Izvor: Vostok.rs, 26.Apr.2017, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 25.04.

  
Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod






  OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 



Pregled bojevih dejstava u Siriji za 25.04.


Borbe u predgrađu Damaska

Turska napala kurdske jedinice na severoistoku Sirije - Turska je izvela vazdušni napad na kurdske jedinice na severoistoku Sirije, ima poginulih, javljaju svetske agencije.

Najmanje pet pripadnika pešmerga (kurdskih jedinica) poginulo je u udaru turske vojske avijacije na ciljeve Radničke partije Kurdistana u području planine Sindžar u severnom Iraku, kao i u planinskim oblastima severoistočne Sirije, javlja Rojters.

Turska vojska ističe da je te napade izvela kako bi sprečila infiltraciju ljudstva, oružja, municije i eksploziva iz tih područja u oblasti Turske sa pretežno kurdskim stanovništvom.

Ankara tvrdi da pripadnici zabranjene Radnička partija Kurdistana (PKK) u Siriji i Iraku nalaze utočište u područjima koja kontrolišu irački i sirijski Kurdi.

Kurdske Jedinice za zaštitu naroda u Siriji saopštile su da je bilo žrtava u napadima na njihove položaje kod grada Malikije.



Pregled političkih i drugih vesti za 25.04.



Lavrov: Ruske snage će preduzeti sve što je potrebno kako bi se osigurali ruski vojnici u Siriji - Vazdušno-kosmičke snage Rusije će preduzeti sve što je potrebno kako bi se osigurali ruski vojnici u Siriji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za štampu sa kolegom iz OEBS-a Lambetom Zanijerom.

„Sa naše strane, naša grupa Vazdušno-kosmičkih snaga preduzela je sve neophodne mere kako bi se obezbedilo funkcionisanje memoranduma sa SAD o sprečavanju incidenata na nebu iznad Sirije“, rekao je Lavrov.

Odgovarajući na pitanje novinara da li može da potvrdi informaciju da je Rusija odmrzla memorandum na molbu SAD, Lavrov je naglasio da „ovo pitanje treba uputiti vojsci“.

„Memorandum su zaključila ministarstva odbrane. I ruske Vazdušno-kosmičke snage i Ratno vazduhoplovstvo SAD u sastavu američke koalicije rade na tome“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, upravo vojsci treba uputiti pitanje kako oni sada sarađuju kako bi se sprečili incidenti.

Lavrov je dodao da će se Moskva boriti protiv pokušaja prekida političkog procesa u Siriji.

„Osećamo pokušaj nekih naših kolega da stave tačku na rezoluciju SB UN o političkom rešavanju krize na bazi međusirijskog dijaloga i pređu na staru temu promene režima“, rekao je Lavrov.

Džonson: Sankcijama se obuzdavaju pojave varvarstva - 
Sankcije su „faktor obuzdavanja pojave varvarstva“, izjavio je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson.

Džonson je izjavio da London podržava američke sankcije protiv ljudi koji su navodno povezani sa napadom hemijskim oružjem u Siriji i pozdravlja sankcije kao način pritiska na Damask.

On je obećao da će Velika Britanija nastaviti da „preduzima napore“ za preuzimanje odgovornosti onih koji su, prema mišljenju Zapada, krivi za izvođenje hemijskog napada. Prema rečima ministra, London će to raditi kroz mehanizme UN i EU.

Osim toga, Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije namerava da „nastavi da podržava međunarodne napore za političko rešavanje krize u okviru UN“.

Džonson je izjavio da nasilje u Siriji može biti zaustavljeno samo političkim putem.

Rusija odmrzla memorandum o sprečavanju incidenata između Rusije i SAD na sirijskom nebu - Rusija je odmrzla memorandum o sprečavanju incidenata između Rusije i SAD na sirijskom nebu na molbu američkog državnog sekretara Reksa Tilersona, piše list „Izvestija“, pozivajući se na izvore u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.

Prema informacijama ruskog lista, Rusija je odmrzla memorandum 13. aprila, dan nakon zvanične posete Tilersona Moskvi.

„Reks Tilerson, koji se nalazio u Moskvi, obratio se Rusiji sa molbom da sporazum ponovo stupi na snagu“, saopštio je sagovornik izdanja.

Memorandum je zamrznut nakon američkog bombardovanja Sirije. Tada je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio da je memorandum sa Vašingtonom o bezbednosti letova u Siriji izgubio smisao. On je tada saopštio da tehničke mogućnosti razmene informacija o napadima u Siriji postoje, ali neće biti razmene podataka.

Kosačov: Uvođenje sankcija SAD sirijskim naučnicima ne uliva nimalo poverenja - Uvođenje novih sankcija sirijskim naučnicima predstavlja povratak Vašingtona u civilizovane okvire, budući da se kaznene mere ogledaju u ograničavajućim poduhvatima, a ne u raketnim napadima, ironično je prokomentarisao šef Komiteta za međunarodne odnose Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov.

On je, međutim, naveo i da to ujedno predstavlja pokušaj SAD da istražni proces o korišćenju hemijskog oružja u provinciji Idlib zameni nametanjem direktne krivice sirijskoj vlasti.

