SIMULIRAJU LET NA MARS: U KAPSULI 500 DANA

Izvor: Kurir, 04.Jun.2010, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SIMULIRAJU LET NA MARS: U KAPSULI 500 DANA

MOSKVA - Oni neće odleteti do Marsa. Oni neće gledati Zemlju iz vasione. Oni neće ni obući odela. Neće čak ni znati šta je bestežinsko stanje! Ali... Danas su jedna od glavnih vesti u svetu!

Šestočlani međunarodni tim naučnika počeo je u Moskvi eksperiment simuliranja misije za Mars u trajanju od godinu i po dana, koliko bi bilo potrebno za put do te planete i nazad.

Model svemirske kapsule bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prozora postavljen je u jednom naučnom centru u Moskvi.

Posada od tri Rusa i po jednog Francuza, Italijana-Kolumbijca i Kineza će tokom 520 dana živeti u spartanskim uslovima u modelu svemirskog broda i sprovoditi strogi režim eksperimenata i vežbi.

Glavni zadatak eksperimenta Mars-500 jeste da se ispita efekat duge izolacije kako bi se pomoglo posadi da se u budućem pravom letu na Mars bolje nosi sa stresom i umorom.

Pre početka eksperimenta članovi tima rekli su da su sigurni da će ovaj poduhvat uspeti. Eksperiment finansiraju Rusija, Kina i Evropska svemirska agencija.

Članovi posade će komunicirati sa spoljnim svetom preko interneta, sa zastojem i povremenim prekidima da imitira efekte putovanja svemirom. Ješće hranu u konzervi sličnu onoj koja se koristi na Međunarodnoj svemirskoj stanici i tuširaće se jednom u deset dana.

Neće imati ni komfor koji se vidi u naučno-fantastičnim filmovima, ali će ipak biti (ako ništa drugo) okruženi drvetom: kompletan nameštaj je urađen od drveta.

Tri faze simulacije

Učesnici eksperimenta simuliraće vreme koliko bi u realnosti trajalo putovanje na „crvenu planetu“: 250 dana do Marsa, 30 dana istraživanja na tlu planete i 240 dana za povratak na Zemlju.

Model svemirskog broda izrađenog za eksperiment sastoji se od povezanih modula ukupne zapremine od 550 kubnih metara. Takođe je izgrađen i odvojen deo koji imitira površinu Marsa za simulaciju sletanja na tu planetu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.