Gasa imamo tek za mesec dana

Izvor: Večernje novosti, 25.Nov.2015, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gasa imamo tek za mesec dana

GASNA kriza nalik onoj iz 2009. godine - ne preti Srbiji, misle stručnjaci. Ipak, strahovanja da bi zaustavljanje ruskog gasa Ukrajini moglo da ima posledice i u Srbiji, nisu bezrazložna, jer ukoliko taj ventil ostane zavrnut i naša zemlja bi usred zime mogla da ostane bez ovog energenta. Ako bi sada tok gasa bio zaustavljen, Srbija bi mogla da snadbeva sve potrošače iz zaliha u "Banatskom Dvoru" - mesec dana. Naravno, u takvoj situaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << bi se snabdevali samo prioritetni potrošači, poput bolnica i škola, pa bi oni bez isključenja prebrodili zimu jer bi gasa bilo dovoljno za 112 dana. Generalni direktor "Gasproma" Aleksej Miler rekao je da nisu primili novu uplatu od Ukrajine, a dok se to ne dogodi - ventili za protok gasa su "zavrnuti". - Obustavljamo isporuke gasa Ukrajini dok ne uplati novi avans - rekao je Miler. - Odbijanje kupovine ruskog gasa stvara ozbiljan rizik za bezbedan tranzit gasa Evropi, kao i isporuke kupcima u Ukrajini tokom predstojeće zime. Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović u sredu je kazala da je uverena da Srbija neće imati problema u snabdevanju gasom zbog blokade Ukrajini. ANTIĆ: PRATIMO SITUACIJU - VLADA Srbije i resorno ministarstvo sa punom pažnjom prate situaciju. Od "Gasproma" u ovom trenutku nemamo nikakvu najavu da će doći do bilo kakvih redukcija, odnosno poremećaja u snabdevanju gasom - rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. - Sa premijerom Vučićem, tokom posete Kini, u više navrata sam razmatrao sva aktuelna dešavanja u vezi sa snabdevanjem gasom. "Srbijagas" je potpuno spreman za predstojeću sezonu. - Kao i prošle i pretprošle godine, kada je bilo naznaka problema u vezi sa energetskom bezbednošću Srbije, Vlada će voditi računa da osigura snabdevenost gasom - tvrdi Mihajlović. - Pripremali smo se ranije, a i sada to radimo. Imamo podzemno skladište gasa. Podzemno skladište gasa "Banatski Dvor" kapaciteta je 450 miliona kubika, a do sada je napunjeno oko 400 miliona. - Iz "Banatskog Dvora" ovih dana možemo da podmirimo 45 odsto naših dnevnih potreba za gasom, ali neće biti tako tokom cele zime jer će se potrošnja povećati i do 12.000 kubika za dan, sa sadašnjih 7.000 do 9.000 kubika - kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas. - Prošle godine smo potrošili dve milijarde kubika gasa. Ne verujem da će doći do potpune blokade isporuka, sličan odnos Ukrajina i Rusija imaju već godinu dana. PAPRENO KADA je Rusija "zavrnula" gas Evropi pre šest godina, Srbiju je to koštalo 24 miliona evra za oko 54 miliona kubnih metara gasa i to za 14 dana. Potrošeno je 80.000 tona mazuta u Srbiji, a "Beogradske elektrane" su tada prvi put radile 100 odsto na mazut, dok devet drugih nije moglo da pređe na ovo gorivo.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Ako nam Rusi sad zavrnu gas, mirni smo mesec dana

Izvor: B92, 26.Nov.2015, 11:45

Gasna kriza nalik onoj iz 2009. godine ne preti Srbiji, smatraju stručnjaci...Ipak, strahovanja da bi zaustavljanje ruskog gasa Ukrajini moglo da ima posledice i u Srbiji, nisu bezrazložna, jer ukoliko taj ventil ostane zavrnut i naša zemlja bi usred zime mogla da ostane bez ovog energenta, pišu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.