Ruska vojska se ne povlači iz Južne Osetije  i Abhazije

Izvor: Blic, 08.Sep.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska vojska se ne povlači iz Južne Osetije i Abhazije

Mesec dana posle izbijanja rata u Južnoj Osetiji, otcepljenoj gruzijskoj enklavi, Nikola Sarkozi, francuski predsednik, uspeo je juče, tokom posete Rusiji i Gruziji, da napravi mali korak u premošćavanju nepomirljivih pozicija Moskve i Tbilisija i da se sa Dmitrijem Medvedevom, ruskim predsednikom, dogovori o dodatnim merama za stabilizovanje stanja u Gruziji, uključujući raspoređivanje međunarodnih snaga na liniji razdvajanja do 1. oktobra.

Rusija će povući svoje mirovnjake >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz zone bezbednosti kod Južne Osetije i Abhazije deset dana pošto tamo stignu međunarodne snage, obećao je Medvedev i precizirao da će ruski položaji iz gruzijskih gradova Senaki i Poti biti uklonjeni za nedelju dana, dok će se za mesec dana obaviti „potpuno povlačenje ruske vojske sa gruzijskih teritorija koje se nalaze van Abhazije i Južne Osetije".

EU je za uzvrat dala garancije da će Gruzija potpisati dokument u kome garantuje da neće primeniti silu protiv svojih separatističkih teritorija, čiju je nezavisnost Moskva priznala 26. avgusta. Sarkozi je ruskom predsedniku predao pismo od Mihaila Sakašvilija, gruzijskog šefa države, u kojem se ta obaveza potvrđuje.

Nov paket dogovorenih mera na sastanku koji je trajao četiri sata u zamku Majndorf, u okolini Moskve, obuhvata i tačku da će 15. oktobra u Ženevi početi međunarodna diskusija o Južnoj Osetiji i Abhaziji, oko čijeg su statusa EU i Rusija zadržale različite stavove.

Medvedev je, međutim rekao da je Rusija neće preispitivati odluku o priznanju gruzijskih enklava. „Taj izbor je konačan i nepovratan", kazao je ruski predsednik. Sarkozi, koji je iz Moskve odleteo u Tbilisi, smatra da je moguć nastavak razgovora Rusije i EU o novom sporazumu o strateškom partnerstvu i saradnji ako se bude poštovalo ono što je dogovoreno.

EU je jednoglasno osudila „preteranu reakciju" Moskve u Gruziji, ali je odustala od sankcija koje su tražile neke njene članice.

Juče je pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu počela trodnevna rasprava po tužbi Gruzije protiv Rusije.

Pozicija Moskve

Rusija je sprečila gruzijski genocid u Južnoj Osetiji

Južna Osetija i Abhazija nikad više neće biti deo Gruzije

Ruska vojska ostaje u Južnoj Osetiji i Abhaziji

Gruzija, kao ni Ukrajina, ne treba da uđe u NATO

Pozicija Gruzije

Rusija prekršila međunarodno pravo i konvencije o ljudskim pravima

Vojska Rusije mora da se povuče s teritorije Gruzije

Poštovati teritorijalni integritet Gruzije

Članstvo u NATO jedan od osnovnih ciljeva zemlje

„Petar Veliki" u Venecueli

Rusija će privremeno stacionirati u Venecueli avione sa sistemima za delovanje protiv podmornica, rekao je Andrej Nesterenko, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova. Moskva će u Venecuelu uputiti i više brodova ruske mornarice, uključujući krstaricu na nuklearni pogon „Petar Veliki" i razarač „Admiral Čabanenko". Mornarica Venecuele je saopštila da će četiri broda ruske mornarice sa oko 1.000 pripadnika mornarice učestvovati u zajedničkim manevrima od 10. do 14. novembra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sarkozi i Medvedev dogovorili povlačenje ruskih snaga

Izvor: RTS, 08.Sep.2008

Predsednci Francuske i Rusije, Nikola Sarkozi i Dmitrij Medvedev počeli su još jednu rundu pregovora o rešavanju krize nastale nakon što je Moskva priznala nezavisnost gruzijskih regiona, Južne Osetije i Abhazije. Moskva načelno pristala na povlačenje i evropske posmatrače. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.