Ministar Klimkin zove Rusiju na pregovore: Ne možemo vojno da dobijemo rat

Izvor: Večernje novosti, 02.Avg.2015, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Klimkin zove Rusiju na pregovore: Ne možemo vojno da dobijemo rat

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin pozvao je danas Rusiju da dođe na "prave pregovore" o prekidu vatre i stabilizaciji ratom pogođenog istoka Ukrajine, kojem će, kako je naveo, biti potrebni pošteni izbori pod međunarodnom prismotrom. Klimkin je u intervjuu za AP rekao da ruska vojska i specijalne snage imaju "potpunu komandu" u istočnim proruskim regionima Donjecka i Luganska. On je rekao da su ukrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << snage pre nekoliko dana zaplenile veliki ruski kamion napunjen oružjem koji je vozio pripadnik ruskih specijalnih snaga, što je, kako je ponovio, jedan od mnogo primera o ruskoj prisutnosti. Klimkin je rekao da proruski pobunjenici odolevaju samo zbog ruskog oružja i ruskog vojnog osoblja koje prelazi granicu u istočnim oblastima koje ukrajinska vlada ne kontroliše. Prema njegovim rečima, međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) moraju imati pristup svim oblastima u Donjecku i Lugansku. Sada, rekao je on, oni nemaju pristup na do 50 odsto teritorije u regionima gde se eksploatiše ugalj. OEBS, dodao je, mora da bude prisutan na istoku od samog početka priprema za bilo koje izbore i mora ostati tu da obezbedi da glasanje bude slobodno i pošteno. Klimkin je rekao da Ukrajina "ne može izvojevati vojnu pobedu", ali da može biti uspešna u ratu zato što ima podršku međunarodne zajednice koja vidi Rusiju kao agresora. Šef ukrajinske diplomatije je rekao i da je Ukrajina dostigla "tačku od koje nema povratka" na svom putu u postsovjetskoj eri posle revolucije koja je počela na Trgu nezavisnosti u prestonici Kijevu novembra 2013. godine, a koja je dovela do pada prosovjetske vlade. "Demokratija i Evropska unija su noćna mora za Rusiju", rekao je on, i dodao da Ukrajine neće biti ometena u tome.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klimkin: Ruske snage u punoj komandi na istoku Ukrajine

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Avg.2015

Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin pozvao je Rusiju na "prave pregovore" o primirju na pobunjeničkom istoku Ukrajine. Klimkin je u intervjuu za američku agenciju AP rekao da su ruska vojska i njene specijalne snage "u punoj komandi" na istoku Ukrajine...Prema njegovim rečima, pre nekoliko dana...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.