Grobnica stara 600 godina pomerena zbog izgradnje brane (VIDEO)

Izvor: Beta, 12.Maj.2017, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grobnica stara 600 godina pomerena zbog izgradnje brane (VIDEO)

Ogromna 600 godina stara grobnica na jugoistoku Turske pomerena je danas da bi se omogućila izgradnja hidroelektrane na reci Tigar.Kupolom pokrivena grobnica Zejnel bega iz 15. veka, mase 1.100 tona, pomerena je u jednom komadu na velikoj platformi dva kilometra dalje, prenela je novinska agencija Anadolija.Grobnica palog ratnika se nalazi u drevnom naselju Hasankejf gde je većina sela i istorijskih mesta u opasnosti da budu poplavljena kada brana Ilisu bude završena.Kritičari tvrde da brana ugrožava arheološko i kulturno nasledje, menja ekosistem i raseljava narod.Izgradnja brane se nastavlja i pored slučaja koji je u toku pred Evropskim sudom za ljudska prava.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Turska: Bez oštećenja transportovano turbe staro pola milenija

Izvor: SandzakPress.net, 13.Maj.2017, 14:46

Turska – Turbe je transportovalo uz korištenje ukupno osam samohodnih transportnih modula. Historijsko turbe Zeynel Beya, staro oko 550 godina, transportovano je danas na novu lokaciju u provinciji Batman, na jugoistoku Turske. Objekat je u cjelini odvojen od podloge te postavljen na platforme s hidrauličnim...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.