Izvor: B92, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni razgovori Iran-IAEA

Teheran -- U Teheranu juče završeni četvorodnevni razgovori zvaničnika Irana i predstavnika Agencije UN za atomsku energiju.

Razgovori su završeni dan uoči sastanka u Londonu, na kom će SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka pokušati da usaglase strategiju o nuklearnim aktivnostima Irana. Iranska strana je zadovoljna rezultatima pregovora koji su bili usredsređeni na centrifuge koje se koriste za obogaćivanje uranijuma, navodi se na sajtu državne iranske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radiodifuzne agencije.

To je treći krug pregovora dveju strana o iranskom nuklearnom programu i najnoviji su pokušaj IAEA da razmatra pitanja iranskog programa kojim se, kako smatraju neke zapadne zemlje, prikriva razvijanje nuklearnog naoružanja, što Teheran demantuje.

Delegaciju agencije UN vodio je zamenik direktora IAEA Oli Hajnonen.

Ti pregovori smatraju se ključnim pošto će služiti kao osnova za izveštaj o iranskim nuklearnim aktivnostima koji šef IAEA Mohamed el Baradej treba da podnese sredinom novembra.

Centrifuge se koriste za obogaćivanje uranijuma, što je proces koji može da proizvede ili gorivo za nuklearni reaktor ili materijal za nukelarnu bojevu glavu.

SAD, Britanija i Francuska spremaju se da uvedu treći paket sankcija protiv Irana zbog odbijanja da zaustavi program obogaćivanja uranijuma.

Do sada je Iran odbio dve rezolucije UN u kojima se traži da zaustavi nuklearni program.

Uvođenju novih sankcija Iranu protive se Rusija i Kina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.