Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 20.10.

Izvor: Vostok.rs, 21.Okt.2014, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 20.10.

21.10.2014. -

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)




 

Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu

 

  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 20.10.

 

  

Narodna vojska opkolila 200 >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << vojnika kijevskih snaga  -  Narodna vojska je saopštila da je opkoljeno oko 200 vojnika kijevskih snaga kod mesta Bahmutka.

„Kod Bahmutke, Novoajdarski rejon LNR, u okruženju Armije Novorusije se nalazi oko 200 vojnika kijevskih snaga. Polovina od njih su ubijeni i ranjeni. Branioci Donbasa na taj način nastavljaju operaciju opsade grada Sčastje i izlaza na severne granice Luganske oblasti“, saopšteno je u LNR. Ukrajina - iz minuta u minut -

Žestoki udar balističkom raketom "Točka-U" po Donjecku

Nastavljene borbe u rejonu donjeckog aerodroma  -  Razmena vatre između kijevskih snaga i Narodne vojske nastavljena je u rejonu aerodroma u Donjecku. Artiljerijska pucnjava i eksplozije dobro se čuju u Kijevskom i Kujbiševskom gradskom rejonu, područjima, koja se nalaze pored aerodroma.

Predstavnik Narodne vojske, komandant odbrane aerodroma, saopštio je da kijevska strana koncentriše značajno pojačanje. Po njegovim rečima kijevske snage neprestano pokušavaju da prodru u rejon aerodroma, na teritoriju koju trenutno kompletno kontroliše Narodna vojska.

Nastavljeno granatiranje Donjecka  -  Najmanje 4 civila su poginula i 9 je ranjeno u poslednja 24 sata u napadu kijevskih snaga na Donjeck. Celu noć na ponedeljak u gradu se čula pucnjava. U epicentru su se našli Petrovski, Kirovski, Kujbiševskiй i Kijevski rejon. Razrušeno je mnogo stambenih objekata.

U granatiranju Donjecka poginule dve osobe  -  Dva civila poginula su u Donjecku, nakon što su kijevske snage gađale grad višecevnim bacačima raketa Grad, saopštila je Narodna vojska. Na Donjeck juče i noćas je stalno otvarana vatra. Rakete su ošteteile Kujbiševski vodovodni čvor i ranile nekoliko zaposlenih u komunalnom preduzeću.

U Donjecku artiljerijske granate srušile dve zgrade  -  U Donjecku su u pucanju tokom vojne operacije kijevskih snaga srušene dve zgrade, saopštila je gradska administracija.

Trenutno je situacija u Donjecku i dalje napeta. Gradske komunalne službe rade u redovnom režimu. Nema informacija o eventualnim žrtvama i povređenima.

Video vesti za 20.10.

Donjeck uživo - kamera postavljena na zgradi

Žestoki udari balističkim raketama po Donjecku

Posledica udara balističke rakete "Točka-U" na Donjeck

Posledice granatiranja škole u Donjecku

Zastava DNR od 30 metara u centru Donjecka

Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 20.10. 

Nemačka obaveštajna služba: Kijev falsifikovao podatke o nesreći Boinga  -  Šef Federalne obaveštajne službe Nemačke (BND) Gerhard Šindler je izjavio da je Kijev falsifikovao neke podatke o rezultatima istrage nesreće sa malezijskim Boingom kod Donjecka ovog leta, stoji u izveštaju Šindlera, koji je objavio nemački Spiegel.

„BND je došla do čvrstog zaključka: ukrajinski snimci su falsifikovani. To se može videti po detaljima“, saopštio je Šindler.

Spiegel ne saopštava o kakvim konkretno snimcima ili podacima se radi.

U Ukrajini će se početkom januara 2015. održati „Donatorska konferencija“  -  Konferencija donatora i investitora za Ukrajinu, koju organizuje EU, će se održati u Kijevu krajem januara 2015. godine, saopšteno je u vladi Ukrajine. Zemlja se nalazi na ivici bankrota. Vlasti se nadaju da će spasiti privredu pomoću kredita iz inostranstva. MMF je već odobrio $17 milijardi Ukrajini, od kojih su 2,3 milijarde izdvojene u maju, a 1,4 milijarde početkom septembra. Ukrajina je od EU zatražila €2 milijarde, od kojih je 100 miliona prebačeno u maju, 500 miliona u junu, a sada se diskutuje od sledećoj tranši od milijardu evra.

