Ruski avion Suhoj sa 46 putnika nestao u Indoneziji

Izvor: Blic, 09.Maj.2012, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski avion Suhoj sa 46 putnika nestao u Indoneziji

Spasioci su upućeni u planinsku obast Indonezije u kojoj je danas, tokom promotivnog leta, nestao nov ruski putnički avion sa 46 zvaničnika, privrednika, novinara i članova posade. Agencije prenose da nije isključeno da se avion srušio u planinskom delu zemlje, ili da je otet.

Nacionalna agencija za potragu je objavila da je kontakt sa "suhojem superdžet-100" prekinut kada je bio iznad Zapadne Jave, nedaleko od planine Salak, visoke 2.200 metara, javila je agencija AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Poslednja poruka posade je bila zahtev za odobrenje kontrole leta da se avion spusti sa 10.000 na 6.000 stopa (sa 3.000 na 1.800 metara) što je niže od planine kojoj se avion tada približavao. Kontrola nije dobila objašnjenje posade zašto to traži.

Vreme je tada bilo oblačno, sa sitnom kišom, a kasnije se pogoršalo.

Stanovnik jednog planinskog sela je izjavio da je video veliki avion, nisko iznad svoje kuće, kako leti "nagnut na jednu stranu, dok motori urlaju", ali kaže da nije čuo eksploziju ili udar.

Avion je uzleteo sa aerodroma u Džakarti, i trebalo je da se, posle demonstracionog leta za potencijalne kupce, vrati za oko 50 minuta.

Nacionalna agencija za potragu kaže da je u avionu bilo i nekoliko diplomata iz Ambasade Rusije.

U potragu su najpre upućeni helikopteri, ali su se vratili zbog lošeg vremena, a umesto njih su pešice poslati civilni spasioci, vojnici i policajci, saopštilo je Ministarstvo za saobraćaj.

Avion je bio na reklamnoj turneji po šest zemalja. Ranije je prikazan u Mjanmaru, Pakistanu i Kazahstanu, a trebalo je da iz Indonezije nastavi za Laos and Vijetnam.

Taj putnički avion ruske kompanije Suhoj, prozvodi se u saradnji sa zapadnim partnerima od 2008. godine.

Rusija se nada da će joj taj avion za kratke i srednje relacije, prvi potpuno nov model proizveden od raspada Sovjetskog Saveza 1991, pomoći da se probije na međunarodnom tržištu.

Taj model aviona je februara ove godine dobio sertifikat Evropske agencije za vazduhoplovnu bezbednost čime je otvoren put za njegovo komercijalno korišćenje u Evropi.

Međutim, 16. marta 2012, Objedinjena korporacija za proizvodnju aviona Rusije, matična kompanija firme Suhoj, objavila je kontrolu svih "superdžetova" zbog problema sa stajnim trapom prilikom sletanja.

Ukupno, prema Suhoju, komercijalno se sada koristi osam aviona superdžet-100" - u jermenskoj kompaniji Armavia i ruskom Aeroflotu.

Suhoj Superdžet od početka pratili problemi

Suhoj Superdžet 100, ruski avion koji je danas nestao u Indoneziji, zamišljen je kao velika nada Rusije da može da postane veliki igrač na međunarodnom tržistu aviona i popravi imidž ruske avioindustrije, uzdrmane čestim nesrećama zastarelih aviona iz sovjetske ere.

Cena ovog aviona sa 100 mesta je 31,7 miliona dolara, što je za oko trećinu manje od konkurentskih aviona - ukrajinskog Antonova, brazilskog Embraera i kanadskog Bombardijea.

Čini se, međutim, da su Superdžet od početka pratili problemi zbog bezbednosnih propusta, navodi "Njujork tajms".

Suhoj parkiran u Džakarti

Prvi ovakav avion, koji je prošle godine ušao u komercijalnu upotrebu, morao je odmah da bude prizemljen zbog propusta u dopremanju svežeg vazduha u kabinu.