„Uvođenje sankcija ne uliva nimalo poverenja, s obzirom da optužbe upućene saradnicima Sirijskog naučnoistraživačkog centra da su učestvovali u razvoju hemijskog naoružanja još od 2012. godine, nisu dokazane“, naglasio je Kosačov.

Podsećamo, Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv 271 saradnika Sirijskog naučnoistraživačkog centra optužujući ih da su učestvovali u procesu razvoja hemijskog oružja.

Američko Ministarstvo je taj sirijski centar nazvalo agencijom sirijskih vlasti za razvoj oružja za masovno uništenje i njegovu distribuciju.

Turska: Putin i Erdogan razgovaraće na sastanku u Sočiju 3. maja - Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovaraće na sastanku u Sočiju 3. maja o ekonomskim odnosima dveju zemalja, uključujući i isporuku protivraketnih sistema S-400, kao i o situaciji u Siriji, izjavio je portparol turskog lidera Ibrahim Kalin.

„Poziv (za posetu Sočiju) stigao je lično od Putina. Ova poseta je važna sa stanovišta rasprave o pitanjima važnim za obe zemlje — ekonomiji, turizmu i Siriji. U Sočiju će na dnevnom redu biti i mogućnost isporuke Turskoj ruskih raketnih sistema S-400. Naši pregovori na ovu temu se nastavljaju. Mislim da će sastanak u Sočiju tome dati novi impuls“, rekao je Kalin.

Prema njegovim rečima, za Tursku je prirodno da traži optimalne varijante za pitanja nacionalne bezbednosti.

Iran se zalaže za sprovođenje međunarodne istrage o incidentu u Siriji - Iran smatra da hemijski napad, koji se dogodio 4. aprila u sirijskoj provinciji Idlib, predstavlja zajedničku provokaciju Turske i terorističke organizacije Nusra front, izjavio je neimenovani diplomatski izvor.

Upravo iz tog razloga, kako je rekao, Iran se zalaže za sprovođenje međunarodne istrage o incidentu.

Neimenovani zvaničnik trenutno boravi u Atini u sastavu delegacije Irana koja učestvuje na Forumu drevnih civilizacija. Pored Iranaca na Forumu učestvuju i predstavnici Kine, Indije, Iraka, Egipta, Italije, Meksika, Perua, Bolivije i, naravno, Grčke.

Podsećamo, Organizacija za zabranu hemijskog oružja je još 2013. godine zvanično potvrdila da sirijske vlasti ne raspolažu hemijskim oružjem.

To je potvrdilo i rusko Ministarstvo inostranih poslova dodavši da se u međuvremenu nije pojavio nijedan dokaz da je Sirija mogla da sakrije hemijsko oružje prilikom procesa likvidacije.

SAD uvele sankcije protiv 271 saradnika Sirijskog naučnoistraživačkog centra - Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije protiv 271 saradnika Sirijskog naučnoistraživačkog centra optužujući ih da su učestvovali u procesu razvoja hemijskog oružja.

Američko Ministarstvo je taj sirijski centar nazvalo agencijom sirijskih vlasti za razvoj oružja za masovno uništenje i njegovu distribuciju.

Sirijski naučnici se optužuju da su u programu razvoja hemijskog oružja učestvovali još od 2012. godine.

„Sankcije su uvedene kao odgovor na hemijski napad na Han Šejhun u Idlibu“, dodaje se u saopštenju američkog Ministarstva.

Tim povodom se oglasio i ministar finansija SAD Stiven Mnučin, koji je rekao da će SAD nastaviti da koristi sankcije kao metod pritiska na Damask.

Lavrov: Situacija u međunarodnim odnosima teža nego što je bila na vrhuncu Hladnog rata - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov smatra da je trenutna situacija u međunarodnim odnosima teža nego što je bila na vrhuncu Hladnog rata.

„Nesumnjivo je retorika oštrija danas… Tada su postojale dve imperije, zapadna i sovjetska, od kojih je svaka podgrevala konflikt sa suparnikom na teritoriji treće zemlje. Međutim, nikad ne na svojim granicama i nikad direktno. Čak je i javna retorika bila mekša. Tada nijedna od dve strane nije prelazila granicu dozvoljenog. Danas nema nikakvih pravila“, reči su ruskog ministra.

Šef ruskog spoljnopolitičkog resora je rekao da će državni sekretar SAD Reks Tilerson i on uspeti da izgrade odnose, i naglasio da je imao „ako ne prijateljske, onda dobre odnose“ sa svim državnim sekretarima. Lavrov je priznao da diplomate raznih država mogu da koriste oštru retoriku jedan prema drugom, a da zatim lično normalno razgovaraju.
Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    OVDE možete pogledati hronologiju događaja ruskih vazdušnih udara u Siriji po danima 

 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

VRATILI IM MILO ZA DRAGO: Sirijska vojska napala Tursku!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2017

Turska na udaru Sirije..Prema turskim vojnim izvorima, njihove pogranične snage i vojna ispostava u pokrajini Hataji (Iskendrum) našle su se na udaru sirijskih minobacača...Zvaničnik turske vojske optužio je Sirijsku arapsku armiju (SAA) da je izvela minobacački napada bez ikakvog upozorenja. Nije...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.