Izvor: Blic, 06.Sep.2016, 11:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skok cena nafte zbog rusko-saudijskih pregovora

Cene nafte su danas porasle na trgovanju u Aziji, nakon što su Rusija i Saudijska Arabija obećale da će zajedničkim snagama raditi na rešavanju problema prekomernih globalnih zaliha.

Rast cena nafte će, međutim, biti ograničen zbog izostanka detalja u planovima Rusije i Saudijske Arabije za stabilizaciju tržišta "crnog zlata" nakon sastanka najviših zvaničnika dve zemlje minulog vikenda, ocenjuju analitičari, a prenosi agencija Frans pres.

Američka "laka" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nafta WTI je porasla danas za 78 centi, na 45,22 dolara za barel, dok je severnomorska nafta "brent" porasla za šest centi, na 47,69 dolara.

Saudijski ministar energetike Haled Al-Falih i njegov ruski kolega Aleksandar Novak dogovorili su "zajedničku akciju" s ciljem stabilizacije tržišta nafte, ali ne i zamrzavanje proizvodnje.

Na marginama samita G20 u Kini, ministri su saopštili da će delovati "zajedno ili u saradnji sa drugim proizvodjačima nafte" i dogovorili su formiranje "zajedničke monitoring grupe" koja će izraditi preporuke za sprečavanje fluktuacija cena nafte.

Tržište nafte se muči sa upornom poplavom ponude koja je potopila cene na gotovo 13-godišnji minimum od ispod 30 dolara za barel početkom 2016. godine, i mada su se cene u poslednje vreme oporavile, one su i dalje daleko ispod najviših nivoa od preko 100 dolara na kojima su bile sredinom 2014. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Impuls nafti, pitanje je samo koliko je jak

Izvor: B92, 06.Sep.2016

Njujork/London -- Cene nafte su porasle nakon što su Rusija i Saudijska Arabija obećale da će zajedničkim snagama raditi na rešavanju problema prekomernih globalnih zaliha...Rast cena nafte će, međutim, biti ograničen zbog izostanka detalja u planovima Rusije i Saudijske Arabije za stabilizaciju...

Nastavak na B92...

Rusko-saudijski naftni dogovor: Moguć novi savez umesto OPEK-a

Izvor: Vostok.rs, 07.Sep.2016, 09:28

U ponedeljak su Rusija i Saudijska Arabija potpisale izjavu o zajedničkoj stabilizaciji tržišta nafte. Ministar energetike Rusije nazvao je ovo „istorijskim trenutkom“ u odnosima između članova OPEK-a i onih koji to nisu, dok stručnjaci veruju da bi to mogao da bude predznak novog saveza...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.