SAD i Rusija razgovarali o Siriji

Izvor: VOA, 14.Okt.2015, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Rusija razgovarali o Siriji

Američki i ruski zvaničnici iz ministarstava odbrane dve zemlje okončali su treću rundu razgovora o pravilima ponašanja u vazdušnom prostoru Sirije – i privode kraju memorandum o razumevanju koji će da utvrdi osnovna bezbednosna pravila kako bi se izbegli nenamerni sudari borbenih aviona.

Ministarstva odbrane SAD i Rusije i danas razgovarali o bezbednosnim procedurama koje bi obe vojne misije trebalo da poštuju >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << dok nadleću Siriju, pošto su u subotu borbeni avioni dve zemlje prišli preblizu jedan drugom.

U saopštenju Sekretarijata za odbranu Sjedinjenih Država navodi se da je napravljen pomak u današnjim razgovorima putem video linka, koji su se ticali isključivo implementacije konkretnih bezbednosnih procedura.

Rusko ministarstvo odbrane je iznelo da su dve strane približile stavove o ključnim odredbama budućeg dokumenta.

Obe strane su se složile da su razgovori bili profesionalni i da je sporazum skoro završen.

U međuvremenu, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kritikovao je Sjedinjene Države jer, kako kaže, ne žele dublji dijalog sa Rusijom o vojnom rešenju sirijske krize.

U obraćanju donjem domu ruskog parlamenta, šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da su Sjedinjene Države odbile predlog o boljoj koordinaciji vojnih akcija u Siriji, koji je ruski predsednik Vladimir Putin izneo tokom boravka u Njujorku krajem septembra.

“Danas smo dobili zvaničan odgovor. Rekli su da neće biti u mogućnosti da pošalju delegaciju u Moskvu, niti da prime rusku delegaciju u Vašingtonu, jer su naše američke kolege jedino zainteresovane za dogovor o koracima za sprečavanje incidenata”, rekao je Lavrov.

Portparol američkog državnog sekretarijata, Džon Kirbi je rekao da nije bilo ničeg konkretnog u tom predlogu i dodao da su SAD i dalje otvorene za razgovore sa ruskim zvaničnicima.

Ruski i američki piloti u zasebnim vojnim misijama u Siriji prošle subote su prišli na svega 16 kilometara jedan od drugog, saopšteno je juče iz Pentagona. To je bilo dovoljno blizu da piloti jasno mogu da pročitaju serijski broj drugog aviona.

Rusko ministarstvo odbrane danas je saopštilo da su ruski borbeni avioni prišli kako bi identifikovali drugi avion, a ne da bi ga uplašili.

“Dok se avion približavao Alepu, naš sistem za upozorenje je obavestio pilota da su primećene aktivnosti nepoznatog letećeg objekta. On se zatim okrenuo i prišao na 2-3 kilometara ne da bi nekoga uplašio, već da bi identifikovao letelicu i kome pripada. Odmah posle toga, ruski avion se vratio svojoj borbenoj grupi i izveo planiranu misiju”, saopštio je Igor Konašenkov, portparol ruskog ministarstva odbrane.

Američki sekretar za odbranu Ešton Karter juče je u Bostonu rekao da Sjedinjene Države očekuju da će ubrzo doći do sporazuma sa ruskom vojskom o bezbednosnom protokolu u vazdušnom prostoru Sirije.

“Iako nastavljamo sa neslaganjem u vezi sa strategijom u Siriji, trebalo bi barem da možemo da se dogovorimo o bezbednosti naših pilota. Rusija mora profesionalno da se ponaša u vazdušnom prostoru Sirije i da se povinuje osnovnim bezbednosnim procedurama”, istakao je Karter.

U međuvremenu, rusko ministarstvo odbrane navodi da su njihovi borbeni avioni danas uništili vojne objekte u blizini Alepa, gde se pravio eksploziv za bombaše samoubice. Osim toga, ruski vojni avioni izveli su još 41 napad na Islamsku državu u sirijskim oblastima Idlib, Latakija, Hama i Deir ez-Zor.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rusija bi sarađivala i sa Kurdima u borbi protiv Islamske države

Izvor: Blic, 15.Okt.2015, 13:33

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksej Meškov rekao je danas da je Rusija spremna da sarađuje sa svim "konstruktivnim snagama", uključujući i Kurde, u borbi protiv Islamske države u Siriji..."Mi smo došli u Siriju na poziv sirijske vlade i spremni smo da radimo sa svim konstruktivnim...

Nastavak na Blic...

Lavrov: Pitanje izbeglica u Evropi nema veze s Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2015

15.10.2015. -..Izbeglice s Bliskog istoka i iz Afrike sami biraju zemlje u koje odlaze, zbog toga nije pitanje za Moskvu da li će da prima one koji masovno putuju u Evropu, rekao je u sredu ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora s finskim...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.