Rumunija sanja da će biti Norveška

Izvor: Politika, 07.Mar.2012, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija sanja da će biti Norveška

Posle otkrića velikog nalazišta gasa u Crnom moru najavljena energetska nezavisnost Rumunije

Od našeg dopisnika

Bukurešt – Rumunija je na putu da se izbavi od uvoza ruskog gasa, za koji mnogi ovde smatraju da im se naplaćuje po najskupljoj ceni u Evropi. U rumunskom crnomorskom sektoru, u zoni Zmijskog ostrva, otkriveno je nalazište čiji kapacitet iznosi oko 100 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, saopštio je predsednik Trajan Basesku, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plovidbe američkim brodom za podmorska bušenja kompanije „Ekson mobil”.

„Eksploatacija gasa iz Crnog mora počeće negde 2015–2017. godine i tada će Rumunija postati energetski nezavisna”, rekao je Basesku, najavljujući juče da bi njegova zemlja mogla da postane i izvoznik gasa.

Domaći mediji odmah su počeli da porede Rumuniju sa Norveškom, kojoj su otkrivena podmorska nalazišta nafte u Severnom moru promenila sudbinu.

Basesku je morao da stiša strasti, poručujući građanima da ne očekuju da će eksploatacija crnomorskih nalazišta gasa otpočeti odmah, jer još predstoje opsežna istraživanja.

Saopštenje o crnomorskim rezervama odmah je pokrenulo nagađanja da li vlada u vremenima teških ekonomskih i socijalnih promašaja želi da gas uvrsti u svoja „ostvarenja” uoči lokalnih izbora u junu i parlamentarnih u novembru.

Rumunija je krajem sedamdesetih proizvodila 30 milijardi kubnih metara gasa, ali je proizvodnja stalno opadala, posebno posle revolucionarnih promena 1989.

Dve trećine potrošnje gasa podmiruju se iz domaće proizvodnje, a ostatak uvozom iz Rusije.

Predsednik Nacionalne agencije za mineralne resurse Aleksandru Patruca procenjuje da dosad poznate rumunske rezerve prirodnog gasa mogu da podmiruju domaću potrošnju samo narednih 15 godina, pa da otkrića crnomorskih nalazišta otvaraju ohrabrujuće perspektive.

Bušenja morskog dna počela su 2011. u sektoru „Neptun”, koji je, pored ostalih u zoni oko Zmijskog ostrva, pripao Rumuniji nakon dugogodišnjeg spora vođenog sa Ukrajinom pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Hagu.

Domaćom eksploatacijom gasa, uglavnom u Transilvaniji, bave se austrijska kompanija „OMV Petrom” i državna kompanija „Romgaz”, a trgovina gasom se smatra velikom zonom korupcije.

Koncesiona prava na istraživanje nafte i gasa u vodama Crnog mora stekle su američke, austrijske, britanske, mađarske i ruske kompanije.

----------------------------------------------

Basesku izviždan

Bukurešt – Rumunski predsednik Trajan Basesku obratio se juče na svoj zahtev parlamentu, govoreći o unutrašnjoj politici i mestu Bukurešta u EU, javlja Beta. Za vreme obraćanja, grupa građana izviždala je predsednika uzvikujući „ostavka” i „kralj Mihaj”, mašući zastavom iz vremena monarhije u Rumuniji. Grupa je posle nekoliko minuta izvedena iz sale.

Opozicija, koja od početka godine bojkotuje rad parlamenta zbog nemogućnosti dijaloga sa vladajućom većinom, nije bila ni danas prisutna, ali je paralelno u drugoj sali parlamenta imala susret sa sindikatima.

Predsednik je kritikovao opoziciju zbog bojkotovanja parlamenta, „glavnog garanta demokratije”, a opozicija isto to govori i smatra da Basesku ne poštuje ni tu zakonodavnu instituciju ni vladu, već on sam želi da svime upravlja.

Basesku se faktički obratio većini koja njega podržava i koju on podržava, pa je pravio bilans uspeha sadašnjih vlasti i govorio o problemima koje treba da reše vlada i parlament, iako prema Ustavu i podeli vlasti, predsednik ne daje zadatke tim državnim telima.

Milan Petrović

objavljeno: 08.03.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rumunija sanja spas od ruskog gasa

Izvor: B92, 08.Mar.2012, 05:15

Bukurešt -- Rumunija je na putu da se izbavi od uvoza ruskog gasa, za koji mnogi u toj zemlji smatraju da im se naplaćuje po najskupljoj ceni u Evropi...U rumunskom crnomorskom sektoru, u zoni Zmijskog ostrva, otkriveno je nalazište čiji kapacitet iznosi oko 100 milijardi kubnih metara prirodnog...

Nastavak na B92...

Rumunija otkrila ogromno nalazište gasa

Izvor: GdeInvestirati.com, 08.Mar.2012

Rumunija je na dobrom putu da se izbavi od uvoza ruskog gasa, za koji mnogi ovde smatraju da im se naplaćuje po najskupljoj ceni u Evropi. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.