Rusija i Kina – ekonomska saradnja izašla na novi nivo

Izvor: Vostok.rs, 12.Okt.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Kina – ekonomska saradnja izašla na novi nivo

12.10.2011. - Kina je najveći trgovinski partner Rusije

Oko 70 milijardi dolara iznosi budući nivo prometa robe između Rusije i Kine do kraja ove godine. Ovu cifru je saopštio premijer Rusije Vladimir Putin za vreme svoje posete Pekingu. „Izlazimo na potpuno novi nivo trgovinskog prometa. Podsetio bih da je 2008, pre recesije, vrhunac bio ispod 56 milijardi dolara. To je najviši nivo pre krize. A ove godine ćemo definitivno postići najmanje 70 milijardi, a možda >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << čak i više – priblizićemo se cifri od 80 milijardi", rekao je Vladimir Putin posle pregovora sa svojim kolegom, premijerom Državnog saveta Kine Venom Đabaom. Putin je iskazao sigurnost da do 2015. godine dve zemlje mogu povećati promet robe do 100 milijardi dolara, a do 2020. godine udvostručiti ovaj iznos.

Kina je najveći trgovinski partner Rusije, koji je skoro potisnuo Nemačku na drugo mesto. Uz to, saradnja se odvija u više oblasti, istakao je Vladimir Putin. Prema njegovim rečima „ekonomska saradnja dve zemlje ne može se posmatrati samo kroz prizmu isporuka ugljovodonika – partneri ostvaruju široki spektar zajedničkih projekata, kako u tradicionalnim granama, tako i u sferi novih tehnologija, ne samo u mašinstvu, već i u izgradnji letelica."

Tokom sastanka s predsednikom Kine Huom Đintaom Vladimir Putin je izjavio da se raduje mogućnosti „razgovora o celom spektru naših odnosa" i rekao da Rusija računa da će predsednik Kine podržati planove koje su izradile vlade dveju zemalja za predstojeću perspektivu. „Vi ste veliki prijatelj kineskog naroda, bez obzira na to što Vam je raspored aktivnosti unutar države popunjen, uspeli ste da nas posetite. Mislim da to dobro pokazuje da poklanjate veliku pažnju razvoju bilateralnih odnosa", diplomatično je odgovorio Hu Đintao.

Uoči sastanka Vladimir Putin je održao sastanak s predstavnicima kineskih medija, koje su pre svega zanimala pitanja o ugovorima dveju zemlja o gasu i nafti. „Ne smatram da je za nas sfera gasne interakcije ključna. Prioritet svakako mora da bude saradnja u domenu visokih tehnologija, a ne samo tradicionalnih, ne samo u mašinstvu, već i u avijaciji, u izgradnji letelica", rekao je Vladimir Putin.

Kineske novinare je zanimao i unutrašnjopolitički život Rusije. Preciznije, zašto je Vladimir Putin odlučio da učestvuje u predsedničkim izborima. Doduše predstavnici medija su za ovo pitanje zbog nekog razloga rekli da je lično:

Odluka koju sam doneo zajedno s aktuelnim predsednikom Dmitrijem Anatoljevičem Medvedevim potpuno je ispravna jer neće oslabiti, već, baš suprotno, ojačati upravni sistem. Računamo na podršku birača zato što smatramo da smo uz minimalne gubitke prebrodili jedan vrlo težak period u životu naše zemlje, koji je u vezi sa svetskom finansijskom krizom. Dostojanstveno smo prošli period pre krize. Dok sam ja bio predsednik, dvostruko je smanjen broj ljudi koji žive ispod granice siromaštva, skoro je duplo povećan obim ekonomije. Svesni smo toga šta i kako treba uraditi da bismo postigli maksimalne rezultate u razvoju zemlje u ekonomskoj i socijalnoj sferi. Zato smatram da možemo izneti pred građane Rusije naš predlog na parlamentarnim i predsedničkim izborima.

Za vreme sastanka zvaničnici dotakli su se i teme ulaska Rusije u Svetsku trgovinsku organizaciju. Vladimir Putin je još jednom istakao da su osnovni problemi u okviru pregovora rešeni i da se pitanje o ulasku Rusije u ovu organizaciju nalazi u domenu politike. „To zavisi od naših glavnih partnera", precizirao je Vladimir Putin:

Želimo da uđemo u Svetsku trgovinsku organizaciju uglavnom zbog toga što će to povećati nivo poverenja prema našoj ekonomiji i postupcima u okviru te ekonomije. Uzgred rečeno, u potpunosti smo prilagodili naše unutrašnje zakonodavstvo zahtevima STO. Osnovna pitanja su rešena sa svim glavnim partnerima. Danas je to pitanje političke prirode. Ako naši partneri u Evropi, u SAD žele da Rusija bude član organizacije, a sama organizacija da bude zaista univerzalna. Ipak bez Rusije se ne može reći da je univerzalna, iako je postojala bez nas, pa će i dalje postojati. Ali bi ipak bilo bolje da jedna zemlja koja danas ima najveću eksploataciju nafte na svetu bude članica STO. Jedna zemlja koja ima velike mogućnosti u drugim granama, kojih je puno i koje utiču na svetsku trgovinu. Bolje bi bilo da je Rusija u STO.

Prema Putinovim rečima predstavnici različitih grana imaju različite stavove o ulasku Rusije STO: jedni smatraju da je taj korak neophodan, dok drugi misle da konkurentna sposobnost u pojedinim sektorima još uvek nije dovoljna, te je za Rusiju bolje da još neko vreme bude van okvira STO. „Moje je mišljenje da će to sve u svemu biti pozitivno – ulazak Rusije u STO, ali ponavljam da to treba da se dogodi pod standardnim uslovima uz obavezne dogovore o zaštiti pojedinih sektora ruske ekonomije na određeni rok", izjavio je premijer. Šef ruske vlade se takođe zahvalio Kini za podršku Rusije po pitanju ulaska u STO.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.