Украјина и Новорусија – из минута у минут - 21.10.

Објављено: 22.10.2014.год.

 Ситуација на фронту (кликнути за увећање)


 
Испод се налази интерактивна мапа бојевих дејстава у Новорусији - сачекати да се учита или погледајте у пуном екрану

 

  ОВДЕ можете погледати хронологију догађаја у Украјини и Новорусији по данима 



Преглед дешавања на ратишту у Новорусији за 21.10.

 
  


Гранатирање Доњецка  -  Влада Доњецке народне републике евакуисана је у склониште, пошто ракетирање Доњецка из тешке артиљерије не престаје. Ово је саопштено из владиног прес-центра. Кијевске снаге плански гађају Доњецк из хаубица и тешке артиљерије.



Настављене борбе у ДНР  - 
 Снажна експлозија одјекнула је у близини зграде у Доњецку у којој је потпредседник ДНР Андреј Пургин држао састанак. На згради су поиспадала стакла, ипак према прелиминарним подацима нико није повређен. Састанак је прекинут.

У јучерашим нападима кијевских снага погинуло је осморо цивила, четири припадника Народне војске, док је 16 рањено. Кијевске снаге нарушиле су режим примирја 25 пута.

Гађан је Кијевски рејон, стамбени делови Кујбишевског рејона Доњецка, Савељевка и железничка станица Бајрачки. У нападу на насељено место Смелоје употребљени су тенкови и оклопни танспортери. Напета ситуација је и на подручју аеродрома у Доњецку.






Видео вести за 20.10.



Доњецк уживо - 
камера постављена на згради

Жестоко гранатирање Доњецка

Срећа у несрећи код Донбас арене


Дејство кијевских снага из ВБР "Смерч"


Гранатирање Доњецка


Дејство артиљерије Народне војске




Преглед политичко-економских и других вести за 21.10. 



Русија забрањује увоз месних изнутрица из Евопске уније  -  По мишљењу експерата, дефицита или било којих других проблема на руском тржишту неће бити. Обим испорука из земаља, обухваћених забраном, није велики и биће лако надокнађен увозом из Латинске Америке.

Росељхознадзор од уторка уводи привремену забрану увоза у РФ месних изнутрица из Европске уније због кршња ветеринарско-санитарних захтева Царинске уније.

Русија је још у августу на годину дана забранила увоз низа прехрамбених производа из земаља, које су јој увеле санкције, укључујући ЕУ. Забраном су обухаћени говеђе и свињско месо, пилетина, кобасице, морски плодови, поврће, воће, млечни производи и низ других производа. До сада нису постојала ограничења на увоз изнутрица.

Одбијање САД да руским научницима издају визе неће остати без одговора  - 
 Одбијање Сједињених Држава да руским научницима издају визе неће остати без одговора рекао је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков. На овакву изјаву високог државног функционера нарочито је испровоцирало ускраћивање визе Јевгенију Бажанову ректору Дипломатске академије.

Чак кроз рад академских заједница покушавају да нам покажу да им у нашој политици нешто не одговара, рекао је он. При томе Рјабков је нагласио да ће одговори Русије на такве кораке САД и ЕУ бити одмерени.

BND: Русија под санкцијама може да издржи неколико година  - 
 Русија је устању да одолева западним санкцијама најмање четири године, закључили су стручњаци немачке обавештајне службе BND.

По њиховим оценама, које цитира Bild, новчане резерве Русије тренутно износе 619 милијарди долара. Од тих средстава земља може да живи наредних 20 месеци.

BND претпоставља да захваљујући тако великим новчаним резервама, и релативно малом јавном дугу Русија може наредне четири године да издржи последице финансијске кризе, не проглашавајући при томе банкрот.

Европска комисија и Кијев усагласили став о гасу  - 
 Европска комисија и Кијев усагласили су став у вези са следећом рундом тространих преговора, у формату Украјина-Русија-ЕУ, а по питању испорука гаса у Украјину, саопштио је Нафтогас.

Преговори ће бити одржани у уторак у Бриселу. Представници Европске комисије и украјинске стране договорили су се да на преговорима треба да буде донет прелазни споразум, који би гарантовао доставу гаса у Украјину и стабилност транзита у земље ЕУ током зиме.

Комисија пронашла кривце за губитке кијевских снага код Иловајска  - 
 "Кривицу за озбиљне губитке војске код Иловајска сносе украјински председник Петар Порошенко, бивши министар одбране Валериј Гелетеј и начелник генералштаба БСУ Виктор Муженко." Овај закључак донела је привремена истражна комисија украјинског парламента.

Крајем августа батаљони су се нашли у опсади код Иловајска у Доњецкој области, где су у борбама са Народном војском претрпели тешке губитке. Кијевске снаге су касније, после постигнутог договора, успеле да повуку део снага из окружења.

