Novak: Jača energetska saradnja između Moskve i Pekinga

Izvor: Capital.ba, 04.Sep.2015, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novak: Jača energetska saradnja između Moskve i Pekinga

MOSKVA, Niz prednosti koje imaju kineski partneri omogućiće da se trgovinska razmjena Rusije i Kine u bliskoj budućnosti podigne sa 100 milijardi evra na 200 milijardi evra, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak. „Kineski partneri danas su zaista konkurentni i imaju prednost jer mogu da privuku jeftino finansiranje po niskim stopama, sa učešćem kineskih banaka koje mogu da kreditiraju projekte“, rekao je Novak u intervjuu televiziji „Raša tudej“. Novak je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << da je osnovan poseban kineski fond „Put svile“ sa kapitalom od 40 milijardi dolara, koji takođe može da ulaže u ove projekte i da ih kreditira, pozivajući se na niz ugovora koji su potpisani sa velikim kineskim kompanijama. „Među tim preduzećima su kineska naftna i hemijska kompanija SINOEK, nacionalna naftno-gasna korporacija KNPK, Fond `Put svile` i kompanija `Hem Čajna`. Sa tim kompanijama ruska strana je potpisala niz ugovora o isporuci nafte, izgradnji gasno-hemijskih preduzeća i privlačenju investicija u tu sferu„, dodao je Novak. Prema njegovim riječima, riječ je o čitavom nizu projekata koji saradnju u energetici podižu na novi nivo i omogućavaju da dalji razvoj i da se postižu ciljevi koje su postavila rukovodstva ove dvije države, a to su razvijanje energetske saradnje i povećanje trgovinske razmjene. „Ti poslovi dostižu vrijednost u visini od 100 milijardi evra, sa tendencijom rasta do 200 milijardi evra u bliskoj budućnosti“, dodao je ruski ministar. Novak je, takođe, najavio da će uskoro otputovati u Pakistan, gdje je planirano potpisivanje sporazuma o izgradnji gasovoda „Sjever-Jug“. Posjeta je planirana za kraj septembra. Ministar energetike je podsjetio da se trenutno ne govori o izgradnji gasovoda u Bugarskoj jer je realizacija projekta „Južni tok“ obustavljena, ali ne krivicom Rusije. „U skladu sa dogovorom sa našim turskim partnerima, realizujemo projekat `Turski tok` i pregovaramo o realizaciji izgradnje sistema za prenos gasa i gasovoda na granici Turske i Grčke„, objasnio je Novak.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trgovinska razmena Kine i Rusije porašće duplo

Izvor: Blic, 05.Sep.2015, 00:25

Niz prednosti koje imaju kineski partneri omogućiće da se trgovinska razmena Rusije i Kine u bliskoj budućnosti podigne sa 100 milijardi evra na 200 milijardi evra, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak...- Kineski partneri danas su zaista konkurentni i imaju prednost jer mogu da privuku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.