Izvor: Vostok.rs, 24.Avg.2016, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski tenkovi prešli sirijsku granicu u operaciji protiv terorista

Turska je pokrenula kopnenu operaciju upavši u teritoriju Sirije s ciljem da napada teroriste i kurdske borce u blizini grada Džarablus. Ankara je saopštila želi da preuzme grad i da se zaustave prekogranični napadi, dok kurdski borci upozoravaju da će turske poslati u "blato".

"U 4:00 časa jutros, operacija je počela na severu Sirije protiv terorističkih grupa koje stalno ugrožavaju našu zemlju, kao što su "Daeš" i "Demokratska unija Sirije", izjavio je Redžep Tajip Erdogan u govoru u Ankari.

The first video for the #FSA forces backed by #Turkish special forces in the way to #Jarabulus #جرابلس pic.twitter.com/l5MTOZvMHU
— Ahmad alkhatib (@AhmadAlkhtiib) August 24, 2016
Turska operacija je usmerena na kurdski pogranični grad Džarablus, koji kontrolišu teroristi od jula 2013. godine.

Kurdski novinska agencija Firat izvestila je da je 29 civila do sada ubijeno od strane turskih snaga. Oko 3.000 Kurda je navodno pobeglo iz Džarablusa i okolne oblasti zbog turske operacije. Kurdske snage veruju da je to trik kako bi se sprečilo da kurdske trupe preuzmu grad.

Operacija, pod nazivom "Štit Eufrata", je podržana od strane turskih vazduhoplovnih snaga, kao i aviona iz koalicije koju predvode SAD.

Turska artiljerija počela sa granatirem ciljeva preko granice sa Sirijom ranije u sredu. 

Turski tenkovi intenzivno gađaju pozicije DAEŠ-a. Više od 70 ciljeva je pogođeno u području sirijskog Džarablusa, javio je Si-En-En Turk, pozivajući se na vojne izvore.

 
#FSA with #Turkish special forces on the way to #Jarabulus to fight #ISIL#Turkey #جرابلس pic.twitter.com/W8k5JvDtkC
— Ahmad alkhatib (@AhmadAlkhtiib) August 24, 2016
Turske vlasti su zvanično informisale Rusiju o početku operacije u sirijskom Džarablusu, saopštila je televizija NTV.



„Rusija je informisana o borbenim akcijama u Džarablusu“, prenosi turska televizija.

U sredu su specijalne snage Oružanih snaga Turske ušle na teritoriju Sirije radi izvođenja operacija protiv militanata DAEŠ-a. Nastavlja se rad na stvaranju koridora za drugu vojsku.

Vostok, RT

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
 

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska baza Indžirlik ne odgovara Rusiji

Izvor: Vostok.rs, 24.Avg.2016

Turska baza Indžirlik nije spremna za ruske avione koji učestvuju u operacijama protiv terorista u Siriji i ne obezbeđuje mogućnosti za rešavanje svih postavljenih zadataka, piše list „Izvestija“, pozivajući se na izvor upoznat sa situacijom.. . „Stručnjaci Vazdušno-kosmičkih snaga...

Nastavak na Vostok.rs...

Sirija: Turska otvoreno krši suverenitet zemlje

Izvor: Vostok.rs, 25.Avg.2016, 09:15

Sirija je osudila operaciju turske vojske koja je prešla granicu između te dve zemlje i stupila na sirijsku teritoriju, saopštila je agencija SANA.. . Ministarstvo spoljnih poslova Sirije navodi da ta država „ovakve akcije smatra otvorenim kršenjem njenog suvereniteta“. „To što se dešava...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.