Војно тужилаштво покренуло је кривични поступак на основу члана о службеном немару. Прецизан број погинулих код Иловајска још увек није познат.

Обавешајна служба СРН да објави званична сазнања о рушењу малезијског авиона  - 
 Росавијација позива немачку обавештајну службу да објави званична сазнања, која потврђују умешаност ове или оне стране у рушење малезијског авиона у Украјини. Ово је изјавио шеф ресора Александар Нерадко.

Раније је лист Шпигл пренео да је савезна обавештајна служба за рушење малезијског авиона над Донбасаом оптужила устаничку војску, која је наводно гађала авион из противавионског-ракетног система „Бук“.

Према речима Нерадка, тешко је говорити о некаквим подацима немачке обавештајне службе, пошто су изнети на страницама часописа.

Придруживање Украјине санкцијама ЕУ представља чин застрашивања  - 
 Москва је изразила забринутост у вези са одлуком Украјине да се прикључи санкцијама Европске уније, које се огледају у забрани путовања неколицини бивших руководилаца Придњестровља. Министарство спољних послова РФ назвало је такав корак – чином застрашивања.

У ресору је наглашено да се такве мере Европске уније не уклапају у логику обнављеног преговарачког процеса о регулисању придњестровског питања. По мишљењу министарства спољних послова необјашњиво је и то да је линију понашања Европске уније преузела Украајина, која је земља-гарант решавања придњестровског питања.

Москва неће молити Европску унију да јој укине санкције  - 
 Москва не планира да моли Европску унију да јој укине санкције, изјавио је стални представник Руске Федерације при Европској унији Владимир Чижов.

При томе не треба очекивати да на састанку шефова дипломатија Европске уније у Луксембургу буде донета одлука о укидању санкција, јер ће састанак углавном бити посвећен сузбијању смртоносног вируса еболе.

Чижов је, такође нагласио да у Русији постоји списак особа, којима је забрањено путовање у ову земљу, али власти га неће објављивати.

„Не ради се о највишем руководству“, нагласио је Чижов.

Ракетирање Доњецка угрожава преговарачки процес ДНР и Кијева  - 
 Јучерашње ракетирање Доњецка поткопава преговарачки процес између ДНР и Кијева, изјавио је премијер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко. У понедељак су кијевске снаге гађале Доњецк ракетама „Точка У“. На Доњецк се редовно отвара ватра, због чега страда цивилно становништво.

Амнести Интернешнел: У Донбасу идентификовани случајеви покоља  - 
 Сарадници организације за људска права Амнести Интернешнел посетили су рејон у коме су пронађене масовне гробнице, пренела је аганција РИА Новости. Они су пронашли неколико гробова, у којима је било сахрањено деветоро људи.

„Група је пронашла очигледне доказе умешаности владиних трупа у покољ четири мушкарца из тих гробница“, каже се у саопштењу ове организације.

Наглашено је да организација Амнести интернешнел није пронашла било какве трагове масовних убистава или гробница. Међутм организација није пружила убедљиве доказе за то.

ЕУ може да обезбеди Украјини новац за покривање гасних дугова  - 
 Европска унија може Украјини да обезбеди новац који би био искоришћен за измирење дугова „Гаспрому“, изјавио је министар спољних послова Чешке Лубомир Заоралек, након што је стигао на састанак министара спољних послова ЕУ, који се одржава у Луксембургу. Био је то његов одговор на питање да ли Чешка подржава додељивање две милијарде евра краткорочних кредита, које је Кијев тражио.

Он је нагласио да било која новчана средства треба да буду обезбеђена Украјини само под јасним гаранцијама спровођења реформи, борбе против корупције и испуњења свих осталих услова ЕУ, и тада ће све бити под контролом.

Државна дума: извештај BND о обореном малезијском авиону елемент информативног рата  - 
 Државна дума Руске Федерације сматра закључке обавештајне службе СРН о рушењу малезијског авиона у Украјини – чудним, јер докази уопште нису предочени. Ово је изјавио члан Одбора за одбрану Франц Клинцевич, који верује да је за сада реч само о празном слову на папиру.

Клинцевич наглашава да се овакви материјали могу посматрати само као својеврсни елемент информативног рата.

Часопис Шпигл објавио је текст, позивајући се на тајни извештај BND, у коме се тврди да су авион оборили устаници, а да информације које су раније доставили РФ и Украјина нису поуздане.

ЕУ разматра ефикасност санкција према Русији крајем октобра  - 
 Наредно разматрање режима санкција, које је Европска унија увела Руској Федерацији планирано је за 28. октобар, саопштио је извор на маргинама састанка министара 28 земаља Европске уније, који се одржава у Луксембургу.

Он је нагласио да ће у завиности од анализе ситуације бити донета одлука о задржавању или измени рестриктивних мера према РФ.

