Potpredsednica Vlade Ukrajine za N1: Nećemo priznati Kosovo

Izvor: N1 televizija, 28.Jul.2016, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpredsednica Vlade Ukrajine za N1: Nećemo priznati Kosovo

Potpredsednica Vlade Ukrajine, zadužena za evropske i evroatlanske integracije, Ivana Klimpuš Cincadze, izjavila je u Novom danu televizije N1 da Ukrajina ne menja stav o Kosovu i da neće priznati samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine.

Ivana Klimpuš Cincadze istakla je, gostujući u jutarnjem programu televizije N1, da Ukrajina ostaje čvrsto pri svom stavu da ne priznaje Kosovo, i da gleda na >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kosovo kao na samoproglašenu republiku.

“Mi cenimo dijalog, to je dobra stvar koja se razvija. Mi se nadamo da će politički sporazumi do kojih se došlo, dalje razvijati. Mi podržavamo stvaranje Zajednice srpskih optština i nadamo se da će ta iskustva imati pozitivne rezultate. Takođe smo ponosni na naše vojnike koji su deo Kfora. Oni su već dugo vremena tamo, i u težim periodima u prošlosti su se jako starali i čuvali sprske svetinje na Kosovu. Nadam se da će briselski sporazum biti garancija za bolju stabilnost i bezbednost svih ljudi na toj teritoriji, uključujući i Srbe”, rekla je potpredsednica Vlade Ukrajine.

Ivana Klimpuš Cincadze boravi u jednodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će se sastati sa predsednikom Vlade u tehničkom mandatu Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije u tehničkoj Vladi Ivicom Dačićem, predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković i članovima skupštinskog Odbora za evrointegracije. O svojim očekivanjima od posete Beogradu za N1 kaže da je sigurna da na svim poljima postoji mogućnost da se saradnja Ukrajine i Srbije razvija i proširuje.

“Saradnja nije bila intenzivna prethodnih godina, nadam se da će ovo otvoriti mogućnosti da dalje razvijamo privredne i kulturne veze. Ukrajinci u Srbiji i Bosni su odavno prisutni. Deo ukrajinskog stanovništva se, po srpskim istoričarima, preko Karpata doselio u ovaj deo sveta još u drugom veku. Tako da imamo puno toga zajedničkog. Nedavno je otvorena avio-linija Beograd – Kijev koja otvara mogućnost za razvoj poslovnih projekata. U oktobru u Kijevu planiramo poslovni forum srpskih i ukrajinskih privrednika. Svi mi težimo EU, imamo regionalni širok pristup, naša iskustva mogu da budu primeri jedni drugima”, ocenila je gošća Novog dana.

Evroatlantske integracije za Ukrajinu nemaju alternativu

Ivana Klimpuš Cincadze poručila je i da za Ukrajinu evropske i everoatlantske integracije namju alternativu, i da su oba cilja zapisana u strateškim dokumentima te države.

“Mi smo sada usredsređeni na naše unutrašnje reforme. Jedna od smernica je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Verujemo da nam to omogućava da usvojimo instrumente da preobratimo našu zemlju iznutra, to isto i Srbija radi sa svojim SSP-om i kroz nedavno otvaranje pregovaračkih poglavlja. Na EU gledamo kao na konačan cilj, taj proces traje mnogo duže”, podseća ona.

EU se, prema njenim rečima, trenutno suočava sa velikim izazovima poput terorističkih napada, migrantske krize i Bregzita. Potpredsednica Vlade Ukrajine smatra da evropski lideri zato moraju da pokažu snagu, i da igraju globalnu politiku na svetskoj sceni. “Nadam se da će biti mudrosti među evropskim liderima da pokažu liderske kvalitete: jedinstvo, solidarnost, i privrženost evropskim vrednostima koje pokušavamo da sprovedemo u našim zemljama”, poručila je Cincadze.

Rusija finansira ekstremne desničare u Evropi

Govoreći o rastu popularnosti ekstremnih desničarskih stranaka unutar EU, gošća Novog dana iznela je tvrdnju da je mnogo tih partija finansijski podržavano od strane Ruske Federacije.

“Vidimo rast neodgovornog populizma u mnogim zemljama, koji trese temelje društva i utiče na njihov mogući razvoj u budućnosti”, navela je Cincadze, poručivši da je odgovornost svih aktera na javnoj sceni da objašnjavaju pretnju koju nose mržnja i radikalizam. Ona je dodala i da se EU prethodnih godina doživljavala kao prostor bezbednosti i napretka koji je privlačio sve, a da se ta slika menja sa radikalnim političkim partijama.

Proruska strana krši dogovor iz Minska

Ivana Klimpuš Cincadze osvrnula se i na oružani konflikt na istoku Ukrajine. Ona je rekla da se paravojne formacije koje podržava Rusija, ne pridržavaju sporazuma o prekidu vatre koji je potpisan u Minsku uz posredstvo Nemačke, Francuske i Rusije.

Potpredsednica Vlade Ukrajine rekla je da Kijev mogućnost rešenja konflikta na istoku zemlje vidi samo u okviru političkog i demokratskog okvira, kroz pregovore, ali i da Ukrajina mora da ima snažnu vojsku da bi, kako je rekla, bila sposobna da brani svoju zemlju.

Ona je izrazila nadu da će Ruska Federacija povući teško naouržanje iz Ukrajine i uticati na prekid vatre, kako bi se nastavilo sa sprovođenjem političkog dela sporazuma iz Minska.

Kada je reč o dotoku ruskog gasa u Evropu, Cincadze je rekla da je Ukrajina uvek bila pouzdan partner i da nikada svojom voljom nije prekinula tranzit gasa, te da se na osnovu toga može pretpostaviti kakvo će biti ponašanje Kijeva u budućnosti.

Gošća Novog dana je podsetila i da Ukrajina ove zime po prvi put nije kupovala gas od Ruske Federacije, i da je usredsređena na to da ima raznolike izvore gasa, poveća sopstvenu proizvodnju energenata i time se zaštiti od mogućnosti da neko putem energije manipuliše Ukrajinom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ivana Klimpuš Cincadze u Novom danu

Izvor: N1 televizija, 28.Jul.2016

Potpredsednica Vlade Ukrajine, zadužena za evropske i evroatlanske integracije, Ivana Klimpuš Cincadze, izjavila je u Novom danu televizije N1 da Ukrajina ne menja stav o Kosovu i da neće priznati samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine...Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.