Prvo pitanje Bajdenu u Turskoj: Kad ćete isporučiti Gulena?

Izvor: N1 televizija, 24.Avg.2016, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo pitanje Bajdenu u Turskoj: Kad ćete isporučiti Gulena?

Američki potpredsednik Džozef Bajden, prvi je visokorangirani zapadni političar koji je posetio Tursku, više od mesec dana posle neuspelog vojnog puča. Razgovori o narušenim odnosima dva NATO saveznika vode se u danu kada je Turska pokrenula kopnenu intervenciju u Siriji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je danas da će Džozefu Bajdenu poručiti da SAD moraju da isporuče imama Fatulaha Gulena, koga >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Turska smatra organizatorom neuspelog puča. On je potvrdio da je turska vojska jutros započela akciju na severu Sirije, koja ima za cilj neutralisanje terorista iz ISIS-a.

"Nažalost, napadi sa teritorije Sirije na našu zemlju došli su do granice. Rekli smo dosta je i ovde se mora staviti tačka. Jutros u četiri sata je počeo proces. Ovaj posao se mora rešiti", naveo je Erdogan.

Prvo pitanje kojim su domaćini dočekali gosta iz Amerike bilo je kada će Fetulah Gulen biti isporučen.

Vašingtonu su veze sa Ankarom izuzetno bitne i ne ide joj na ruku pogoršanje do koga je došlo posle neuspelog puča. Bajden je prvo posetio delimično oštećenu Veliku narodnu skpštinu.

"Ovo je poražavajuće. Da se avion nije srušio u Pensilvaniji, tako bi izgledao i naš Kapitol. Zamislite šta bi to značilo", rekao je Bajden.

Razgovori premijera Jildirima i potpredsednika Bajdena nastavljeni su iza zatvorenih vrata.

Potvrđujem da je Turska zatražila izručenje gospodina Gulena, ali ne bih to povezivao sa pokušajem puča, rekao je Mark Toner, portparol Stejt dipartmenta.

U Turskoj se itekako povezuje puč i Gulenova organizacija. Erdoganova akcija preko sirijske granice, u kojoj će meta napada pored islamista biti svakako i kurdski borci, neće naići na dobar prijem u Vašingtonu.

Zato je Bajdenova poseta tek možda prvi korak u kontroli štete izazvan pučem i mlakom reakcijom Zapada na pokušaj uklanjanja Erdogana.

Detaljnije u prilogu:

Izvor: N1/ Reuters/ Enex

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Turci pitali Bajdena: Kad ćete isporučiti Gulena?

Izvor: Vesti-online.com, 24.Avg.2016

Američki potpredsednik Džozef Bajden, prvi je visokorangirani zapadni političar koji je posetio Tursku, više od mesec dana posle neuspelog vojnog puča. Razgovori o narušenim odnosima dva NATO saveznika vode se u danu kada je Turska pokrenula kopnenu intervenciju u Siriji...Turski predsednik Redžep...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.