Crna Gora beleži porast broja turista iz Ukrajine

Izvor: Southeast European Times, 21.Avg.2014, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora beleži porast broja turista iz Ukrajine

Nemiri na Krimu i u istočnoj Ukrajini naveli su mnoge da odmor provedu u Crnoj Gori.

21/08/2014

Dražen Remiković za Southeast European Times iz Podgorice -- 21.8.2014.

Crna Gora beleži neočekivani učinak nezakonite ruske aneksije Krima -- procenat ukrajinskih turista koji posećuju živopisne predele u Crnoj Gori rastao je od marta meseca jer su ljudi tražili alternativu odmoru na Krimu.

Oko 100.000 turista posetilo je Crnu Goru u poslednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << pet meseci, što je 5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, ali je najveće iznenađenje, kada su brojke u pitanju vezano za ukrajinske turiste. Prema državnoj agenciji za statistiku, broj ukrajinskih turista povećao se 124 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

Bohdana Orinenko (37), nastavnica likovne umetnosti iz Kijeva, provodi leto u primorskom gradu Budvi.

„Sa mnom su ovde moja ćerka i suprug, ali cela moja porodica je u Ukrajini, u raznim delovima zemlje. Plašim se za njih. Slušamo vesti svakog dana. Nisu dobre. Međunarodna zajednica treba da preduzme neke ozbiljne korake kako bi zaustavila nasilje u našoj zemlji“, reka je Orinenkova za SETimes.

Prema zvaničnom stanovištu, broj turista iz Ukrajine povećao se zbog te krize. Odbijanje mnogih da odu na Krim pokazatelj je patriotizma ukrajinskog naroda, kažu zvaničnici.

„Ruska okupacija Krima pretvorila je taj fantastičan region u zonu katastrofe, bez vode, hrane, sa puno oružja, vojnika i ruskih kozaka koji se ponašaju kao banditi. U takvim okolnostima Ukrajinci ne žele da idu na Krim. Oni strahuju od raznih provokacija i represije zato što govore ukrajinski jezik“, rekao je Volodimir Cibulnik, glavni otpravnik poslova ukrajinske ambasade u Crnoj Gori, u izjavi za SETimes.

On ukazuje da Ukrajina ceni stav Crne Gore prema nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, dodajući da Kijev računa na dalju podršku Crne Gore.

„Ako pitate za konkretnu pomoć, uzimajući u obzir postojeće kapacitete Crne Gore pomenuo bih zaštitnu opremu, medicinske potrepštine, šatore i slično. Ali, ono što nam sada najviše treba jeste prijateljska podrška Crne Gore i njenog naroda“, dodaje Cibulnik.

Ovogodišnji podaci vlade pokazali su da je Crnu Goru 2013. posetilo 1,5 miliona turista, a prihodi od turizma iznosili su 721 milion evra.

Zemlju svake godine obično poseti oko 65.000 Ukrajinaca, ali to je cifra koja ne uključuje ovogodišnje povećanje. Jedino iz Srbije i Rusije godišnje dolazi veći broj turista.

Crnogorske vlasti daju sve od sebe da ugoste Ukrajince koji obično svoj odmor provode na Krimu, rekao je u junu počasni konzul Crne Gore u Ukrajini Dovgij Stanislav Oleksijovič.

„Nakon što je Krim pristupio Rusiji, Ukrajinci ne mogu da provode odmor na tom poluostrvu. Svake godine nekoliko miliona njih poseti Krim. Jedan od glavnih izazova biće otvaranje turističkih kancelarija koje će davati informacije Ukrajincima koji putuju u Crnu Goru“, rekao je Oleksijovič.

Danilo Kirilov (49), građevinski radnik iz Dnjepropetrovska, kaže da je početkom godine došao da radi u Crnoj Gori, a radna dozvola mu ističe u decembru.

„Sada pokušavam da sredim posao u Crnoj Gori za neke kolege iz Ukrajine. Nadam se da ću uspeti. Ova kriza neće zauvek trajati. Balkanski narod zna šta su prava kriza i pravi rat. Siguran sam da ćemo izvući pouku iz njihovog primera. Konstantno ponavljam to ljudima u Ukrajini, svakog dana. Sukobljene strane samo treba da polože oružje i sednu za sto. To je jedino rešenje“, rekao je Kirilov za SETimes SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.