Porošenko odobrava demobilizaciju samo vojnika po ugovoru  -  Petar Porošenko je izjavio da je spreman da potpiše ukaz o demobilizaciji vojnika koji hoće da služe po ugovoru. Dokument će biti objavljen sledeće sedmice. Prema njegovim rečima, vojnici koji žele da pređu na ugovor, mogu dobijati velike plate. Što se tiče opšte demobilizacije, on je istakao da toga neće biti.

Borci Nacionalne garde, koji su uključeni u "antiterorističku" akciju su nešto ranije zatražili demobilizaciju. Masovne akcije protesta su organizovane u Kijevu i Harkovu. Komandiri su im preporučili da se vrate u kasarne i zapretili da će biti kažnjeni zbog povrede disciplinske odgovornosti. Vojnici su bili primorani da se potčine.

Lavrov: Naći će se izlaz iz krize u odnosima Moskve i Kijeva  -  Sigurno će se naći izlaz iz krize u odnosima Moskve i Kijeva, smatra šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. On je istakao da RF ne može izgubiti Ukrajinu, jer to nije samo grupa lica koja je preuzela vlast, nacisti i vandali, već i bratski narod sa zajedničkim jezikom, književnošću i kulturno-istorijskim korenima. Moskva će uraditi sve što je potrebno kako bi se realizovao sporazum iz Minska, kao i aprilski dogovor iz Ženeve, kada je Ukrajina preuzela obavezu da počne ustavnu reformu, rekao je on. On je dodao da Zapad ne koristi svoj uticaj na Kijev, kako bi ga ubedio da ne postoji alternativa mirovnom procesu.

OEBS se protivi nemačkim dronovima i vojnicima u Ukrajini  -  OEBS je odbio predlog Berlina da u inspekciji situacije na jugoistoku Ukrajine koristi nemačke dronove i vojnike koji bi njima upravljali. To je saopštio generalni sekretar organizacije Lamberto Zanijer. Prema njegovim rečima, učešće vojske je u suprotnosti sa mandatom misije u Ukrajini.


Ranije je predstavnik OEBS Didije Burkhalter saopštio da postoji mogućnost da se u kontroli primirja u Ukrajini koriste dronovi RF, Francuske, Nemačke i Ukrajine. Na samitu ASEM u Milanu, ove zemlje su saopštile da su spremne da daju dodatne avione radi kontrole situacije.

Lavrov: SAD imaju carski pristup međunarodnim odnosima  -  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je nazvao „potrošačkim“ i „carskim“ pristup Vašingtona međunarodnim odnosima, izražavajući uverenje da će se ta pozicija neminovno ispravljati.

Prema njegovim rečima, Amerikanci smatraju da imaju pravo da kažnjavaju zemlje, kada one ne postupaju onako kao bi to hteo Vašington, i da zahtevaju od njih saradnju po pitanjima koja su životno važna za SAD i njihove saveznike.

Lavrov pretpostavlja da šef Stejt departmenta Džon Keri shvata koliko su ti pokušaji nemogući.

Ministar je rekao da su odnosi između RF i SAD još uvek komplikovani, a da su po nekim pitanjima u ćorsokaku.

Lavrov: Antiruska politika Zapada je kolonijalna  -  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da je cilj zapadnih sankcija da nateraju RF da promeni mišljenje po ključnim pitanjima, a ne da reše krizu u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, takvo ponašanje je „prošli vek, prošla epoha, kolonijalno inerciono razmišljanje“.

Ministar je istakao da zapadni političari ne govore o smeni režima u Rusiji, mada ima marginalizovanih pojedinaca u Evropi koji provlače i takve fraze.

On smatra da je kriza u Ukrajini mogla dase izbegne da je sa Moskvom usaglašen dogovor o evropskoj bezbednosti.

Lavrov: Moskva neće usaglašavati uslove ukidanja zapadnih sankcija EU i SAD  -  RF neće usaglašavati nikakve uslove ukidanja sankcija SAD i EU, izjavio je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov u intervjuu kanalu NTV.

On je istakao da RF više od bilo koga radi na tome da se kriza u Ukrajini reši.

