Tompson za Švajcarsku nespreman

Izvor: RTS, 01.Okt.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tompson za Švajcarsku nespreman

Hrvatskom pevaču Marku Perkoviću zabranjen ulazak u Švajcarsku pošto je najava njegovog gostovanja izazvala je žestoke reakcije tamošnje javnosti.

Vlasti Švajcarske zabranile su ulazak u tu zemlju Marku Perkoviću Tompsonu. Koncert hrvatskog pevača koji izvodi i proustaške pesme u opštini Krins u kantonu Lucern je otkazan.

Kako je naveo indeks.hr prenoseći pisanje švajcarske štampe, najava Tompsonovog nastupa u klubu "Froškenig" izazvala je žestoke reakcije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i političke polemike u kojima je učestvovalo nekoliko stranaka na opštinskom i kantonalnom nivou.

Državna kancelarija za migraciju zabranila je ulazak u zemlju pevaču, rekao je vlasnik kluba Afrim Baftiroski koga je o zabrani sinoć obavestila policija u Lucernu.

On je izjavio da, s obzirom na novi razvoj situacije, mora da otkaže koncert i rasprodanom gledalištu ponudi nastup drugog hrvatskog pevača iste popularnosti, ali nije naveo ime.

Baftirovski je zabranom Tompsonu da uđe u Švajcarsku izbegao dilemu, jer su ga napali lokalni političari kojima se ne sviđa ideja o nastupu tog hrvatskog pevača, a s druge strane je izbegao plaćanje 100 hiljada švajcarskih franaka ugovorne kazne u slučaju samostalnog otkazivanja koncerta.

Problemi s koncertom počeli su sredinom septembra kad je Socijaldemokratska partija od kantonalnog veća Lucerna tražila hitno izjašnjavanje o pitanju Tomsonovog koncerta, a njima se priključila i Slobodna demokratska stranke koja je osudila širenje ekstremno desnih stavova pod plaštom kulture, ali i vlasnik kluba.

U opštinskom veću Krinsa takođe je pokrenuta žustra debata, a šefovi lokalnih stranaka takođe su Tompsona nazvali fašistom od koga treba odbraniti javnost.

Socijaldemokrate su tražile da se na koncert primeni posebna policijska klauzula, ističući da je nemoguće da država ne može da zabrani koncert stranog fašiste i da nije tačno da se koncerti ne mogu zabraniti samo zato što se održavaju u privatnim lokalima.

Kantonalno veće odbacilo je mogućnost pozivanja na posebnu klauzulu, ali je dogovoren sastanak s Baftiroskim kako bi ga uverilo da sam otkaže koncert, što je ovaj odbio zbog klauzule o ugovornoj kazni.

Kantonalna policija u međuvremenu se savetovala s nacionalnom oko eventualne zabrane ulaska u zemlju hrvatskom pevaču.

Policijska centrala ocenila je da to nije moguće, ali je kancelarija za migraciju imala suprotno mišljenje.

Švajcarska je tako postala jedna od mnogih zapadnoevropskih zemalja u kojima je Tompsonu zabranjen ulaz ili koncerti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.