Izvor: Vostok.rs, 20.Jun.2017, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Australija obustavlja vazdušne napade u Siriji zbog napetosti između Rusije i SAD

Izvor: Vostok, RT

Kraljevske australijske vazdušne snage suspendovale su vazdušne napade i letove nad Sirijom nakon što je Rusija saopštila da prekida saradnju sa SAD od 19. juna po Sporazumu o sprečavanju incidenata na sirijskom nebu, zbog obaranja sirijskog vojnog aviona od strane Koalicije SAD.

"Kao meru predostrožnosti, operacije australijskih vadušnih snaga u Siriji privremeno su prekinute", saopštilo je Ministarstvo odbrane Australije dodajući da će se operacije u Iraku nastaviti u sastavu Koalicije SAD.

"Osoblje Ministarstva odbrane pomno nadgleda vazdušnu situaciju u Siriji i odluka o nastavku vazdušnih operacija u Siriji će biti doneta u dogledno vreme", dodaje se u saopštenju.

"Zaštita australijskih snaga redovno se razmatra kao odgovor na niz potencijalnih pretnji", saopštilo je Ministarstvo odbrane Australije.

U ponedeljak je ruska vojska prekinula saradnju sa SAD u okviru Memoranduma o sprečavanju incidenata i obezbeđivanju bezbednosti vazdušnog prostora u Siriji. Saopštenje je objavljeno dan nakon što je Koaliciju SAD oborila sirijski avion Su-22, koji je izvršava zadatak protiv terorista, 40 km od Rake.



"Američka vojska nije koristila komunikacijsku liniju sa Rusijom u vezi sa ovim napadom, uprkos činjenici da su ruski ratni avioni bili u misiji u datom vazdušnom prostoru Sirije", saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

Ministarstvo je dodalo da će ruske snage tretirati sve avione koalicije pod vođstvom SAD u oblasti svojih borbenih misija u Siriji kao "vazdušne ciljeve".

Ubrzo nakon saopštenja MO Rusije, Vašington je obećao da će otvoriti komunikacijske kanale između američkih i ruskih vojnih snaga "da bi se otklonili potencijalni problemi".

Međutim, portparol Bele kuće dodao je da Koalicija zadržava pravo na "samoodbranu".

Australija je deo Koalicije koju predvode SAD protiv terorista od 2014. godine, nakon što je prvi put pristupila operacijima u Iraku.

Australijske snage rasporedile su oko 600 ljudi na Bliski istok, uključujući i avione, osoblje Specijalnih snaga za pomoć iračkim snagama i drugo osoblje.

U septembru 2015. godine Australija se pridružila operacijama i u Siriji.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Australija suspendovala vazdušne napade protiv Islamske države

Izvor: Blic, 20.Jun.2017

Australija je suspendovala vazdušne napade protiv ekstremističke organizacije Islamska država (IS) kao znak predostrožnosti nakon što su američke snage oborile avion sirijske vojske...Ministarstvo odbrane je saopštilo da se vazdušni napadi suspenduju zbog "niza potencijalnih pretnji"...Australija...

Nastavak na Blic...

Koalicija SAD smanjila radijus borbenih dejstava u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 21.Jun.2017, 09:18

Nakon što je Rusija prekinula saradnju sa SAD o memorandumu o letovima u Siriji, koalicija je izvodila napade samo u regionu Rake, dok je prethodnog dana geografija vazdušnih napada bila šira, pokazuje dnevni pregled napada koalicije.. . Prema podacima pregleda, 18. juna je izvedeno 15 vazdušnih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.