On je podsetio, da je dogovor u Minsku postignut zahvaljujući inicijativi Putina i Porošenka.

„Sada, koristeći sve naše veze, mi radimo na tome da se dogovor u potpunosti ispoštuje. A, zapadne kolege nešto ne koriste svoje uticaj na Kijev, kako bi ga ubedile da put, koji je usaglašen između Kijeva i ustanika, nema alternativu“, rekao je Lavrov.

Kijev spreman da odloži datum lokalnih izbora u Donbasu  -  Datum lokalnih izbora u Donjeckoj i Luganskoj oblasti može biti promenjen, ako to bude neophodno, izjavio je predsednik Ukrajine Petar Porošenko.

Stupio je na snagu ukrajinski zakon o specijalnom statusu određenih rejona Donbasa, koji predviđa i održavanje lokalnih izbora 07. decembra. Porošenko je rekao da je ključna pozicija, kako je ukazano i u Minskom memorandumu, da se vanredni lokalni izbori moraju održati u skladu sa zakonodavstvom Ukrajine. Ranije su vlasti DNR i LNR izjavile da planiraju da 02. novembra održe sopstvene izbore i da nemaju nameru da učestvuju u izborima koje je raspisao Kijev.

Skoro dvesta hiljada Ukrajinaca dobilo azil u Ruskoj Federaciji  -  Preko 193.000 Ukrajinaca dobilo je azil u Rusiji, dok je taj status tražilo preko 222.000, saopštila je Federalna migraciona služba RF. Priliv izbeglica sa jugoistoka Ukrajine naglo je porastao od juna, zbog borbenih dejstava između Narodne vojske i kijevskih snaga. Ranije je FMS isticala da bi do kraja godine azil u RF moglo da traži do 400.000 ukrajinskih građana.

Donjecka Narodna Republika ulazi u mirnu fazu  -  Donjecka Narodna Republika (DNR) prelazi sa režima nasilog suprotstavljanja kijevskim vojno-bezbednosnim snagama u mirnu fazu, saopštio je republički premijer Aleksandar Zaharčenko.

On je naglasio da će to biti vrlo težak proces, ukoliko ga Kijev bude sabotirao.

U Minsku je u septembru Kontakt grupa, koju su činili predstavnici Kijeva, Rusije i OEBS-a, kao i rukovodstvo DNR i LNR, potpisali memorandum, koji između ostalog, predviđa obustavu vatre i stvaranje 30 kilometara široke tampon zone. Međutim na mnogim lokacijama su nastavljena borbena dejstva.

Ukrajinski parlament razmatra zabranu ruskih televizijskih serija  -  Predsednik Vrhovne rade Ukrajine Aleksandar Turčinov pokrenuće na skupštinskom zasedanju danas raspravu o zabrani ruskih televizijskih serija. Ovo je prenela parlamentarna pres-služba.

Po Turčinovljevom mišljenju nedopustivo je da ukrajinske televizijske stanice prenose medijske proizvode, a naročito, televizijske serije koje „veličaju neprijatelje naše države, one koji su započeli i na sve moguće načine podržavaju rat u Ukrajini“.

DNR: Ukrajinske vlasti praktično priznale nezavisnost regiona  -  Kijevske vlasti praktično su priznale nezavisnost Donjecke Narodne Republike (DNR). Ovo je izjavio premijer DNR Aleksandar Zaharčenko, komentarišući ukrajinski zakon o posebnom statusu Donbasa, koji je stupio na snagu.

Prema njegovim rečima Kijev je priznao da ne kontroliše teritoriju Donjecke oblasti. Zakon o posebnom statusu Donbasa stupio je snagu nakon što je njegov tekst objavljen u zvaničnom skupštinskom listu Glas Ukrajine.

Ujedinjene nacije visoko ocenile rusku pomoć ukrajinskim izbeglicama  -  Visoki komesarijat UN za pitanja izbeglica visoko je ocenio mere, koje su ruske vlasti primenile kako bi pomogle ukrajinskim izbeglicama.

"Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija itiče visoko organizovan i efikasan rad migracione službe u oblasti informisanja i evidentiranja građana Ukrajine“, rečeno je iz FMS RF.

Prema podacima FMS od početka sukoba na jugoistoku Ukrajine preko 200.000 Ukrajinaca zatražilo je status izbeglica ili privremeno utočište u Ruskoj Federaciji.


