Izvor: Politika, 18.Dec.2014, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Stav prema Ukrajini ispravan, Zapad i dalje diže zidove

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas da je pozicija Rusije po pitanju Ukrajine ispravna, a za zapadne partnere da su i posle pada Berlinskog zida nastavili da dižu nove bez obzira na pokušaje Rusije da sarađuje sa Evropom i svetom.

Govoreći na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi o odnosi sa Zapadon, on je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << rekao:

„Uvek će pokušati da medveda (simbol Rusije) stave pod lanac. Možda bi trebalo da medveda ostave na miru. Mi samo branimo svoj suverenitet i nezavisnost”, rekao je Putin.

„Zapadni partneri su odlučili da su oni imperija, a svi ostali vazali. Nisu prestali da dižu zidove uprkos svi našim pokušajima da sarađujemo sa Evropom i svetom. najbolji način je, međutim graditi jedinstveno bezbednosno prostranstvo i ekonomske slobode”, rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Kako je dodao, ma šta Rusija radila, ona nailazi na oponiranje zapadnih partnera.

Kada je reč o situaciji u Ukrajini Putin kaže da ako Kijev želi mir, onda mora da uvažava interese građana Donbasa, kao i da je Rusija spremna da bude posrednik za početak dijaloga u Ukrajini.

„Kriza u Ukrajini mora da bude rešena političkim sredstvima”, istakao je on, dodavši da će Rusija nastaviti da pomaže Donbas.

„Ekonomska blokada Donbasa je put bez perspektive”, poručio je Putin.

Prema Putinovim rečima, u Ukrajini se bore dobrovoljci, a oni nisu plaćenici.

On je takođe dodao da Moskva ne sumnja u nameru ukrajinskog predsednika da normalizuje situaciju u Ukrajini.

Ali on nije sam u Ukrajini. Ima glasova za rešenje problema putem sile”, rekao je Putin. 

U Rusiji nemogući dvorski prevrati

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da u Rusiji nisu mogući dvorski prevrati.

„U Rusiji su nemogući dvorski prevrati, jer nema dvorova. Stabilnost u zemlji zasnovana je na podršci naroda”, rekao je Putin na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi.

On je, takođe, odgovarajući na pitanje TV voditeljke Ksenije Sobčak, rekao da se niko od predstavnika vlasti ne bavi organizacijom progona predstavnika opozicije.

Sobčak je čherka bliskog prijatelja Putina, inače majora, a sama je učestvovala u protestima protiv Putina.

„Hoću da vas uverim da se niko nije bavio organizacijom progona protiv ljudi koji se ne slažu sa našim potezima u Ukrajini, na Krimu ili unutrašnjim pitanjima”, rekao je Putin.

Putin je takođe rekao da je veoma tanka linija između „pete kolone” i opozicije, ističući da predstavnici „pete kolone” zastupaju interese neke druge države.

Putin očekuje blagi rast BDP-a, uprkos složenoj situaciji

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin, upkos složenoj situaciji u kojoj se nalazi privreda Rusije, očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu od 0,6 odsto.

On je danas, na godišnjoj konferenciji za novinare, podsetio da je za 10 meseci BDP Rusije povećan 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Predsednik je takođe obećao da će budet biti realizovan sa suficitom, koji će, prema preliminarnim podacima, dostići 1,9 odsto BDP. Bez obzira na sve turbulentnosti na finansijskom tržištu, federalni budžet će biti realizovan sa suficitom, što znači da će prihodi premašiti rashode za 1.200 milijardi rubalja (oko 20 milijardi dolara), što je oko 1,9 odsto BDP.

Putin je ukazao da je situaciju u privredi izazvana spoljašnjim faktorima. On je upozorio da do sada nije mnogo toga urađeno na diversifikaciji domaće privrede iako se tokom prethodnih skoro 20 godina govorilo o tome šta treba da se uradi.

„To je bilo prilično teško, ako je uopšte bilo moguće, s obzirom na spoljni ekonomski ambijent kada je biznis ulagao novac uglavnom tamo gde je bilo moguće izvući maksimalnu brzu zaradu”, kazao je Putin.

Prema njegovim rečima prilično je složeno prestrojiti taj mehanizam, ali sada se situacija drastično promenila.

Putin je ukazao da je moguć dalji pad cene nafte i da je moguće da će to uticati na rusku nacionalnu valutu i na sve druge pokazatelje.

Centralna banka Rusije i vlada preduzimaju adekvatne mere za regulisanje situacije na tržištu, ali ima pitanja i za njih, smatra Putin.

„Na trenutnu situaciju utiču i spoljni ekonomski faktori, pre svega cena energenata - nafte i od nje izvedena cena gasa. Smatram da Centralna banka Rusije i vlada preduzimaju adekvatne mere za regulisanje situacije na tržištu, ali ima pitanja i za njih prvenstveno o blagovremenosti i kvaliteta preduzetih mera, ali u celini su adekvatne i pravilno primenjene”, naglasio je šef države na godišnjoj konferenciji za novinare.

Tanjug

objavljeno: 18.12.2014.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stav prema Ukrajini ispravan,Zapad i dalje diže zidove

Izvor: Studio B, 18.Dec.2014

Predsednik Rusije Vladimir Putin kaže da je pozicija Rusije po pitanju Ukrajine ispravna, a za zapadne partnere da su i posle pada Berlinskog zida nastavili da dižu nove bez obzira na pokušaje Rusije da sarađuje sa Evropom i svetom...Govoreći na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi...

Nastavak na Studio B...

Stav prema Ukrajini ispravan, Zapad i dalje diže zidove

Izvor: Prva.rs, 18.Dec.2014

Govoreći na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi o odnosi sa Zapadon, on je rekao:.."Uvek će pokušati da medveda (simbol Rusije) stave pod lanac. Možda bi trebalo da medveda ostave na miru. Mi samo branimo svoj suverenitet i nezavisnost", rekao je Putin..."Zapadni partneri su odlučili...

Nastavak na Prva.rs...

Pres konferencija predsednika Putina - rezime

Izvor: Vostok.rs, 18.Dec.2014

18.12.2014. - Pravda u vezi ukrajinskog konflikta je na strani Rusije..- Predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je nepokolebivi stav Moskve o različitim međunarodnim krizama, uključujući i ukrajinsku, ispravan.  Taj stav treba da da do znanja stranim partnerima da je neophodno da se stvara...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.