Izvor: RuskaRec.ru, 17.Jan.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina Međunarodnom sudu UN u Hagu podnosi novu tužbu protiv Rusije

Ruska Federacija tri godine grubo krši međunarodno pravo, kaže se u saopštenju pres-službe predsednika Ukrajine Petra Porošenka koji je MSP-u naložio da Međunarodnom sudu UN u Hagu podnese novu tužbu protiv Rusije. 
Pre tri godine Rusija je nezakonito anektirala Krim i nezakonito okupirala istok naše zemlje na prostoru Donjecke i Luganske oblasti, kaže se u saopštenju i ističe da RF na Krimu realizuje politiku >> Pročitaj celu vest na sajtu RuskaRec.ru << uništenja i diskriminacije. 
Bajden rekao dokad treba da traju antiruske sankcije
Porošenko je takođe optužio Moskvu za brojne zločine protiv civilnog stanovništva u Mariupolju, Volnovahu i Kramatorsku, kao i umešanost u nesreću aviona MN17.
Tužba se odnosi na kršenje konvencija o borbi protiv terorizma i eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije. Ističe se da su u predsudskom postupku prikupljeni svi dokumenti i da će danas biti poslati u Hag.
Porošenko je naglasio da drži pod kontrolom sve prethodne tužbe. „Rusija treba da plati cenu za agresiju", rekao je on.
U septembru prošle godine Kijev je tužio Moskvu za kršenje Konvencije o pomorskom pravu navodno zbog dobijanja nafte i gasa u epikontinentalnom pojasu Ukrajine, kao i zagađenja životne sredine na Crnom moru.
Peskov: Stav Trampa o Ukrajini zasad nije jasan
Krim je u sastav Rusije ušao u martu 2014. godine na osnovu rezultata referenduma na kome se ogromna većina građana izjasnila za pripajanje poluostrva Rusiji. Kijev Krim i dalje smatra svojom okupiranom teritorijom. Moskva naglašava da je procedura priključenja regiona bila u skladu sa normama međunarodnog prava.
Kijev redovno optužuje Rusiju za umešanost u konflikt u Donbasu, dok Moskva obacuje optužbe poizivajući se na odsustvo dokaza.
Boing 777 aviokompanije Malaysia Airlines sa leta MH17 (Amsterdam-Kuala Lumpur), pao je 17. jula u Donjeckoj oblasti, nedaleko od granice sa Rusijom. Svi putnici, među kojima je najviše bilo Holanđana, poginuli su. Ukrajina za obaranje aviona optužuje Rusiju. U ruskoj Državnoj dumi takve izjave okarakterisane su kao provokacija, piše agencija Lenta.

Nastavak na RuskaRec.ru...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RuskaRec.ru. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RuskaRec.ru. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.