Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Apr.2017, 00:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD kritikuju Tursku zbog napada na kurdske borce u Iraku i Siriji

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa oštro je kritikovala Tursku zbog napada na Kurde u Siriji i Iraku, optužujući je da ugrožava zajednički cilj borbe protiv islamske države.

Stejt department i Pentagon su saopštili da su SAD "duboko zabrinute" napadima i naveli da je primedba i direktno preneta vladi Turske.

U današnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << vazdušnom napadu turskih aviona ubijeno najmanje 18 kurdskih boraca u Siriji, a pet u Iraku. Još nekoliko desetina boraca, koji su deo koalicije predvodjene SAD ranjeno je u tim napadima.

"Ove napade koalicija nije odobrila i doveli su do gubitka života naših partnera u borbi protiv islamske države u kojoj učestvuju i članovi kurdskih pešmergi", rekao je portparol Stejt departmenta Majk Toner i dodao da je koordinacija od vitalnog značaja.

Portparol Pentagona Edrijan Rankin-Galovej je izjavio da Turskoj prioritet mora biti borba protiv islamske države, bez obzira na ostalo.

"Mi prepoznajemo pretnju koju PKK predstavlja za Tursku, ali Turska ne može da vodi taj rat na uštrb naše zajedničke borbe protiv terorista koji nam svima prete", rekao je Rankin-Galovej.

Ankara tvrdi da pripadnici zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) nalaze utočište u susednim zemljama Iraku i Siriji, medju pripadnicima tamošnjim kurdskih manjina.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.