UN upozorava: Drastično povećana proizvodnja opijuma u Avganistanu!

Izvor: Press, 24.Okt.2016, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN upozorava: Drastično povećana proizvodnja opijuma u Avganistanu!

Površina pod makom, od koga se pravi opijum povećana za 10 odsto na 201.000 hektara.
Proizvodnja opijuma u Afganistanu je povećana za 43 odsto u prošloj godini kažu eksperti Ujedinjenih nacija.

Kako prenosi BBC, kancelarija Ujedinenih nacija za borbu protiv droge i kriminala saopštila je da je površina pod makom, od koga se pravi opijum povećana za 10 odsto na 201.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << hektara.

Veći rast proizvodnje rezulatat je ulaganja u uzgoj ove biljke. 

Avganistan je najveći proizvođač opijuma, od koga se kasnije pravi heroin. Iako je proizvodnja zakonom zabranjena, mnogim osiromašenim farmerima je jedini izvor prihoda. 

Čak i Talibani oporezuju proizvodnju opijuma na svojoj teritoriji. Iako se opijum može upotrebiti i za proizvonju morfijuma, sredstva protiv bolova, mnoge nacije imaju sopstvenu proizvodnju u tu svrhu, pa opijum iz Avganistana obično završi u heroinu. 

Prošle godine su vlasti uništile svega 355 hektara pod opijumom, što je mnogo manje u odnosu na 4.000 hektara godinu dana ranije. 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.