Japan izdvaja sedam miliona dolara za Donbas  -  Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da Japan planira da naredne nedelje uputi sedam miliona dolara Ukrajini. Japan je do sada već dostavio pomoć u visini od  1,5 miliona dolara. Japan je spreman da Ukrajini transferiše šest miliona dolara za obnovu infrastrukture i milion dolara za medicinsku pomoć za pogođeno stanovništvo Donbasa, rekao je Šinzo Abe.


SAD su iskoristile Ukrajinu za slabljenje Rusije  -  Ukrajina je samo moneta za potkusurivanje u pokušajima Zapada da realizuje planove za slabljenje Rusije, izjavila je predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko.

„Kada je Rusija jasno formulisala svoju nezavisnu spoljnu politiku postala je glavna geopolitička barijera za Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike na putu ka poretku koji njima odgovara“, kaže Valentina Matvijenko.

Ona smatra da događaji u Ukrajini ne svedoče samo o krizi u međunarodnim odnosima, već i tome da je svet drugačiji, i osnovni princip te realnosti je multipolarnost.

Roseljhoznadzor zabranio uvoz iznutrica iz EU  -  Roseljhoznadzor je zabranio uvoz iznutrica iz EU. Restriktivne mere će stupiti na snagu 21. oktobra. U agenciji su rekli da su u toku dvomesečnog monitoringa registrovani slučajevi odstupanja uvozne produkcije od veterinarsko-sanitarnih normi Carinske unije i Rusije. U iznutricama su pronađeni paraziti, teški metali, antibiotiki. Iznutrice se ranije nisu nalazile na spisku sankcija, koje je RF uvela kao odgovor na ekonomske sankcije niza zemalja.

Porošenko: Ukrajina će ove zime imati gas i grejanje  -  Petar Porošenko je izjavio da je sa ruskom stranom  odlučeno da se do 31. marta 2015. godine fiksira „zimska“ cena gasa po $385 za hiljadu kubnih metara.

U intervjuu ukrajinskim kanalima, one je rekao da su zahtevi Ukrajine i EU bili: $323 za kubik letom, $385 – zimi.

Porošenko je saopštio da Ukrajina može koristiti sredstva MMF i međunarodnih finansijskih organizacija za pokrivanje deficita sredstava za kupovinu ruskog gasa.

On je rekao da će do 21. oktobra, kada bi u Briselu trebalo da se održe pregovori Ukrajine, EU i RF povodom gasnog pitanja, biti pripremljen protokol koji je usaglašen.

DNR demantuje podatke obaveštajne službe Nemačke o krivcima za tragediju Boinga  - Rukovodstvo Donjecke Narodne Republike je demantovalo optužbe Federalne obaveštajne službe Nemačke o umešanosti Narodne vojske u nesreću sa malezijskim Boingom.

Prvi potpredsednik vlade DNR Andrej Purgin je demantovao mogućnost da je Narodna vojska koristila raketni kompleks „Buk“, iz kog je, prema podacima Nemačke, ispaljena raketa na avion.

Nemačke obaveštajne službe su podnele parlamentu izveštaj o padu Boinga. Prema navedenim podacima, Narodna vojska je lansirala raketu sa mobilnog raketnog kompleksa „Buk“, koji su oteli od kijevskih snaga.

Putin: Rusija spremna da Ukrajini učini ustupke u pogledu gasa  -  Rusija je izrazila spremnost da učini ustupke po pitanju gasnog konflikta sa Ukrajinom i obračuna cenu isporučenog gasa u drugom tromesečju 2014. godine do 385 dolara za hiljadu kubnih metara, izjavio je predsednik Vladimir Putin.

Pri tome će popust za hiljadu kubnih metara iznositi sto dolara, a ukupan iznos ukrajinskog duga smanjiće se sa 5,5 na 4,5 milijardi dolara.

Putin je takođe primetio da Rusija više neće vršiti isporuke na zajam, a dostava gasa u Ukrajinu i dalje će se realizovati na osnovu avansnog plaćanja.

Putin obratio pažnju na važnost dogovora postignutih u Minsku  -  Orijentir prilikom regulisanja konflikta u Ukrajini moraju biti sporazumi postignuti u Minsku, izjavio je predsednik Vladimir Putin.

