Tompsonu zabranjen ulazak u Švajcarsku, on bi ipak na put

Izvor: Blic, Tanjug, 29.Sep.2009, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tompsonu zabranjen ulazak u Švajcarsku, on bi ipak na put

Vlasti Švajcarske zabranile su ulazak u tu zemlju hrvatskom pevaču Marku Perkoviću Tompsonu, koji izvodi i proustaške pesme, zbog čega je otkazan njegov koncert u gradu Krinu, u kantonu Lucern. Međutim, pevač se i pored toga sprema za put.

Kako je naveo indeks.hr, prenoseći pisanje švajcarske štampe, najava Tompsonovog nastupa u klubu "Froškenig" izazvala je žestoke reakcije i političke polemike u kojima je učestvovalo nekoliko stranaka na opštinskom i kantonalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nivou.

Državna kancelarija za migraciju zabranila je ulazak u zemlju hrvatskom skandaloznom pevaču, rekao je vlasnik kluba Afrim Baftiroski koga je o zabrani sinoć obavestila policija u Lucernu.

Međutim, uprkos zabrani, Tompson, prema pisanju Slobodne Dalmacije ipak pakuje kofere.

"Tompson i njegov prateći band najnoviji incident drže za najobičniju medijsku spekulaciju", rekao je njegov menadžer Zdravko Barišić, tvrdeći da ih takve namere neće osujetiti u realizaciji davno preciziranog koncertnog plana.

On napominje da ni od koga nisu dobili nikakve službene ni formalne odluke o zabrani ulaska u Švajcarsku, kao i održavanja najavljenog koncerta.

"Ne mogu da verujem da bi Švajcarska, kao zemlja istinske demokratije, mogla doneti takvu odluku. Tompson je čovek bez prekršajnih ili kaznenih prijava i ne vidimo razloga da bi mu se uskraćivao ulazak u tu zemlju. Zna se vrlo dobro da se takve odluke donose kad su u pitanju osobe kriminalnog miljea, među koje ni Marko ni iko iz njegove pratnje ne spadaju", izjavio je Barišić.

Problemi s koncertom počeli se sredinom septembra kad je Socijaldemokratska partija od kantonalnog veća Lucerna tražila hitno izjašnjavanje o pitanju Tompsonovog koncerta, a njima se priključila i Slobodna demokratska stranke koja je osudila širenje ekstremno desnih stavova pod plaštom kulture, ali i vlasnik kluba.

U opštinskom veću Krina takođe je pokrenuta žustra debata, a šefovi lokalnih stranaka takođe su Tompsona nazvali fašistom od koga treba odbraniti javnost.

Socijaldemokrate su tražili da se na koncert primeni posebna policijska klauzula, ističući da je nemoguće da država ne može da zabrani koncert stranog fašiste i da nije tačno da se koncerti ne mogu zabraniti samo zato što se održavaju u privatnim lokalima.

Kantonalno veće odbacilo je mogućnost pozivanja na posebnu klauzulu, ali je dogovoren sastanak s Baftiroskim kako bi ga uverilo da sam otkaže koncert, što je ovaj odbio zbog klauzule o ugovornoj kazni.

Kantonalna policija u međuvremenu se savetovala s nacionalnom oko eventualne zabrane ulaska u zemlju hrvatskom pevaču. Policijska centrala ocenila je da to nije moguće, ali je kancelarija za migraciju imala suprotno mišljenje.

Švajcarska se tako svrstala uz više zapadnoevropskih zemalja u koje je Tompsonu zabranjen ulaz, ili zabranjeni koncerti.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pevaču Tompsonu zabranjen ulazak u Švajcarsku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2009

ZAGREB - Vlasti Švajcarske zabranile su ulazak u tu zemlju hrvatskom pevaču Marku Perkoviću - Tompsonu, koji izvodi i proustaške pesme, pa je otkazan i njegovog koncert u opštini Krins, u kantonu Lucern...Kako je naveo indeks.hr, prenoseći pisanje švajcarske štampe, najava Tompsonovog nastupa...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Tompsonu zabranjen ulazak u Švajcarsku

Izvor: Mondo, 29.Sep.2009

Najavljeni koncert Marka Perkovića Tompsona u Švajcarskoj otkazan je budući da su mu ondašnje vlasti zabranile ulazak u tu zemlju, javljaju švajcarski mediji.

Nastavak na Mondo...

Tompson za Švajcarsku nespreman

Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 15:10

Hrvatskom pevaču Marku Perkoviću zabranjen ulazak u Švajcarsku pošto je najava njegovog gostovanja izazvala je žestoke reakcije tamošnje javnosti. ..Vlasti Švajcarske zabranile su ulazak u tu zemlju Marku Perkoviću Tompsonu. Koncert hrvatskog pevača koji izvodi i proustaške pesme u opštini...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.