Vatreni tornado u Brazilu

Izvor: Blic, 26.Avg.2010, 00:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatreni tornado u Brazilu

Vatreni tornado, redak fenomen, snimljen je kamerom u brazilskoj opštini Arakatuba u Sao Paulu, a uzrokovan je jakim, suvim vetrovima koji su uzrokovali požar, piše BBC.

Plameni stub dug nekoliko metara prešao je preko polja i zaustavio saobraćaj na obližnjim putevima pre nego što je nestao. Vatreni tornado zapalio je više od 3.000 hektara zemlje, navodi KSM.

Fenomen se dogodio nakon nekoliko nedelja suše, koja je zapalila nisko rastinje širom zemlje. Izveštaji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << navode da je vlažnost u Sao Paulu slična onoj u pustinji Sahara. U Arakatubi je poslednji put pala kiša pre tri meseca.

Takođe poznata i kao "vatreni đavo”, ova pojava se događa kada je stub vrelog vazduha obavijen plamenom, navodi "Dejli mejl”. Dok se vazduh vreo od vatre diže, jake vazdušne struje uzrokuju okretanje plamenova, oblikujući ga u tornado.

Neki vatreni tornadi mogu da budu visoki stotinama metara i prouzrokovati veliku štetu. Tako je 1923. godine vatreni tornado, uzrokovan Velikim Kanto zemljotresom na ostrvu Honšu, koji je uništio Tokio, narastao do obima velikog grada i usmrtio 38.000 ljudi za 15 minuta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Snimljen vatreni tornado (Video)

Izvor: Radio 021, 26.Avg.2010

Vatreni tornado, redak fenomen, snimljen je kamerom u brazilskoj opštini Arakatuba u Sao Paulu, a uzrokovan je jakim, suvim vetrovima koji su izazvali požar.

Nastavak na Radio 021...

Vatreni tornado u Sao Paolu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Avg.2010

U brazilskoj državi Sao Paolo registrovan je vatreni tornado, rijedak prirodni fenomen, prenose agencije. Fenomen zvan i "vatreni đavo" nastaje kada je stub vrelog vazduha obavijen plamenom. Dok se diže vazduh vreo od vatre, jake vazdušne struje uzrokuju okretanje plamenova, oblikujući ga u tornado....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.