Tajni snimci terete Sarkozija

Izvor: RTS, 07.Maj.2015, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajni snimci terete Sarkozija

Sud u Francuskoj odobrio je da se u sudskom procesu u vezi sa korupcijom koriste tajni snimci razgovora bivšeg predsednika Nikole Sarkozija i njegovog advokata.
Lider opozicione UMP Nikola Sarkozi optužen je da je razmatrao ideju davanja unosnog posla jednoj osobi kako bi dobijao informacije o istrazi jednog drugog slučaja vezanog za korupciju u vezi sa finansiranjem njegove kampanje, prenosi Beta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << .

"Suprotno našoj legitimnoj nadi, sud nije poslušao naš poziv da se ne koriste snimci", rekao je jedan od Sarkozijevih advokata Pol Alber Ivens.
Ova presuda je novi udarac protiv Sarkozija koji se vratio na čelo stranke pred predsedničke izbore zakazane za 2017. godinu.
Istražitelji su najpre ozvučili njegove telefone zbog sumnji da je prihvatio nelegalna sredstva od Lilian Betankur za svoju predsedničku kampanju 2007. godine.
On je 2013.oslobođen optužbe da je iskoristio stariju ženu koja nije bila u stanju da shvati šta čini.
Tokom istrage istražitelji su pronašli nove elemente krivičnog dela. Tako je snimljen razgovor Sarkozija sa advokatom o mogućnosti podmićivanja sudije Žilbera Azibera davanjem unosnog posla za informacije vezane za slučaj "Betenkur".
S tim u vezi su francuski pravosudni organi podigli optužbu za korupciju, vršenja uticaja i kršenje zakonske tajne o ovom slučaju.
Iako Aziber nikada nije dobio posao u Monaku on je optužne zajedno sa Sarkozijevim advokatom Tijerijem Hercogom.
Advokatski tim Sarkozija pokušao je da zabrani upotrebu snimaka, tvrdeći da si oni kršenje tajne između advokata i klijenta.
Međutim, sud je odlučio protiv Sarkozija, pa se očekuje da će se sada obratiti višim sudskim institucijama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.