Ruski lider je rekao da mu je žao što se tih dogovora ne pridržava ni jedna od zaraćenih strana.

Putin smatra da je zakon o statusu Donbasa koji je potpisao Porošenko korak napred, iako nije idealan. Predsednik je takođe obećao da će Rusija, iako nije strana u konfliktu, pomoći da se nađe rešenje za Ukrajinu.

Zakon o posebnom statusu Donbasa stupio na snagu  -  Zakon o posebnom stautusu Donbasa je objavljen u službenom skupštinskom listu Glas Ukrajine i tako stupio na snagu. Prema tom dokumentu, na teritoriji Donbasa garantuje se sloboda korišćenja bilo kog jezika i podstiče prekogranična saradnja sa Rusijom. Akteri konflikta u Donbasu biće amnestirani i neće biti gonjeni i kažnjavani za učešće u dejstvima na teritoriji Donjecke i Luganske Narodne Republike. Održavanje lokalih izbora planirano je za 7. decembar. Zakon će biti na snazi naredne tri godine.

UN odlučile da povećaju pomoć istočnim delovima Ukrajine  -  UN će izdvojiti 700000 dolara za finansiranje projekata za obnovu istočnih regiona Ukrajine, saopšteno je na sajtu svetske organizacije.

Uzimajući u obzir komplikovanu situaciju, razmotrili smo naše planove i odlučili da povećamo pomoć, usmerenu na revitalizaciju regiona i podršku ljudima, koji su se našli u teškim uslovima, kaže se u saopštenju.

Precizirano je da će sva sredstva biti upućena vlastima osam regiona, koji se trenutno samtraju relativno bezbednim.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 20.10.[2014-10-21 10:00:01]

 Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje)   Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se...

Australija šalje specijalne jedinice u Irak[2014-10-21 09:54:48]

Australija će u Irak poslati specijalne jedinice radi borbe sa teroristima Islamske države, saopštila je ministar...

Nemačka: Na aukciji mehanička figura Putina[2014-10-21 09:46:51]

Aukcijska kuća Team Breker iz Kelna će staviti na aukciju, koja će se održati 14-15. novembra,...

Vlasti Liberije mole konkretnu pomoć u borbi s ebolom[2014-10-21 08:56:45]

Predsednik Liberije Elen Džonson-Serlif se obratila međunarodnoj zajednici sa molbom o konkretnoj pomoći zemlji u borbi...

Oslobodilac Beograda Alkeksandar Dubrovski[2014-10-20 18:46:16]

Aleksandar Dubrovski je dao svoj život za oslobođenje Jugoslavije i Beograda od fašizma. Spomen obeležje se...

Sedam decenija od oslobođenja Beograda[2014-10-20 13:58:24]

Na današnji dan pre 70 godina oslobođen je Beograd. Posle višednevnih krvavih i teških borbi, pripadnici...

Narodna vojska opkolila 200 vojnika kijevskih snaga[2014-10-20 12:51:21]

Narodna vojska je saopštila da je opkoljeno oko 200 vojnika kijevskih snaga kod mesta Bahmutka. „Kod Bahmutke,...

Turska nudi pomoć Evropskoj uniji u stvaranju njenih oružanih snaga[2014-10-20 12:50:15]

Turska bi u slučaju članstva u Evropskoj uniji mogla bi da učestvuje u stvaranju oružanih snaga...

Anastasija Pavljučenkova pobednica Kupa Kremlja[2014-10-20 12:38:56]

Ruskinja Anastasija Pavljučenkova je u finalu turnira „Kup Kremlja“ pobedila Rumunku Irinu Kameliju Begu rezultatom 6:4,...

Nemačka obaveštajna služba: Kijev falsifikovao podatke o nesreći Boinga[2014-10-20 12:26:40]

Šef Federalne obaveštajne službe Nemačke (BND) Gerhard Šindler je izjavio da je Kijev falsifikovao neke podatke...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 21.10.

Izvor: Vostok.rs, 22.Okt.2014, 08:56

22.10.2014. -.. Situacija na frontu (kliknuti za uvećanje).... ..Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji - sačekati da se učita ili pogledajte u punom ekranu.. ..  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima ..Pregled dešavanja na...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.