Раније је Сереј Лавров изјавио да Москва неће разматрати услове под којима би могло да дође до укидања антируских санкција. Шеф руске дипломатије назвао је захтеве Запада нереалним.

Лавров: РФ спремна да обезбеди беспилотну летелицу за надзор у Донбасу  - 
 Русија је спремна да обезбеди беспилотну летелицу и одговарајући персонал, а све у циљу праћења ситуације у Донбасу, изјавио је министар спољних послова РФ Сергеј Лавров.

Он је нагласио да је специјална посматрачка мисија ОЕБС-а замолила да им се обезбеди додатна опрема, заштићена транспортна средства и беспилотне летелице. По његовим речима, слични захтеви упућени су Француској, СРН и Италији.

Лавров: Односи РФ и САД захладнели на дужи рок  - 
 Период захлађења у односима РФ и САД потрајаће дуже време, сматра шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Дипломата је нагласио да ће Американцима бити потребно извесно време да приспитају своје место у свету и спознају шта се догодило током последње деценије.

Лавров је изразио наду да се погоршавање односа између Москве и Вашингтона неће наставити. По министровом мишљењу ниво сарадње досегао је дно, а покушаји обнављања односа тренутно не постоје. Он је нагласио да није реч о новом хладном рату.

Лавров истакао нову могућност политичког регулисања кризе у Украјини  - 
 Мински споразуми повећали су шансе за политичко регулисање кризе у Укајини, изјавио је министар спољних послова Руске Федерацације Сергеј Лавров.

Он је, такође, нагласио да се то односи на одвајање страна, повлачење тешког наоружања и организовање мониторинга линије раздвајања, који врше посматрачи ОЕБС-а, као и на припрему избора на југоистоку Украјине.

У Минску су 5. септембра током преговора представници Кијева, ОЕБС-а, ДНР ЛНР потписали споразум о режиму прекида ватре у Украјини.

Западне санкције према РФ у супротности са интересима ЕУ  - 
 Западне санкције према Руској Федерацији у супротности су са интересима ЕУ, оне причињавају штету европским интересима и усвојене су под притиском Вашингтона. Ово је изјавио министар спољних послова Сергеј Лавров на јавним предавањима о питањима руске спољне политике.

Москва је сигурна да проширење конфронтације на евроатлантском подручју води на слепи колосек.

Лавров сматра да ће се у Европској унији повећавати број гласова за подршку дијалога са РФ, а Москва ће се и даље залагати за постепени развој заједничког простора са Европом.

Линија развоја односа РФ и АТР реализоваће се независно од конјунктуре, а западне санкције представљају додатни стимуланс за то, нагласио је министар.

Кијев на рачунима има 3,1 милијарду долара за измирење гасних дугова  - 
 На рачунима Украјине постоји 3,1 милијарда долара, свота коју Кијев може да употреби за измирење дугова за гас испоручен из РФ. Ово је на украјинској телевизији рекао премијер Арсениј Јацењук, који је нагласио да се тренутно у гасним складиштима налази 16,7 милијарди кубних метара гаса. 

После самита Европа-Азија у Милану Владимир Путин је изјавио да ће РФ изаћи у сусрет Украјини у погледу гасних дугова и рачуна да ће ЕУ помоћи Кијеву да превазиђе готовински дефицит. Према речима руског председника Украјина Москви дугује још најмање 5,5 милијарди долара, али је руска страна спремна на нови обрачун и уступак.

У Доњецку подигнута застава ДНР од 30 метара  - 
 На фасади једне зграде у центру Доњецка је подигнута застава Доњецке Народне Републике. Акцију су организовале власти републике поводом Дана заставе.

Застава су сашили становници разних градова републике. Величина заставе износи 30 са 14 метара. Украјинa - из минута у минут -

„Ми данас, на жалост, имамо мало празника, али ћемо овај запамтити заувек. Сваки од окупираних градова ће, пре или касније, подићи ову заставу – и Славјанск, и Мариупољ, и Краматорск, и други градови“, саопштио је премијер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко. 


(0)

Остале вести из рубрике

Новости

РТ: Зеленски је умањио праве размере губитака Кијева – Вашингтон пост

Украјински председник не жели да поремети већ отежану акцију мобилизације, изјавио је за лист локални посланик

Главнокомандујући украјинске војске признаје успехе Русије у неколико области фронта
Главнокомандујући украјинске војске признаје успехе Русије у неколико области фронта

Украјински главнокомандујући Александар Сирски признао је да су руске снаге постигле тактичке успехе у низу области у зони борбених дејстава.

