Svet strepi od proslave dana vojske Severne Koreje: Hoće li izvesti nuklearnu probu ili ispaliti raketu?

Izvor: BKTV News, 24.Apr.2017, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svet strepi od proslave dana vojske Severne Koreje: Hoće li izvesti nuklearnu probu ili ispaliti raketu?

Severna Koreja važne datume često obeležava demonstracijom vojnih kapaciteta, a južnokorejski zvaničnici tvrde da postoji mogućnost da Pjongjang danas povodom proslave dana severnokorejske vojske izvede šestu nuklearnu probu ili ispali interkontinentalnu balističku raketu, prenosi AP.

Agencija ocenjuje da bi ovakvi potezi mogli da predstavljaju test za politiku koju prema Severnoj Koreji razvija predsednik SAD Donald Tramp, koji se izgleda priklonio strategiji u kojoj se >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << naglašava pritisak na Pjongjang uz pomoć Kine, jedinog velikog severnokorejskog saveznika, umesto vojnih opcija ili pokušaja svgavanja vlade Severne Koreje.

Predsednik Kine Si Ðinping poručio je danas Trampu da se nada da će sve strane pokazati uzdržanost oko problema Severne Koreje i da se Kina protivi svemu što krši rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Si je tokom telefonskog razgovora sa Trampom rekao da bi sve strane trebalo da izbegnu bilo kakve poteze koji bi pogoršali tenzije, prenela je kineska državna televizija, javlja Rojters.

U međuvremenu, Južna Koreja je danas saopštila da je u pregovorima sa Vašingtonom u vezi zajedničkih vežbi sa udarnom grupom Mornarice SAD, u senci straha od nove nuklearne probe Severne Koreje.

Portparol Ministarstva odbrane Južne Koreje Mun Sang-gjun nije rekao ništa više, sem da su u pregovorima sa Mornaricom SAD.

U nedelju, dva japanska razarača pridružila su se udarnoj grupi zarad zajedničkih vežbi, prenosi Rojters.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NOVA NUKLEARNA PROBA? Severna Koreja slavi Dan vojske

Izvor: Blic, 24.Apr.2017

Severna Koreja često obeležava važne datume demonstracijom vojnih kapaciteta, a južnokorejski zvaničnici tvrde da postoji mogućnost da Pjongjang danas povodom proslave dana severnokorejske vojske izvede šestu nuklearnu probu ili ispali interkontinentalnu balističku raketu, prenosi AP...Agencija...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.