Putin poklonio patrijarhu Kirilu ikonu Presvete Bogorodice „Četvorodelna“

Izvor: Vostok.rs, 28.Jul.2015, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin poklonio patrijarhu Kirilu ikonu Presvete Bogorodice „Četvorodelna“

28.07.2015. -

U Rusiji se kao crkveno-državni praznik naširoko slavi 1000-godišnjica smrti ravnoapostolnog velikog kneza Vladimira.

Predsednik RF Vladimir Putin posetio je Moskovski eparhijski dom i poklonio patrijarhu moskovskom i cele Rusi Kirilu ikonu Presvete Bogorodice s kraja XIX veka „Četvorodelna“ (koju čine: Kazanjska, „Umekšanje zlih srca“, „Spasavanje nevoljnika od nesreće“ i Vladimirska).
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Ruski predsednik je obišao hram posvećen svetitelju Tihonu - patrijarhu sveruskom i svetim ocima Pomestnog sabora 1917-1918. godine i Sabornu dvoranu.

Takođe je posetio hram Svetog blagovernog kneza Vladimira.

Zapalio sveću pored moštiju Svetog kneza Vladimira i kneginje Olge i istakao da Moskovski eparhijski dom „ima ogroman značaj za rusku istoriju i kulturu, a njegova obnova svedoči da učimo na sopstvenim greškama“.

Zahvalio se patrijarhu Kirilu na velikom doprinosu obnovi eparhijskog doma.

„To je deo naše istorije“ - naglasio je ruski predsednik, kojem je patrijarh poklonio ikonu svetog Vladimira, srdačno mu se zahvalivši za učešće i brigu za Moskovski eparhijski dom.

Eparhijski dom je zatvoren 1918. godine, njegove muzejske kolekcije i biblioteke bile su opljačkane, a dekoracija Knez-Vladimirskog hrama - uništena.

Zgrada je 1924. godine oduzeta Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Nakon mnogobrojnih rekonstrukcija koje su izvršili novi vlasnici, eparhijski dom je potpuno izgubio svoj prvobitni oblik.

Godine 2004. zgrada je bila vraćena crkvi, u njoj je smešten Pravoslavni Sveto-Tihonovski univerzitet društvenih nauka.

Restauracija istorijskog kompleksa izvršena je u okviru Predsedničkog programa proslave 1000-godišnjice smrti Svetog kneza Vladimira.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve je juče obavio čin velikog osvećenja gornjeg hrama Ravnoapostolnog kneza Vladimira u Moskovskom eparhijskom domu i služio je liturgiju u novoosveštanom hramu.

Takođe je osveštan donji hram posvećen patrijarhu Tihonu i kanonizovanim ocima Sveruskog pomesnog sabora RPC održanog 1917-1918. godine.

fakti
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deset vekova od smrti kneza Vladimira

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2015

Širom Rusije danas je obeležena 1000-godišnjica smrti kneza Vladimira Velikog, kasnije promovisanog u sveca, koji se smatra osnivačem Ruske pravoslavne crkve. Na svečanoj liturgiju u Moskvi vernike su pozdravili patrijarh Kiril i predsednik Vladimir Putin...Pre tačno jednog milenijuma preminuo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.