Rekordni deficit američkog budžeta

Izvor: Blic, 27.Feb.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordni deficit američkog budžeta

Barak Obama, predsednik SAD, juče je trebalo da predstavi američkom Kongresu prvi nacrt budžeta za fiskalnu 2010. godinu koji bi, prema najavama, mogao da iznosi nešto više od četiri biliona dolara (3.000 milijardi dolara). Konačnu verziju budžeta koji stupa na snagu 1. oktobra ove godine Obama će verovatno predstaviti u aprilu, a predsednik SAD juče je trebalo da objavi i deficit u budžetu za tekuću 2009. u iznosu od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1,75 biliona dolara ili 12,3 odsto američkog BDP. To je najveći budžetski deficit koji je u SAD zabeležen od Drugog svetskog rata.

Obama je u momentu preuzimanja dužnosti u Beloj kući pre mesec dana od administracije njegovog prethodnika Džordža Buša nasledio budžetski deficit nešto veći od bilion dolara, koji se u međuvremenu uvećao zbog državne pomoći posrnulom bankarskom sektoru. Novi predsednik planira da do kraja svog mandata 2013. smanji deficit na 533 milijarde dolara, ili tri odsto američkog BDP.

U predlogu budžeta za fiskalnu 2010. Obama je predvideo uvođenje posebnog fonda namenjenog reformi zdravstvenog sistema, u koji bi u narednih deset godina trebalo da se sliju 634 milijarde dolara. Ta sredstva bi omogućila da 48 miliona Amerikanaca koji do sada nisu bili zdravstveno osigurani dobije to osiguranje. Prvi Obamin budžet predviđa i skupu reformu školstva, pokrivanje troškova smanjenja emisije ugljen-dioksida i uvećanje taksa za najbogatije Amerikance. Bušova administracija je 2001. i 2003. usvojila smanjenje poreza porodicama koje ostvaruju više od 250.000 dolara mesečno, što bi trebalo da bude ukinuto 2011.

Stavke iz plana pomoći privredi

(ukupna vrednost 787 milijardi dolara - 287 milijardi u privremenim poreskim olakšicama i 500 milijardi za projekte i socijalne programe)

95,2 milijarde dolara za škole, državne koledže i univerzitete, kao i stipendije studentima

87 milijardi dolara pomoći saveznim državama za troškove zdravstvenog osiguranja

80,5 milijardi dolara za popravku putne mreže, mostova i vodenih saobraćajnica

38,4 milijarde dolara za pomoć siromašnima za plaćanje hrane, stanarine i obuku za posao

30 milijardi dolara za osavremenjavanje energetske mreže

22,2 milijarde dolara za naučnoistraživački rad i uvođenje širokopojasnog interneta u ruralnim područjima

21 milijarda dolara za smanjivanje troškova u zdravstvu kroz primenu informacionih tehnologija i preventivnu zaštituIzvor: Reuters

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama predstavio predlog budžeta, projektivani deficit 1.750 milijardi dolara

Izvor: VOA, 27.Feb.2009

Predsjednik Barak Obama predstavio je svoj prvi prijedlog budžeta, koji predviđa troškove u iznosu od više od 3 hiljade milijardi dolara za, kako je istakao Obama, rješavanje najhitnijih potreba zemlje. Deficit za ovu godinu projektovan je ..

Nastavak na VOA...

Obamin budžet izlazak iz krize

Izvor: RTS, 27.Feb.2009

Američki predsednik Barak Obama predložio Nacrt budžeta u kome predviđa deficit od 1.700 milijardi dolara, kako bi Ameriku izvukao iz finansijske krize i recesije. ..Američki predsednik Barak Obama u Nacrtu svog prvog budžeta predviđa deficit od 1.700 milijardi dolara, najveći od Drugog svetskog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.