Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 28.02.

Izvor: Vostok.rs, 01.Mar.2015, 10:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 28.02.

01.03.2015. -

  

Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje  

 

Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje

Karta dogovorenog razgraničenja i povlačenja artiljerije - kliknuti za uvećanje

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 28.02.

Narodna vojska uklonila gotovo svo naoružanje - Narodna vojska DNR je povukla sa linije kontakta gotovo svo teško naoružanje.

"Danas planiramo da, u suštini, svo naoružanje bude ukloljeno uključujući i rejon Novoazovska i Donjecka, kao i druge lokacije. Ukupno smo povukli oko 95% teškog naoružanja, "- rekao je zamenik ministra odbrane DNR Eduard Basurin.

Kijevske snage osam puta narušile primirje - Kijevske snage su za proteklih 24 časa osam puta prekršile primirje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Donjecke Narodne Republike.

"Registrovano je osam napada. Od toga, šest minobacačkih i dva artiljeriska", saopšteno je iz ministarstva. Granatirana su prigradska naselja Donjecka i Spartak. Povređenih nije bilo.

Poltrak: Spremni smo da branimo Mariupolj - Ukrajinska vojska ima dovoljno snage i sredstava za zaštitu Mariupolja, rekao je u Lavovu, ministar odbrane u Kijevu, Stepan Poltorak.

"Mi smo spremni da provedemo borbene operacije. Grad je opremljen inženjerijom, ima dovoljno snage i sredstva za zaštitu grada Mariupolja," - rekao je Poltorak.

OEBS nadgleda povlačenje artiljerije - Misija OEBS-a je stigla radi nadgledanja  uklanjanja teške artiljerije Narodne vojske u istočnom delu Donjecka. Oni će nadgledati povlačenje kolone samohodnih haubica.










 

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 28.02.


Nove sankcije Zapada neće ostati bez odgovora  - Moskva će biti spremna da odgovori na eventualne nove sankcije SAD koje su slabo povezane sa realnošću, izjavio je ruskim novinarima zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

„Sve u svemu, nove sankcije su moguće. To se već dešavalo, kada su uzroci zbog kojih su uvođene ranije sankcije nestali ili se situacija menjala. Zato je potrebno biti spreman za takav slučaj“, izajvio je Rjabkov u intervjuu ruskim medijima.

Prema njegovim rečima, izrada odgovora je u toku, „ali objavljivati unapred i, uopšte, objavljivati neke stvari bilo bi nepravilno, jer bi to bilo u suprotnosti sa našom politikom odgovornog odnosa prema međudržavnim standardima“.

„To nije situacija kada je apsolutno uvek primenljiv princip „oko za oko“, iako je i reflektivnost nekad potrebna. Mi za sebe ostavljamo sve opcije – među kojima su se upotrebljavali, a ako bude potrebno, upotrebljavaće se i dalje – prilično bolne kontramere“, kazao je zamenik ministra.

On je naveo i da Rusija ne objavljuje uvek svoj odgovor na zapadne sankcije. „Što se tiče odgovora, mi ne trčimo za piar-efektom u toj oblasti. Naravno, ne uvek, ali to što je urađeno u trenutku efekta, uključujući i asimetričnost, treba da postane dostojno objave. Nastavljamo da se pripremamo za moguće nove sankcije. Ne vidimo vezu između američkih akcija u sferi sankcija i time što se dešava u realnosti, u okruženju. To su neke dve sfere koje se ne dodiruju“, izjavio je Rjabkov.

Tranzit gasa preko Ukrajine pod znakom pitanja  - Rusija i Evropska komisija svakodnevno razgovaraju o tranzitu gasa preko Ukrajine. Obe strane izražavaju zabrinutost u slučaju da Ukrajina obustavi kupovinu ruskog gasa, izjavio je novinarima ministar energetike Ruske Federacije Aleksandar Novak.
Ukrajina - iz minuta u minut -
Ukrajina, prema zimskom planu usvojenom krajem oktobra 2014. godine, nakon dugotrajnih pregovora uz učešće Evropske komisije, dobija ruski gas avansnim plaćanjem. Uplaćena sredstva „Naftogaza“ na račun „Gasproma“ dovoljna su samo do ponedeljka, 2. marta. Tog dana planiran je trostrani ministarski sastanak o gasu u Briselu u formatu Rusija-Ukrajina-EK.

„Ukrajinska strana još uvek nije u mogućnosti da sebi obezbedi potrebe iz svojih gasnih skladišta, u kojima je gas već podignut tokom zimskog perioda, i tamo je pritisak u potpunosti drugačiji. Danas, ako ukrajinska strana ne bude dobijala gas iz Rusije za obezbeđivanje sopstvenih potreba, postoji rizik da će posegnuti u izvoznu cev. To izaziva zabrinutost, pre svega kod nas i kod Evropske komisije u pogledu pouzdanog snabdevanja i tranzita gasa evropskim potrošačima", rekao je ministar.

Bridlav: Rusija pretvorila Krim u „moćni poligon“  - Komandant trupa NATO-a u Evropi Filip Bridlav izjavio je da se pripajanjem Krima Rusiji u velikoj meri promenio odnos snaga u Crnom moru, i da sada rusko oružje preti brodovima alijanse u ovom regtionu, prenosi Ju-Es-En-Aj njuz.

Prema rečima Bridlava, promene su pre svega vezane za raspoređivanje ruskih protivvazdušnih udarnih sistema dugog dometa na Krimu, što direktno preti prisustvu brodova NATO-a u Crnom moru.

„Ti sistemi, počevši od zenitno-raketnih kompleksa koji pokrivaju skoro polovinu Crnog mora i završavajući se sa sistemima napada nadzemnih ciljeva, koji se pružaju duž njegove obale — sve to je stvorilo od Krima moćniji poligon za projektovanje snaga u regionu“, naglasio je komandant NATO-a u Evropi.  

On je takođe ukazao na „profesionalizam“ ruskih vojnika u regionu, podsetivši na ruske avione nad američkim brodovima koji ulaze u Crno more. „Videli smo različite vrste odnosa u Crnom moru (sa ruskom vojskom). U najvećem delu možemo ih nazvati profesionalnim“, izjavio je Bridlav.

Krajem decembra 2014. godine načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije general Valerij Gerasimov izjavio je da na Krimu stvaraju kompletnu grupu PVO koju čine brodovi, avioni-presretači i nadzemni stacionirani kompleksi. Prema njegovim rečima, formiranje vojnih trupa na Krimskom poluostrvu jedan je od prioriteta Generalštaba.

Lavrov: Ukrajina mora da sačuva vanblokovski status  - Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je izjavio da Minski sporazum predstavlja realnu šansu da se zaustavi besmisleno krvoproliće u Ukrajini, kao i da ta zemlja treba da sačuva vanblokovski status kako bi podržala stabilnost u Evropi.

„Posle postizanja novog dogovora u Minsku 12. februara pojavila se realna šansa da se prekine besmisleno krvoproliće i da se postignu nacionalni mir i saglasnost. Ubeđeni smo da će se, ako se minski dogovor, zasnovan na rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, bude ispunjavao, situacija postepeno normalizovati", rekao je Lavrov obraćajući se polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva inostranih poslova RF. 

Lavrov je zaključio da svi pokušaji SAD da stvore globalnu antirusku koaliciju nisu uspeli bez obzira na ogromnu želju Vašingtona. Pritom, kako je rekao, sama želja Vašingtona da dovede do kraha rusku ekonomiju izgleda neodgovorno s obzirom na aktuelnu situaciju u svetu.

„Bez obzira na kampanju koja je po razmerama bez presedana, Vašington nije uspeo da okupi globalnu antirusku koaliciju. S ogromnom većinom država u svetu održava se ravnopravan dijalog, zasnovan na uzajamnom uvažavanju, u širokom spektru mogućih pravaca saradnje. Očigledna potvrda jesu rezultati nedavnih poseta predsednika Rusije Vladimira Putina inostranstvu i pregovora koje je s inostranim rukovodiocima vodio u Moskvi. U celini odgovorna i uravnotežena linija Rusije u međunarodnim odnosima ima sve veću podršku u svetskom društvu", naglasio je šef ruske diplomatije.

Dačić ocenio da postoje pozitivni koraci u deeskalaciji sukoba u Ukrajini  - Predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozdravio je napredak u sprovođenju sporazuma o primirju u Ukrajini i ocenio da postoje pozitivni koraci u deeskalaciji sukoba, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Beta.

Dačić se u sedištu OEBS-a u Beču sastao s ambasadorima Trojke OEBS-a: Srbije, Nemačke i Švajcarske, s generalnim sekretarom Lambertom Zanijerom uz direktno uključenje specijalnih predstavnika iz Ukrajine — šefa Specijalne posmatračke misije i ličnog specijalnog predstavnika predsedavajućeg OEBS-u u trilateralnoj Kontakt grupi u Ukrajini.

On je rekao da je razgovarano o stanju u Ukrajini i sprovođenju Minskog protokola i da je konstatovano da ima napretka i poredodređenih problema i incidenata. Čitajte više

Video vesti za 28.02.

Treća etapa odvoženja teškog naoružanja

Granatiranje Donjecka (26.02.)

Černuhino

Uništene pozicije kijevskih snaga u Maloorlovki

Pres konferencija Eduarda Basurina

Rasščišćavanje aerodorma u Donjecku

1. artiljerijska brigada "Kalmius" - reportaža

Pregled vesti TV Novorusija za 28.02.






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

 

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija - iz minuta u minut - 28.02.[2015-03-01 09:10:49]

  Situacija na frontu (Narodna vojska) - kliknuti za uvećanje    Situacija na frontu (kijevske snage) - kliknuti za uvećanje Karta dogovorenog razgraničenja...

Srbin Francuzima raširio krila[2015-03-01 06:56:24]

Nenad Hrisafović najčuvenije srpsko ime u svetu aerokosmonautike: Nisu ga hteli na Mašinskom fakultetu, ali jesu u pariskoj kosmičkoj avio-industriji

Narodna vojska uklonila gotovo svo naoružanje[2015-02-28 12:04:16]

Narodna vojska DNR je povukla sa linije kontakta gotovo svo teško naoružanje. "Danas planiramo da, u suštini,...

Kijevske snage osam puta narušile primirje[2015-02-28 12:03:44]

Kijevske snage su za proteklih 24 časa osam puta prekršile primirje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane...

Poltrak: Spremni smo da branimo Mariupolj[2015-02-28 12:03:06]

Ukrajinska vojska ima dovoljno snage i sredstava za zaštitu Mariupolja, rekao je u Lavovu, ministar odbrane...

Od sutra brže do građevinske dozvole[2015-02-28 09:40:09]

U Srbiji od 1. marta počinje puna primena novog Zakona o planiranju i izgradnji, što treba...

Nove sankcije Zapada neće ostati bez odgovora[2015-02-28 09:37:26]

Moskva će biti spremna da odgovori na eventualne nove sankcije SAD koje su slabo povezane sa...

U Grčkoj protesti protiv sporazuma s EU[2015-02-28 09:36:13]

Nekoliko hiljada pristalica grčke Komunističke partije protestovalo je večeras ispred parlamenta u Atini protiv dogovora koji...

Tranzit gasa preko Ukrajine pod znakom pitanja[2015-02-28 09:29:27]

Rusija i Evropska komisija svakodnevno razgovaraju o tranzitu gasa preko Ukrajine. Obe strane izražavaju zabrinutost u...

Bridlav: Rusija pretvorila Krim u „moćni poligon“[2015-02-28 09:25:19]

Komandant trupa NATO-a u Evropi Filip Bridlav izjavio je da se pripajanjem Krima Rusiji u velikoj...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.