Rusi biraju novog patrijarha

Izvor: RTS, 23.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi biraju novog patrijarha

Ruska pravoslavna crkva sledeće nedelje bira novog poglavara. Predstavnici velikih ruskih mitropolija kandidati za novog patrijarha.

Ruska pravoslavna crvka sledeće nedelje bira novog patrijarha, a među vodećim kandidatima crkveni izvori, teolozi i mediji navode trojicu visokih crkvenih zvaničnika.

Patrijarha moskovskog i cele Rusije Aleksija Drugog (79), koji je preminuo 5. decembra, zameniće istaknuti predstavnik jedne ruske mitropolije.

Agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rojters je prenela da je jedan od kandidata za ruskog patrijarha mitropolit smoljenski i kalinjingradski Kiril (62) koji vodi odeljenje crkve za međunarodne odnose i obavlja dužnosti patrijarha do novog zvaničnog izbora.

Mitropolit Kiril često se pojavljuje u javnosti, dobar je govornik, a mnogi Rusi ga smatraju javnim licem crkve i nadaju se bi on uspostavio bolje veze sa zapadom.

Mitropolit smoljenski i kalinjingradski zastupa liberalnu struju u crkvi, za razliku od njegovog glavnog rivala mitropolita Klimenta, predstavnika konzervativne struje, koji se takođe pominje kao kandidat za vrhovnog verskog poglavara ruske pravoslavne crkve.

Mitropolit Kliment (59) je istaknuta figura u crkvenoj hjerarhiji i vodi ekonomske poslove crkve.

U poređenju sa Kirilom, Kliment zastupa konzervativna shvatanja, smatra se veoma bliskim ruskoj vladi zbog čega bi verovatno nastavio tradiciji ruske pravoslavne crkve da bude podređena državi, rekao je Antoan Nivjer, urednik lista "Orthodox Press Service".

Mitropolit kurticki i kolomenski Juvenalije (73) koji je početkom devedesetih pominjan kao jedan od reformatora crkve, takođe je među mogućim naslednicima patrijarha Aleksija.

Mitropolit Juvenalije je član sinoda ruske pravoslavne crkve više od 30 godina, a za vreme sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva bio je ministar za inostrane poslove crkve.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tri moguća naslednika ruskog patrijarha Aleksija Drugog

Izvor: Kurir, 23.Jan.2009

MOSKVA, 23. januara 2009. (Beta-Rojters) - Ruska pravoslavna crvka biraće novog patrijarha iduće sedmice, a među vodećim kandidatima nalaze se trojica visokih crkvenih zvaničnika, navode crkveni izvori, teolozi i mediji. Za dva kandidata da zamene patrijarha Aleksija Drugog (79), koji je umro 5....

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.