Turska i Rusija ujedinjene protiv organizatora atentata

Izvor: N1 televizija, 20.Dec.2016, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i Rusija ujedinjene protiv organizatora atentata

Dan nakon ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari, u pritvoru se nalazi najmanje sedam osoba a u istragu su se uključili i ruski istražitelji.

Zvaničnici dve zemlje ponavljaju poruke svojih lidera Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana da je ubistvo ambasadora provokacija koja bi trebalo da ugrozi odnose Rusije i Turske i mirovni proces u Siriji, ali da su obe administarcije odlučne >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da na tu provokaciju ne padnu.

Ruski istražitelji, agenti tajne službe i diplomate stigli su u Tursku gde će sprovesti istragu o ubistvu ambasadora Andreja Karlova.

Oni će u turskom pritvoru zateći sedam osoba bliskih napadaču, većina iz njegovog rodnog grada Sokea. Među njima su i otac, majka, sestra i cimer Mevluta Merta Altintasa (22), pripadnika specijalne policije za razbijanje nereda koji je sinoć prišao ruskom ambasadoru na izložbi, uzviknuo "Alahu akbar", ispalio osam hitaca uz poruku da se sveti zbog ruske intervencije u Siriji.

Ruskoj ambasadi u Ankari danas je nemoguće uopšte prići, dok su vrata američke i iranske ambasade takođe ostala zatvorena iz bezbednosnih razloga. Tenzija se oseća i u drugim delovima grada jer građani, osim za sopstvenu bezbednost usled učestalih terorističkih napada, brinu i zbog eventualnog gneva Rusije.

"Ovakve stvari se dešavaju u Ankari svake dve-tri nedelje. Ne znamo šta nam je činiti ali nemamo izbora osim da nastavimo svoje živote", kaže jedan građanin.

"Ruski ambasador je ubijen. Oni će na to odgovoriti, sigurno. Naši odnosi su već zategnuti i tek smo se skoro pomirili. Zabrinuti smo", dodaje drugi.

Uprkos bojazni, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov poručuje da je Rusija zahvalna Turskoj na brzoj reakciji nakon ubistva Karlova koje je, kaže Lavrov, još više istaklo potrebu za dijalogom Moskve i Ankare.

"Nadam se da će naši pregovori, kao i zajednički sastanak sa iranskim kolegom omogućiti sklapanje sporazuma koji će omogućiti početak političkog dijaloga u Siriji, ali bez ikakvih ustupaka teroristima", rekao je Lavrov.

Pozvao sam gospodina Putina i izrazio mu saučešće u svoje i u ime nacije, navodi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. "Saglasili smo se da je ovaj podmukli napad jasna provokacija usmerena protiv tursko-ruskih odnosa".

Turske vlasti za sada ne saopštavaju saznanja iz istrage prvog ubistva jednog ruskog ambasadora od 1927.

Provladin list Daily Sabah piše da je Altintas ulazeći na izložbu aktivirao detektor za metal, ali da je pušten u galeriju pošto je pokazao svoju policijsku legitimaciju. Kako je utvrđeno, Altintas je pohađao specijalnu školu za buduće policajce, dve i po godine je bio član snaga za razbijanje demonstracija u Ankari, a u trenutku počinjenog ubistva bio je na bolovanju.

Detaljnije u prilogu Ane Kaplij:

Izvor: N1/ agencije

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski istražitelji u Turskoj

Izvor: N1 televizija, 20.Dec.2016

Dan nakon ubistva ruskog ambasadora Andreja Karlova u Ankari, u pritvoru se nalazi najmanje sedam osoba a u istragu su se uključili i ruski istražitelji...Izvor: N1/ agencije

Nastavak na N1 televizija...

Donald Tramp najznačajnija ličnost 2016. prema izboru AFP-a

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Dec.2016, 10:32

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp je najznačajnija ličnost 2016. prema izboru redakcije AFP-a, ispred predsednika Rusije i Turske, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana...Novinari Frans presa u celom svetu, bez obzira na nacionalnost, užu stručnost u redakciji i mesto izveštavanja,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.