Zapadne agencije o presudi Karadžiću

Izvor: RTS, 24.Mar.2016, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadne agencije o presudi Karadžiću

Uz ocenu da su suđenje i presuda bivšem lideru bosanskih Srba veoma važni za Haški tribunal i međunarodno pravosuđe uopšte, zapadne agencije prenele su vest o osudi Radovana Karadžića na 40 godina zatvora pred Tribunalom.
Reč je o izuzetno važnom suđenju za tribunal UN i razvoj međunarodnog prava ocenjuje AP, podsećajući da je Karadžić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najviši lider bosanskih Srba kome je suđeno pred sudom u Hagu.
"Karadžićeva osuda će verovatno ojačati međunarodno pravosuđe u domenu krivične odgovornosti političkih lidera za zločine koje počine snage pod njihovom kontrolom", ocenjuje američka agencija.
Tužioci su optužili Karadžića da je bio odgovoran kao politički lider i glavnokomandujući srpskih snaga u BiH, koje su optužene za najgora zlodela tokom rata, a 70-godišnji Karadžić je insistirao da je nevin i da su njegove akcije bile usmeren na zaštitu Srba, podseća AP.
On je kako se dodaje, proglašen krivim po jednoj od dve tačke optužnice za genocid - u Srebrenici i za organizovanje kampanje zločina u ratu koji se od 1992. do 1995. vodio u BiH i u kome je ubijeno 100.000 ljudi.
Karadžić je mogao da dobije maksimalnu doživotnu kaznu zatvora za 11 tačaka optužnice, ali je dobio 40 godina zatvora, zaključuje AP, uz napomenu da osuđeni može da uloži žalbu na presudu.
AFP ukazuje da je Karadžić do sada najistaknutija ličnost osuđena za ratove u bivšoj Jugoslaviji i da je sud zaključio da on snosi krivičnu odgovornost za ubistva i progone tokom sukoba u BiH.
Međutim, sud je zaključio da nema dovoljno dokaza da je u bosanskim selima i mestima izvršen genocid, što će, kako ocenjuje AFP, biti "udarac za hiljade žrtava".
Ovo je kraj maratonskog suđenja pred Međunarordnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju za ulogu Kradžića u ratu u BiH od 1992. do 1995. godine, navodi se u tekstu.
Italijanska agencija Ansa javlja da je Karadžić proglašen krivim za 10 od 11 tačaka optužnice, uključujući masakar u Srebrenici i osuđen na 40 godina zatvora.
Ta agencija podseća da je Karadžić, kome je sada 70 godina, uhapšen pre manje od 10 godina dok se krio u Beogradu prerušen u doktora.
Blumberg javlja da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora za ulogu u sukobu podstaknutom raspadom Jugoslavije posle pada komunizma.
U sukobima u BiH poginulo je više od 100.000 ljudi, a "ta ubistva su počinjena kao deo dobro organizovanog plana, a optuženi je dao značajan doprinos tim zločinima", izjavio je sudija u zaključcima, prenosi američka agencija, podsećajući da je rat u Bosni bio najgori od sukoba podstaknutih raspadom Jugoslavije.
Rojters ističe da su sudije Haškog tribunala sopštile danas da je Kradžić krivično odgovoran za opsadu Sarajeva i zločine protiv čovečnosti u drugim gradovima i mestima tokom rata u BiH.
Navodeći da je Karadžić osuđen na 40 godina po 11 tačaka optužnice, uključujući masakar u Srebrenici, ta agencija između ostalog podseća da su protivnici Haškog tribunala kritikovali tužioce kao pristrasne budući da su 94 od 161 osumnjicenih bili sa srpske strane, 29 Hrvati, a devet bosanski muslimani.
Tužioci su kritikovani i što nisu pokrenuli optužnice pritv Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića koji su u međuvremenu umrli, navodi britanska agencija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svetski mediji o presudi Karadžiću

Izvor: RTS, 24.Mar.2016

Uz ocenu da su suđenje i presuda bivšem lideru bosanskih Srba veoma važni za Haški tribunal i međunarodno pravosuđe uopšte, agencije su prenele vest o osudi Radovana Karadžića na 40 godina zatvora pred Tribunalom. . ...

Nastavak na RTS...

Karadžiću 40 godina za Sarajevo i Srebrenicu

Izvor: Večernje novosti, 24.Mar.2016

NI Evropska unija, ni ovaj sud, ni međunarodna zajednica, i posle svega što se desilo u Parizu i Briselu ne shvataju sa čim i sa kim su bili suočeni bosanski Srbi devedesetih. Ovo je katastrofalno i ne mogu da verujem kakva je presuda doneta. Bazira se na improvizaciji, pretpostavkama, spekulacijama,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.