Sadler: Što duže traje kriza sa Katarom, biće sve gore

Izvor: N1 televizija, 08.Jun.2017, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sadler: Što duže traje kriza sa Katarom, biće sve gore

Direktor uređivačkog kolegijuma N1 i dugogodišnji dopisnik CNN-a sa Bliskog istoka, Brent Sadler, smatra da rukovodstva zalivskih monarhija ne žele da se diplomatski jaz sa Katarom odugovlači i pogorša, ali da je jasno da Saudiska Arabija i njeni saveznici žele da vide promene u spoljnoj politici Dohe i da veruju da za to imaju podršku SAD.

Diplomatske odnose sa Katarom prvo su prekinuli Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, optuzujući Dohu da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << podržava ekstremiste i Iran. Tim merama su se zatim pridružili Libija, Maldivi i Senegal.

Sadler je u Danu uživo televizije N1 podsetio da Saudiska Arabija i njeni saveznici već dugo optužuju Katar da podržava ektremiste, poput Muslimanskog bratstva, što prema njihovoj oceni, ima destabilizirajuće posledice po region. Nedavna poseta Donalda Trampa Bliskom istoku samo je pogoršala situaciju, istakao je Sadler.

“Spoljna politika Katara u proteklih 10 godina je stalno dovođena u pitanje od strane zalivskih zemalja. Kako je Donald Tramp dao podršku Saudijskoj Arabiji, dinamika se promenila. Čini se da vladari u tim monarhijama osećaju da je prilika da zauzdaju katarsku spoljnu politiku”, ocenjuje Sadler.

Diplomatski jaz između Saudijske Arabije i Katara ima veliki uticaj na međunarodnu vojnu koaliciju, predvođenu SAD, i vazdušne napade na Islamsku državu. Podseća da je američka centralna komanda izuzetno prisutna u Kataru, gde se nalazi ogromna vojna baza u kojoj je stacionirano više od 10.000 američkih vojnika.

Sadler ne veruje da bilo ko u rukovodstvu zalivskih monarhija želi da se sukob sa Katarom odugovlači i pogorša.

“Pitanje je ko će biti glavni posrednik, očekuje se tradicionalno da to budu SAD, međutim nemački šef diplomatije je rekao da je 'trampifikacija' samo pogoršala ionako krhku situaciju. Moramo da pogledamo kakvu ulogu može da ima Kuvajt. Kuvajt može da igra rukovodeću ulogu, ali i Turska. Međutim, na kraju krajeva ključni saveznici SAD su i Katar i Saudisjka Arabija. Mislim da je jasno da Saudijska Arabija i njeni saveznici žele da vide promenu politike Katara i da misle da imaju podršku Trampove administricije”, rekao je on.

Direktor uređivačkog kolegijuma N1 naveo je i da Saudisjka Arabija traži ustupke od strane katarskog emira, ali i da bi katarsko rukovodstvo popustili, nešto bi moralo da se dogodi. Ukoliko se ova situacija nastavi, katarska ekonomija bi mogla teško da bude pogođena, upozorava Sadler.

“Što se duže odvija kriza, situacija je komplikovanija, 40 odsto uvoza hrane u Katar ide preko kopna. Okružen je vodom i zemljom koju kontrolišu druge države. Ekonomski opstanak Katara je u opasnosti. Katar ervejz ima centralu u Dohi, i što se više oduži, to će gore biti”, naveo je on.

Izvor: N1info

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Brent Sadler o krizi u Persijskom zalivu

Izvor: N1 televizija, 08.Jun.2017

Direktor uređivačkog kolegijuma N1 i dugogodišnjim dopisnik CNN-a sa Bliskog istoka, Brent Sadler, smatra da rukovodstva zalivskih monarhija ne žele da se diplomatski jaz sa Katarom odugovlači i pogorša, ali da je jasno da Saudiska Arabija i njeni saveznici žele da vide promene u spoljnoj politici...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.