Trgovinska razmena Kine i Rusije porašće duplo

Izvor: Blic, 05.Sep.2015, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovinska razmena Kine i Rusije porašće duplo

Niz prednosti koje imaju kineski partneri omogućiće da se trgovinska razmena Rusije i Kine u bliskoj budućnosti podigne sa 100 milijardi evra na 200 milijardi evra, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

- Kineski partneri danas su zaista konkurentni i imaju prednost jer mogu da privuku jeftino finansiranje po niskim stopama, sa učešćem kineskih banaka koje mogu da kreditiraju projekte - rekao je Novak u intervjuu televiziji "Raša tudej".

Novak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je rekao da je osnovan poseban kineski fond "Put svile" sa kapitalom od 40 milijardi dolara, koji takođe može da ulaže u ove projekte i da ih kreditira, pozivajući se na niz ugovora koji su potpisani sa velikim kineskim kompanijama.

- Među tim preduzećima su kineska naftna i hemijska kompanija SINOEK, nacionalna naftno-gasna korporacija KNPK, Fond `Put svile` i kompanija `Hem Čajna`. Sa tim kompanijama ruska strana je potpisala niz ugovora o isporuci nafte, izgradnji gasno-hemijskih preduzeća i privlačenju investicija u tu sferu - dodao je Novak.

Ni govora o "Južnom toku"

Ministar energetike je podsetio da se trenutno ne govori o izgradnji gasovoda u Bugarskoj jer je realizacija projekta "Južni tok" obustavljena, ali ne krivicom Rusije.

- U skladu sa dogovorom sa našim turskim partnerima, realizujemo projekat `Turski tok` - objasnio je Novak.

Prema njegovim rečima, reč je o čitavom nizu projekata koji saradnju u energetici podižu na novi nivo i omogućavaju da dalji razvoj i da se postižu ciljevi koje su postavila rukovodstva ove dve države, a to su razvijanje energetske saradnje i povećanje trgovinske razmjene.

- Ti poslovi dostižu vrednost u visini od 100 milijardi evra, sa tendencijom rasta do 200 milijardi evra u bliskoj budućnosti - dodao je ruski ministar.

Novak je, takođe, najavio da će uskoro otputovati u Pakistan, gde je planirano potpisivanje sporazuma o izgradnji gasovoda "Sever-Jug". Poseta je planirana za kraj septembra.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Most koji će povezati Rusiju i Kinu

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2015

05.09.2015. -..Oko 230 miliona dolara biće utrošeno na izgradnju mosta koji će povezivati ruski grad Blagovješčensk sa kineskim gradom Hejheom, izjavio je vršilac dužnosti guverner ruskog regiona Amur Aleksandar Kozlov..."U Kini su 3. septembra potpisana dva sporazuma —  sporazum o izgradnji...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.