Ukradena elektronika sa bojnog broda mistral građenog za Rusiju u Francuskoj

Izvor: Blic, 28.Nov.2014, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradena elektronika sa bojnog broda "mistral" građenog za Rusiju u Francuskoj

Važne momponente računarske opreme ratnog broda "Sevastopolj", jednog od dva nosača helikoptera i tenkova tipa "mistral" koje je Rusija naručila u Francuskoj ali je isporuka odložena zbog ukrajinske krize, ukradena je, čime je praktično osposobljena navigacija plovila, saznala je agencija AFP iz pravosudnog izvora.

Sa tog broda koji se gradi u Sen-Nazeru, na zapadu Francuske, ukradena su dva kompjuterska hard-diska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << matična ploča i grafička kartica, kao i kompjuterski program za upravljanje komunikacijama među serverima, koji je razvila francuska grupa za elektroniku i odbranu Tales.

Ipak, svi ti elementi ne sadrže tajne ili poverljive informacije, kaže pravosudni izvor. Talesov softver je razvijen posebno za isporuku Rusiji, a može da radi samo na tom brodu, sa kojeg je ukraden.

Krađa je okrivena u utorak, 25. novembra, ali se mogla dogoditi i nedelju dana ranije.

"Sevastopolj", identičan sa drugim brodom "Vladivostok", stigao je u Sen-Nazer u nedelju. Nazvan po velikoj luci ukraijnskog polustrva Krima koje je Rusija anektirala u martu ove godine, "Sevastopolj" je trebalo da bude isporučen do kraja oktobra.

Francuska je, međutim, u utorak "do daljnjeg" odložila predaju prvog broda zbog pogoršanje krize u Ukrajini iako su ugovor od 1,2 milijarde evra Rusija i brodogradilište DCNS, potpisali još u junu 2011. godine.

"Mistrali" su svestrana vrsta brodova koji mogu nositi helikoptere i tenkove, učestvovati u desantima, a mogu biti i ploveće baze kopnenih snaga.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ukradena oprema s broda građenog za Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2014

Računarska oprema je ukradena s ratnog broda "Sevastopolj", jednog od dva broda tipa "mistral" koje je Rusija naručila u Francuskoj, ali je isporuka odložena zbog ukrajinske krize, saznala je agencija AFP iz pravosudnog izvora...S tog broda koji se gradi u Sen-Nazeru, na zapadu Francuske, ukradena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.