2024-04-28 16:07:54

Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године
Резултати пословања НИС Групе у првом кварталу 2024. године

У првом кварталу 2024. године фокус НИС-а био је на наставку и повећању обима инвестиционог циклуса започетог прошле године. Тако је у развојне пројекте инвестирано 10,5 милијарди динара, што је повећање од 62 одсто у односу на улагања реализована у првом кварталу 2023. године. Поред тога, фокус НИС-а био је на планском капиталном ремонту у Рафинерији нафте Панчево и на обезбеђивању довољних залиха горива како би се осигурало уредно снабдевање тржишта.

2024-04-27 18:13:03

Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт
Појавили се детаљи пропалог мировног споразума Русије и Украјине – Велт

Кијев би се обавезао на неутрални статус и добио међународне безбедносне гаранције, према нацрту споразума

2024-04-27 13:29:22

РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ
РТ: Запад мора да гради односе са Русијом од нуле – Кремљ

Москви је доста непријатељског става Европе, изјавио је Дмитриј Песков

2024-04-26 23:29:32

РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг
РТ: Трамп планира да санкционише земље због одбијања да користе долар – Блумберг

Саветници бившег америчког председника разматрају казне за нације које желе да тргују националним валутама, пренео је лист

2024-04-26 23:29:16

РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг
РТ: НАТО није испунио обећања Украјини – Столтенберг

Снаге Кијева су „надмашене“ од стране Русије због пада западне помоћи, изјавио је шеф војног блока предвођеног САД

2024-04-26 22:53:25

Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију
Блинкен: Кина не може да побољша односе са Европом подржавајући Русију

Амерички државни секретар Антони Блинкен данас се, у оквиру посете Кини, састао са министром спољних послова Ванг Јијем и кинеским председником Си Ђинпингом. Једна од тачака дневног реда била је и расправа о испоруци Русији кинеских машина, алатки, микроелектронике и нитроцелулозе које се користе у војној производњи.

2024-04-26 22:33:12

РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу
РТ: САД су створиле сукоб у Украјини – Шојгу

Вашингтон шири глобални хаос у своју корист, тврди руски министар одбране

2024-04-26 22:05:12

РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска
РТ: Русија мора да се плаши НАТО-а – Пољска

Москва би изгубила у рату са Западом, тврди пољски министар спољних послова Радослав Сикорски

2024-04-26 22:00:47

Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином
Епархија Новограчаничко-средњезападноамеричка: Прогласите КиМ окупираном територијом и поништите све споразуме са Бриселом и Приштином

Епархија донела Резолуцију на свом годишњем Сабору и послала јасну поруку Влади Србије

2024-04-26 12:09:09

РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан
РТ: Либерални светски поредак мора бити уништен – Орбан

Систем вредности који доминира Западом је „донео хаос“, сматра мађарски премијер

2024-04-26 00:01:22

РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја
РТ: Хамас изнео услове за полагање оружја

Високи званичник те милитантне групе изјавио је да ће се она претворити у чисто политичку странку ако Палестинци добију своју државу

2024-04-25 20:17:10

РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон
РТ: Наша Европа би могла да умре – Макрон

ЕУ мора да докаже да није вазал Сједињених Држава, изјавио је француски председник у уводном говору

2024-04-25 20:04:48

Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико
Бајденов тим сумња да ће америчка помоћ помоћи Украјини да победи – Политико

Динамика бојног поља значајно се променила у корист Русије, рекли су званичници Беле куће

2024-04-25 13:01:57

Украјински министар спољних послова се сагласио са Кремљом
Украјински министар спољних послова се сагласио са Кремљом

Америчка помоћ неће бити довољна да заустави руске снаге, изјавио је Дмитриј Кулеба

2024-04-24 18:08:05

Детаљи истраге о корупцији на високом нивоу у руском Министарству одбране
Детаљи истраге о корупцији на високом нивоу у руском Министарству одбране

Заменик министра одбране Тимур Иванов је годинама под сумњом, наводе медији

2024-04-24 16:29:32

РТ: Иран прети да ће избрисати Израел
РТ: Иран прети да ће избрисати Израел

Председник Ебрахим Раиси упутио је оштро упозорење западном Јерусалиму

2024-04-23 19:32:00

Нема скривања од мобилизације у иностранству – Кијев
Нема скривања од мобилизације у иностранству – Кијев

Министар спољних послова Дмитро Кулеба објаснио је да украјински конзолати више неће служити борбеним мушкарцима који бораве у иностранству

2024-04-23 16:53:33

Естонија настоји да затвори Православне манастире због веза са Москвом
Естонија настоји да затвори Православне манастире због веза са Москвом

Естонски министар унутрашњих послова Лаури Лаанеметс је раније такође предложио да се Руска православна црква означи као терористичка организација

2024-04-23 15:42:42

RT desno / neodredjen svuda
proba
baner rakija desno stare vesti / ali nema dole kategorije
baner apartman desno / neodredjen-svuda
baner obzor desno - rusija - neodredjen svuda
форум
мислјенја свуда

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: