POSLE DVE KATASTROFE: Turobna svakodnevica kabinskog osoblja Malezija erlajnza

Izvor: Blic, 23.Jul.2014, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POSLE DVE KATASTROFE: Turobna svakodnevica kabinskog osoblja "Malezija erlajnza"

Nesreće koje su proteklih nekoliko meseci pogodile avione kompanije "Malezija erlajnza" pogubno deluju na kabinsko osoblje. Neki su previše uznemireni da bi leteli, a muče ih strahovi od gubitka posla.

Od 8. marta ove godine poginulo je šest pilota i 21 stjuard i stjuardesa - prvi put kada je avion na letu 370 misteriozno nestao, i drugi put kada je iznad ratom pogođenog područja Ukrajine u četvrtak prošle nedelje oboren avion na letu MH17.

Osim što tuguju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za kolegama, strahuju da bi mogli ostati bez posla, budući da se putnici boje da lete ovom kompanijom, koja je i pre nesreća beležila gubitke.

- Obavešteni smo o članovima posade koji ne mogu da lete zbog psihičkih problema - kaže Ismail Nasaraudin, predsednik Nacionalnog sindikata kabinskog osoblja Malezije.

U prošlosti se retko događalo da se kabinsko osoblje suoči sa gubitkom tako velikog broja kolega za tako kratko vreme, što još više povećava emocionalnu traumu.

Kada je u martu nestao avion na letu MH370, kolege, prijatelji porodica posade i putnika bili su u neizvesnosti. Jedina informacija koju su imali bila je da se letelica srušila u udaljenoj oblasti Indijskog okeana. Kada je oboren MH17, gledali su tela poginulih kako leže u polju u Ukrajini.

- Mnogi se još nisu izborili sa misterioznim nestankom MH370. Najnovija tragedija je naravno evocirala mnoštvo uspomena - kaže Harijati Šahrima Abdul Madžid, savetnik iz organizacije za medicinsku pomoć "Mersi Malezija", koja pomaže osoblju da se izbori sa gubitkom kolega.

Husni Uzair, stjuard i član izvršnog veća Sindikata kabinskog osoblja "Malezija erlanza", kaže da nizak moral u kompaniji nije posledica straha od letenja već tuge za prijateljima.

- Mi živimo zajedno, jedemo zajedno, letimo zajedno. Veoma smo bliski - objašnjava on.

Nekoliko članova kabinskog osoblja izrazilo je na društvenim mrežama svoja osećanja zbog gubitka. Korisnica Fejsbuka “Cm Norasikin”, koja se predstavila kao stjuardesa u "Malezija erlajnzu", opisala je kako se osećala kada se videla s porodicom glavne stjuardese Dore Šahila Binti Kasim posle pada aviona na letu 17.

- Mislila sam da sam dovoljno jaka da se izborim sa tom situacijom... Dovoljno jaka da ne zaplačem, ali... Suze su mi krenule kada sam posetila Dorinu porodicu... Jednostavno, nemam reči - napisala je ona.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

NAKON DVE TRAGEDIJE: Ovako izgleda svakodnevica „Malezija erlajnsa”

Izvor: Press, 23.Jul.2014

Od 8. marta ove godine poginulo je šest pilota i 21 stjuard i stjuardesa - prvi put kada je avion na letu 370 misteriozno nestao, i drugi put kada je iznad ratom pogođenog područja Ukrajine u četvrtak prošle nedelje oboren avion na letu MH17.. Osim što tuguju za kolegama, strahuju da bi mogli...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.