Izvor: Blic, 06.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb obavestio Rena da prihvata njegov predlog

Ministar spoljnih poslova i evropskih integracija Hrvatske Gordan Jandroković obavestio je danas evropskog komesara za proširenje Olija Rena da je vlada u Zagrebu prihvatila njegov predlog za rešavanje hrvatsko-slovenačkog graničnog spora.



To je, kako prenosi agencija Hina, potvrdio neimenovani izvor iz Ministarstva spoljnih poslova, rekavši da je Jandroković o hrvatskom stavu telefonom informisao komesara Rena kao i svoje kolege ministre iz zemalja članica Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << unije.

Prema istom izvoru, on je Renu rekao da je za Hrvatsku najnoviji predlog rešavanja hrvatsko-slovenačkog graničnog spora prihvatljiv, a da će formalno-pravni odgovor dobiti pošto Sabor u petak razmotri i prihvati taj predlog.

Renov predlog sporazuma u utorak je prihvatio hrvatski državni vrh nakon sastanka s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka, koji su takođe dali podršku tom dokumentu.

Ren je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska prihvatila predlog, podsetivši da je u više navrata isticao da je, nakon niza iznesenih i odbijenih prijedloga, njegova kreativnost iscrpljena i poručio da je ovaj predlog ujedno i njegov poslednji.

Slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar u utorak je izjavio da Slovenija pozdravlja načelni pozitivni odgovor hrvatske vlade na Renov predlog o rešenju graničnih pitanja sa Slovenijom, koji bi trebalo da dovede do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU.

Slovenija, prema Žbogarovim rečima, želi "potrebno vreme" za odgovor Renu, kako bi u zemlji postigla "širok politički konsenzus" o predlogu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Odgovor Ljubljane iduće sedmice

Izvor: RTS, 06.Maj.2009

Ljubljana će do kraja iduće nedelje poslati Evropskoj komisiji odgovor na predlog evropskog komesara Olija Rena za rešenje slovenačko-hrvatskog graničnog spora, najavio je premijer Slovenije Borut Pahor. ..Premijer Slovenije Borut Pahor izjavio je da će Ljubljana do kraja iduće sedmice poslati...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.