju uslove za obaranje malezijskog „boinga“ u Donbasu. Treći eksperiment je negirao zaključke međunarodne istražne grupe pod upravom Holanđana koji je objavljen danas, saopštili su u koncernu.

Prema rečima predstavnika koncerna, procena realnih oštećenja svedoči da model očekivanih oštećenja koju su napravili Holanđani ne odgovara realnim oštećenjima spoljne konstrukcije aviona. Holanđani su prilikom simulacije pada MH17 koristili podatke o američkoj raketi koja se mnogo razlikuje od raketa „Buka“.

Peskov: Istraga o rušenju malezijskog „boinga“ praćena je spekulacijama - Istraga o rušenju malezijskog „boinga“ u regionu Donjecka 2014. praćena je spekulacijama, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Čitava ova priča okružena je, nažalost, velikim brojem spekulacija, nekvalifikovanih i neprofesionalnih informacija. Ona je praćena skrivanjem i neobjavljivanjem niza informacija i radarskih podataka“, rekao je Peskov novinarima. On je istakao da je ruska strana predala sve informacije koje poseduje o katastrofi. „Mi smo, nažalost, uvek primećivali da nisu sve zemlje pružile toliku količinu informacija. Neke zemlje još uvek, na primer, nisu dale radarske podatke“, dodao je on.

„Postoje različita gledišta, stručne, ali i neosporne činjenice. Naravno, važno je da se izvedu zaključci, s obzirom na najnovije informacije koje je objavila naša vojska: prve radarske podatke na kojima su zabeleženi svi avioni i objekti koji su mogli da lansiraju ili da se nalaze u vazduhu na teritoriji koju su tada kontrolisali ustanici“, istakao je Peskov. On je dodao da  su podaci nedvosmisleni i na njima nema rakete. „Prema tome, da je raketa bila tamo, onda bi to mogla da bude lansirana samo sa druge teritorije. Ne govorim sa koje, to je stvar stručnjaka. Ovo nije hipoteza, već nedvosmisleni podaci koji se zasnivaju na preliminarnim radarskim podacima“, rekao je i dodao da je to „stvar sa kojom se ne može raspravljati“.
 Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.