Šta spaja, a šta razdvaja Francusku i Nemačku?

Izvor: Blic, 15.Jun.2012, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta spaja, a šta razdvaja Francusku i Nemačku?

Nemačka kancelarka Angela Merkel je ponovila danas u Berlinu da se protivi bilo kakvom obliku povećanja duga u Evropi, odbacujući predloge koje je francuski predsednik Fransoa Oland predstavio u poslednjem razgovoru sa italijanskim premijerom Mariom Montijem.

Merkelova je takođe u obraćanju članovima nemačkog udruženja preduzetnika pozvala Evropu da započne razgovor o "jazu" koji deli Francusku i Nemačku.

- Evropa mora da ima na umu razliku u privrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rastu Francuske i Nemačke - rekla je Merkelova dodajući da je Nemačka "faktor stabilnosti i motorna snaga privrednog rasta u Evropi".

Nemačka kancelarka, na koju evropski partneri vrše pritisak da bude manje uporna u pozivima na mere štednje kako bi se izašlo iz dužničke krize, ponovila je da nije dobro finasirati privredni rast kroz povećanje dugova, prenela je novinska agencija Rojters. Merkelova je, takođe, ponovila da se odlučno protivi emitovanju evroobveznica.

Francuski premijer Žan-Mark Ero odbacio je danas svaku mogućnost stvaranja fronta zemalja južne Evrope kako bi kancelarka Merkel bila izolovana u razgovorima o merama koje treba preduzeti kako bi se prevazišla kriza u evrozoni.

Oland je tokom susreta u četvrtak u Rimu sa premijerom Montijem, ponovio da bi voleo da Evropa dobije nove finasijske instrumente radi oživljavanja privrednog rasta i spašavanja evra. Oland se takođe založio i za emitovanje evrobveznica.

Različiti pristupi u rešavanju krize između Nemačke i Francuske postaju uočljivi samo dva dana uoči ponovljenih parlamentarnih izbora u Grčkoj na koji treba da bude odlučeno da će ta prezadužena članica evrozone ostati ili ne u tom monetarnom bloku.

S druge strane, Pariz i Berlin su saglasni po pitanju dodale aktivnije uloge Evropskoj centralnoj banci (ECB) u nadgledanju evropskog bankarskog sektora.

- Moramo razmisliti o bankarskoj superviziji koja bi bila nezavisna, a ne pod kontrolom nacionalnih interesa. Takvu ulogu bi trebalo na primer da preuzme Evropska centralna banka - izjavila je danas Merkel.

Kancelarka je takođe uputila opštu kritiku u pogledu testova rezistencije (stres testovi) koje sprovodi Evropska bankarska agencija (EBA).

Merkel smatra da ti testovi nisu pouzdani jer ih sprovode uprave nacionalnih banaka koje žele da minimalizuju probleme od njih zavisnih finansijskih institucija.

Guverner Francuske banke Kristian Noaje je na nedavnoj tribini objavljenoj u evropskom izdanju "Volstrit Džurnala" izrazio sličan stav. Guverner Noaje je primetio da je Federalna rezerva Sjedinjenih Američkih Država postala "sistemski supervozor", i da bi ECB, trebalo takođe da ima ovlašćenje za nadzor funkcionisanja finansijskih institucija u pojedinim zemljama evrozone, a centralne banke 17 članica monetarnog bloka, kod kuće.

Povezane vesti: Kraj Sarkozijevim merama štednje Putin protiv, Oland za sankcije Siriji Moskovisi: Javni deficit Francuske tri odsto BDP do 2013. Fransoa Oland napravio hrabar zaokret G8 daje podršku Grčkoj da ostane u evrozoni
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šta spaja, a šta razdvaja Francusku i Njemačku?

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Jun.2012

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel je ponovila danas u Berlinu da se protivi bilo kakvom obliku povećanja duga u Evropi, odbacujući predloge koje je francuski predsjednik Fransoa Olanda predstavio u posljednjem razgovoru sa italijanskim premijerom Mariom Montijem.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.