Veliki smog u Moskvi

Izvor: Studio B, 04.Avg.2010, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki smog u Moskvi

Ruska prestonica osvanula je jutros okružena sa svih strana oblakom teškog smoga koji je dospeo i do metroa, a Moskovljani tvrde da takav smog ne pamte još od sedamdesetih godina.

Vidljivost je smanjena zbog dima i mnogi vozači su uključili svetla protiv magle na vozilima. U centru Moskve vidljivost je 300 metara, ali je na glavnim aerodromima - Šeremetjevo i Vnukovo- oko hiljadu metara pa se vazdušni saobračaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << odvija uglavnom normalno, javila je agencija Interfaks.

Ogromne količine dima iz okolnih šuma i zagušljivost dospele su i do moskovskog metroa gde mnogi putnici drže vlažne maramice na licu. Rano jutros u Moskvi je izmereno 25 stepeni, dok se tokom dana očekuju visoke temperature koje bi do kraja nedelje mogle dostići i 40 stepeni Celzijusa.

Kako javljaju ruski mediji, svakog dana se širi povrsina pod požarima, a od početka nedelje ta teritorija veća je za 45.000 hektara. Do sada je registrovano 800 žarišta požara u Rusiji.

Od šumskih požara stradala i centralna avijaciono tehnička baza Rusije. Vatrogasci su uspeli da ugase požar u gradu Sarov Nižegorodski gde se nalazi federalni nuklearni centar eksperimentalne fizike.

U gašenju pored helikoptera, aviona učestvuje i specijalni oklopni voz. Nezapamćene vrućine koje su protekle sedmice zahvatile Rusiju i koje su uzrok požara ne jenjavaju, a meteorolozi su uvereni da će ovo biti rekordno najtoplije leto, u poslednjih 130 godina, od kako se registruju hidrometeorološki podaci.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev proglasio je juče vanredno stanje u sedam regiona koji su najviše pogođeni šumskim požarima. Najmanje 48 ljudi je poginulo u požarima i više od 2.000 ostalo bez kuća. Neka sela su i namerno paljena jer su se proširili glasovi da će umesto starih, izgorelih kuća, vlasnici dobiti nove i to iz - Nema čke.

On je takođe zatražio da se prihvati međunarodna pomoć za gašenje požara na koji su naunici upozoravali jos pre dve godine uz ocenu da Rusija nije spremna za borbu sa tom vrstom stihije.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Veliki smog u Moskvi

Izvor: Blic, 04.Avg.2010

Ruska prestonica osvanula je jutros okružena sa svih strana oblakom teškog smoga koji je dospeo i do metroa, a Moskovljani tvrde da takav smog ne pamte još od sedamdesetih godina...Vidljivost je smanjena zbog dima i mnogi vozači su uključili svetla protiv magle na vozilima. U centru Moskve vidljivost...

Nastavak na Blic...

Veliki smog u Moskvi

Izvor: Mondo, 04.Avg.2010

Ruska prestonica osvanula je jutros okružena sa svih strana oblakom teškog smoga koji je dospeo i do metroa, a Moskovljani tvrde da takav smog ne pamte još od sedamdesetih godina.

Nastavak na Mondo...

Dim i smog obavili Moskvu

Izvor: Mondo, 04.Avg.2010

Ruska prestonica osvanula je jutros okružena sa svih strana oblakom teškog smoga koji je dospeo i do metroa, a Moskovljani tvrde da takav smog ne pamte još od sedamdesetih godina. U požarima u Rusiji sada 48 mrtvih.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.