Škotski parlament prekinuo debatu zbog napada u Londonu

Izvor: RTS, 22.Mar.2017, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škotski parlament prekinuo debatu zbog napada u Londonu

Parlament u Edinburgu prekinuo je debatu o podršci vladi da zatraži novu referendum o nezavisnosti nakon napada u britanskom parlamentu koji policija tretira kao teroristički.
Predsednik škotskog parlamenta Ken Mekintoš objavio je prekid rada pošto je u nekoliko incidenata u Londonu izboden policajac, pogođen napadač i nekoliko ljudi povređeno na Vestminsterskom mostu, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Škotski poslanici trebalo je na kraju dvodnevne debate da glasaju o novom referendumu da odluče da li će dati podršku premijerki Nikoli Stardžon da od Londona zatraži odobrenje za novi referendum. 
Britanska premijerka Tereza Mej smatra da sada nije pravi trenutak za novi referendum budući da London započinje pregovore o izlasku iz EU.
Škotskoj je za novi referendum potrebno odobrenje Londona zato što svako pravno obavezujuće glasanje o pitanjima koje se tiču ustava Ujedinjenog Kraljevstva mora da podrži britanski parlament.
Ako bi Sterdžon, koja tvrdi da je škotski glas za ostanak u EU na referendumu u junu prošle godine dosad ignorisan dogovorima Tereze Mej o Bregzitu, danas dobila podršku za drugi referendum – on bi bio održan krajem 2018. ili početkom 2019. godine.
"Kao rezultat glasanja o Bregzitu znamo da je sada promena neizbežna - pitanje je samo kakva promena je za Škotsku ispravna i da li je ta promena napravljena za nas ili smo je sami napravili", rekla je Sterdžon poslanicima.
Aktuelni odnos snaga u škotskoj skupštini ukazuje da će Sterdžon skoro sigurno dobiti podršku, navodi Rojters.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Škotski parlament glasa o novom referendumu o nezavisnosti

Izvor: Večernje novosti, 22.Mar.2017

Škotski parlament danas bi na kraju dvodnevne debata trebalo da glasa o predlogu premijerke Nikole Stardžon o održavanju novog referenduma za nezavisnost Škotski parlament danas bi na kraju dvodnevne debata trebalo da glasa o predlogu premijerke Nikole Stardžon o održavanju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.