Ruski avion nestao u Indoneziji

Spasioci su upućeni u planinsku obast Indonezije u kojoj je tokom promotivnog leta nestao nov ruski avion sa 46 zvaničnika, privrednika i članova posade.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.05.2012.

13:15

Default images

Avion je uzleteo sa aerodroma u Džakarti i trebalo je da se, posle demonstracionog leta za potencijalne kupce, vrati za oko 50 minuta.

Nacionalne agencije za potragu je objavila da je kontak sa avionom "suhoj superdžet-100" prekinut kada je bio iznad Zapadne Jave, nedaleko od planine Salak, visoke 2.200 metara, javila je agencija AP.

"Pretpostavljamo da se avion srušio, ali još ne možemo da potvrdimo tu informaciju", izjavio je Marsdija Darijatmo, šef spasilačke službe, prenosi BBC.

Stanovnik jednog planinskog sela je izjavio da je video veliki avion, nisko iznad svoje kuće, kako leti "nagnut na jednu stranu, dok motori urlaju", ali kaže da nije čuo eksploziju ili udar.

U potragu za avionom najpre su upućeni helikopteri, ali su se vratili zbog lošeg vremena, a umesto njih su pešice poslati civilni spasioci, vojnici i policajci, saopštilo je Ministarstvo za saobraćaj.

"Avion je obavio svoj prvi let oko podneva i vratio se na aerodrom, ali kada je uzleteo po drugi put izgubio je kontakt oko Bogora", rekao je predstavnik ministarstva za transport Bambang Ervan. Olga Kajukova, predstavnica Ruske ujedinjene avionske korporacije, izjavila je da je let aviona "suhoj superdžet-100" bio deo demonstracionog programa u Indoneziji.

"Prvi let obavljen je normalno, sve pripreme za let su izvedene po propisima u potpunosti i avion je bio potpuno spreman za let", rekla je ona.

Poslednja poruka posade je bila zahtev za odobrenje kontrole leta da se avion spusti sa 10.000 na 6.000 stopa (sa 3.000 na 1.800 metara) što je niže od planine kojoj se avion tada približavao. Kontrola nije dobila objašnjene posade zašto to traži. Vreme je tada bilo oblačno, sa sitnom kišom, a kasnije se pogoršalo.

Letelicom je pilotirala petočlana ruska posada, a u njemu su bila tri predstavnika kompanije Suhoj, kao i indonežanski biznismeni. BBC navodi da su među putnicima bila i dva Italijana i jedan Amerikanac. Nacionalna agencija za potragu saopštila je ranije danas da je u avionu bilo i nekoliko diplomata iz Ambasade Rusije.

U Džakarti je formiran krizni štab u koji su uključeni predstavnici ruske ambasade i kompanije Suhoj, koji su naglasili da je avion pregledan pre poletanja i da je bio "potpuno tehnički ispravan".

"Suhoj superdžet-100", sa kapaciteton od 68 do 103 putnika, je razvijen u saradnji sa Boingom i italijanskom Finmekanikom. Avion je bio na reklamnoj turneji po šest zemalja.

Ranije je prikazan u Mjanmaru, Pakistanu i Kazahstanu, a trebalo je da iz Indonezije nastavi za Laos i Vijetnam. Putnički avion ruske kompanije Suhoj prozvodi se u saradnji sa zapadnim partnerima od 2008. godine.

Rusija se nada da će joj taj avion za kratke i srednje relacije, prvi potpuno nov model proizveden od raspada Sovjetskog Saveza 1991, pomoći da se probije na međunarodnom tržištu.

Projektovan da konkuriše modelima brazilskog Embraera i kanadskog Bombardijea, "superdžet-100", zavisno od verzije, može da preveze 75 do 100 putnika na relacijama od 3.200 i 4.620 kilometara. Košta oko 30 miliona dolara što je manje od modela konkurenata, prenosi agencija AFP.

Taj model aviona je februara ove godine dobio sertifikat Evropske agencije za vazduhoplovnu bezbednost čime je otvoren put za njegovo komercijalno korišćenje u Evropi.

Međutim, 16. marta 2012, Objedinjena korporacija za proizvodnju aviona Rusije, matična kompanija firme Suhoj, objavila je kontrolu svih "superdžetova" zbog problema sa stajnim trapom prilikom sletanja.

Ukupno, prema Suhoju, komercijalno se sada koristi osam aviona "superdžet-100" u jermenskoj kompaniji Armavia i ruskom Aeroflotu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: