Slovenija odgovorila Hrvatskoj: Žičanom ogradom ne kršimo sporazum

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija odgovorila Hrvatskoj: Žičanom ogradom ne kršimo sporazum

Slovenija je danas odbacila navode iz najnovije hrvatske protestne note u kojoj se tvrdi da je Slovenija protivpravno žicom zagradila prelaze Trnovec-Središće ob Dravi i Prhovec-Godeninci i tako dovela u pitanje i samo postojanje međudržavnog sporazuma koji omogućuje promet lokalnog stanovništva na malograničnim prelazima.

U odgovoru koji je prenela agencija STA, slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da bodljikava žičana ograda ne krši međudržavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sporazum o malograničnom saobraćaju i saradnji (SOPS) iz 1997. godine, kao i da bi Hrvatska ako tako misli, to pitanje trebalo da otvori na mešovitoj komisiji koja prati njegovo sprovođenje, za šta je Slovenija takođe zainteresovana da do toga što pre dođe.

Ljubljana u odgovoru ponavlja ono što je već izjavila i nakon ranijih upozorenja da se ukloni žica na mestima gde je Slovenija prešla međudržavnu granicu.

Tvrdi se naime da se tehničke barijere tog tipa postavljaju radi sprečavanja mogućeg prelivanja migrantskog talasa zelenom granicom preko slovenačke “šengenske granice”, prenosi Hina.

Te prepreke po navodima Ljubljane samo slede “konfiguraciju terena” a hrvatski korisnici malograničnih prelaza koji zbog žice ne mogu na slovenačku stranu mogu koristiti druge najbliže ulazne tačke.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uručilo je danas slovenačkoj ambasadi u Hrvatskoj diplomatsku notu kojom se najoštrije protestuje zbog slovenačkog protivpravnog zagrađivanja prelaznih tačaka Trnovec - Središće ob Dravi (Šparovec) kao i Prhovec - Godeninci (Kocijan).

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Slovenija odbacuje navode iz protestne note HR

Izvor: B92, 27.Nov.2015

Slovenija je odbacila navode iz najnovije hrvatske protestne note u kojoj se tvrdi da je Slovenija protivpravno žicom zagradila nekoliko prelaza...Hrvatska je u protestnoj noti navela da je Slovenija dovela u pitanje i samo postojanje međudržavnog sporazuma koji omogućuje promet lokalnog stanovništva...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.