Suhoj superdžet 100, sa kapaciteton od 68 do 103 putnika je razvijen u saradnji sa Boingom i italijanskom Finmekanikom. Suhoj već ima 170 porudžbina za Superdžet 100 i planira da proizvede 1.000 komada uglavnom za inostrano tržište.

Kada je kompanija Suhoj započela njegovu proizvodnju, ruska televizijska stanica NTV je izvestila da 70 inženjera koji rade u fabrici na izradi Superdžeta, ima lažne inženjerske diplome do kojih su došli zahvaljujući korupciji na lokalnom tehničkom fakultetu. Suhoj je, međutim, uveravao da ti radnici nisu direktno uključeni u proizvodnju aviona.

Zabrinutost aviokompanija izazvao je i podatak da su gotovi avioni bili teži dve tone nego što su iznosile prvobitne procene koje su im predstavljene na osnovu inženjerskih planova, a to je značilo da avion troši više goriva zbog čega je za njih bio manje atraktivan.

Kompanija Suhoj se pravdala izgovorima da su takva odstupanja uobičajena prilikom izrade novog aviona.

Sa ciljem da izveze 70 odsto ovih aviona, kompanija Suhoj je krenula u kampanju na globalnom tržištu. Prošle nedelje je Superdžet započeo turneju po šest azijskih zemalja kako bi se predstavio tamošnjim avio-kompanijama.

Nesreće ruskih aviona

Međutim, ruski avioni u poslednje vreme nisu na dobrom glasu što prodaju Superdžeta čini još težom.

Oko 400 ljudi poginulo je 2006. godine u avionskim nesrećama Tupoljeva u Rusiji i Ukrajini. Prošle godine, Tupoljev Tu-134 se srušio nadomak aerodroma na severu Rusije kada je poginula većina od 52 putnika i članova posade, a 43 osobe su poginule, među kojima i hokejaši "Lokomotive" kada se iste godine srušio putnički avion Jak-42.

Najnovija avionska nesreća u Rusiji desila se u aprilu ove godine kada se avion ATR-72 srušio u Sibiru, dok je pilot pokušavao da izvede prinudno sletanje.

Povezane vesti: Rusi predstavili svoj "nevidljivi" avion

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski avion nestao u Indoneziji

Izvor: B92, 09.Maj.2012

Moskva, Džakarta -- Spasioci su upućeni u planinsku obast Indonezije u kojoj je tokom promotivnog leta nestao nov ruski avion sa 46 zvaničnika, privrednika i članova posade...Avion je uzleteo sa aerodroma u Džakarti i trebalo je da se, posle demonstracionog leta za potencijalne kupce, vrati za oko...

Nastavak na B92...

Novi "suhoj" nestao, udes ili otmica

Izvor: RTS, 09.Maj.2012

Prilikom demonstracionog leta "suhoj superdžet 100" sa 46 putnika nestao. Nadležni sumnjaju da je pao, ali ne isključuju mogućnost otmice. Većina putnika predstavnici avio-kompanija. Loši vremenski uslovi ugrožavaju potragu...Najnoviji ruski civilni avion "suhoj superdžet 100" sa 46 putnika i...

Nastavak na RTS...

Spasioci upućeni ka mestu nestanka ruskog aviona

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Maj.2012

Spasioci su upućeni u planinsku obast Indonezije u kojoj je danas, tokom promotivnog leta, nestao nov ruski putnički avion sa 50-ak zvaničnika, privrednika, novinara i članova posade. Nacionalne agencije za potragu je objavila da je kontak sa "suhojem superdžet-100" prekinut kada je bio iznad...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Pronađena olupina aviona, nema preživelih

Izvor: Kurir, 10.Maj.2012, 09:47

Tela pronađena, preživelih nema. Ostaci letelice nađeni na lokaciji na kojoj je izgubljen kontakt, nedaleko od indonežanske planine Salak..DŽAKARTA - Olupina ruskog putničkog aviona suhoj sa 47 putnika i članova posade, koji je juče nestao tokom promotivnog leta, pronađena je danas u planinskoj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.