Porošenko zapretio Rusima avionskim udarima

Izvor: Blic, 24.Jun.2016, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porošenko zapretio Rusima avionskim udarima

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko zapretio je Rusiji avio udarima u slučaju da "sprovodi agresivne ambicije".

Porošenko je danas obišao harkovski Univerzitet vazdušnih snaga "Ivan Kožeduba", gde je održao govor kadetima diplomcima, budućim pilotima.

- Naša vojna avijacija, po svojoj nameni, vatrenoj moći i dometu ratnog dejstva mora postati snaga koja će da spreči agresivne ambicije Rusije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da nanese adekvatan udar agresoru - rekao je Porošenko, dodajući da u skladu sa Sporazumom iz Minska vojna avijacija ne dejstvuje, osim u slučaju povrede vazdušnog prostora i u slučaju transporta ranjenih i povređenih.

Porošenko je rekao kako je 2016. proglašena "godinom avijacije", s obzirom na njenu ulogu u odbrani vazdušnih granica Ukrajine. On je naveo da će ove godine u ratnu avijaciju biti uloženo oko 2,5 milijarde grivni (oko 90 miliona evra).

- To će biti dovoljno za obnovu 35 aviona i 15 helikoptera. Polovina će biti i modernizovana - kazao je Porošenko.

On je odlikovao 200 pripadnika vojno-vazdušnih snaga za heroizam.

Porošenko je najavio i da će potpisati ukaz o demobilizaciji oko 17.000 vojnika koji su mobilisani tokom prošle godine. Kako je rekao, mobilisane vojnike zameniće vojnici po ugovoru. On je najavio da su mobilizacije u budućnosti moguće, u zavisnosti od situacije na frontu i "postupaka agresora".

- Radimo na tome da obnovimo teritorijalni integritet Ukrajine. Činimo to i na političkom i na diplomatskom planu - kazao je Porošenko.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.