Izvor: Blic, 27.Okt.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Semberci zadovoljni izvozom mesa u Tursku: Sigurno tržište i dobra zarada

Semberski stočari su za proteklih pet meseci isporučili oko 5.000 tovljenih junadi preduzećima koja izvoze u Tursku.

Na ovaj način su rešili problem viška tovnih grla zbog kojih su pretrpeli velike gubitke kada je, zbog malverzacija pojedinih otkupljivača, prošle godine zaustavljen izvoz mesa u Tursku. Iako otkupnom cenom nisu zadovoljni, kažu da je bolje grla prodati nego držati ih i stvarati nove troškove.

Stočar iz semberskog sela Amajlije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vaso Dikić isporučio je klaonici 35 grla koja su dostigla potrebnu masu od 600 do 800 kilograma. Ovom prodajom je stvorio uslove za novi proizvodni ciklus.

- Izvoz je krenuo od šestog meseca i sada je dobro. Zadovoljan sam i cenom. Najvažnije da ne držimo bikove u štalama. Prošle godine smo ostali rano bez hrane, životinje ne možeš držati gladne, a ni prodati. Imam 18 komada koji će za prodaju stići u martu iduće godine - kaže Dikić.

Otkup tovne junadi, pripremu mesa i transport, organizovalo je tursko preduzeće “Etat et”, posredstvom koga će do kraja godine biti izvezeno 5.700 tona junetine.

Semberski farmeri zadovoljni su saradnjom sa turskim izvoznicima, a isplaćivani su u roku od sedam dana od predaje stoke.

- Naše tržište je nestabilno, a otkupna cena je niska. Najgore je kad uhranjena grla nemamo kome da prodamo. Ovako izbegavamo nakupce, a imamo i veću zaradu – kaže Dikić.

Semberski stočari veruju da će redovan otkup tovne junadi stabilizovati domaće tržište i obezbediti bolju zaradu. Poslednji kontingent prodavali su po od 4.10 KM do 4.20 KM, u zavisnosti od kvaliteta.

Veći izvoz iduće godine

U Semberiji se tovom stoke bavi tridesetak većih farmi, a procenjuje se da svako drugo domaćinstvo ima od jedno do dva grla. Stočari se nadaju da će od iduće godine biti više zainteresovanih otkupljivača za izvoz mesa iz BiH jer se najavljuje mogućnost izvoza oko 15.000 tona u Tursku.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.