Putin: Rusija neće zaboraviti, Turska će zažaliti

Izvor: RTS, 03.Dec.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Rusija neće zaboraviti, Turska će zažaliti

Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da Rusija neće zaboraviti to što su turske snage oborile ruski borbeni avion i da će zbog toga Turska zažaliti, ali da se neće upustiti u "vojno zveckanje oružjem" sa tom zemljom, prenosi "Rojters".
Vladimir Putin je istakao da će Turska "više nego jedanput" zažaliti zbog onog što je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << učinila i da se varaju oni koji misle da će se reakcija Rusije zaustaviti samo na trgovinskim sankcijama.

Svoje 12. po redu godišnje obraćanje naciji u Kremlju započeo je minutom ćutanja za ruske vojnike poginule u vojnoj operaciji u Siriji.
Istakao je da ne može da ignoriše tursko pomaganje teroristima i da Rusija i dalje ne može da shvati zašto je avion oboren.
"Bili smo spremni da sarađujemo sa Turskom na najosetljivijim pitanjima i da tu odemo dalje od njihovih saveznika. Alah zna zašto su to uradili. Izgleda da je Alah odlučio da kazni vladajuću kliku u Turskoj tako što će im oduzeti razum", rekao je Putin, prenosi Raša tudej
Ponovio je optužbe na račun turskog rukovodstva koje, prema tvrdnjama Rusije, zarađuje od krijumčarenja nafte sa Islamskom državom.
"Znamo da Turska puni džepove i omogućava teroristima da zarade prodajom nafte ukradene u Siriji. Od tih para banditi regrutuju plaćenike, kupuju oružje i izvode okrutne terorističke napade usmerene protiv naših ljudi, ali i građana Francuske, Libana, Malija i drugih", naglasio je Putin, prenosi AP.
Putin je, međutim, rekao da smatra turski narod prijateljskim. 
"Turci su dobri, vredni i nadareni. U Turskoj imamo mnogo starih i pouzdanih prijatelja", dodao je Putin, prenela je agencija Tas
Putin navodi da se ruska vojska u Siriji bori za bezbednost zemlje i ističe da napori jedne države nisu dovoljni da bi se porazio međunarodni terorizam. Dodaje da pretnja od terorizma u svetu raste.
Zemlje ne bi smele da imaju dvostruke aršine prema terorizmu, upozorava Putin.
Poziva na stvaranje jedinstvene međunarodne koalicije u borbi protiv terorizma, koja će dejstvovati u skladu sa međunarodnim pravom i pod zastavom UN.
"Neophodno je odbaciti sva razmimoilaženja, stvoriti jedinstveni, moćni antiteroristički front, koji će dejstvovati na osnovu međunarodnog prava i pod zastavom UN", rekao je ruski predsednik.
Naveo je da svaka civilizovana država treba da doprinese "uništenju terorizma" i da u borbi protiv terorizma ne sme biti "nikakvih dvojnih standarda, nikakvih kontakata, nikakvog kriminalnog, krvavog biznisa sa teroristima".
Podsećajući na terorističke napade u Rusiji, Putin kaže da je Rusija obavezna da uništava teroriste i u udaljenim tačkama.
Ističe da posebna opasnost po Rusiju preti od gerilaca koncentrisanih u Siriji.
"Među njima je nemalo onih iz Rusije i Zajednice nezavisnih država. Dobijaju novac, oružje. Ako ojačaju, to će se neizbežno pojaviti i kod nas, kako bi sejali strah, dizali u vazduh, ubijali, mučili ljude", dodaje Putin.
Rusija je izgubila na hiljade života za dve decenije terorističkih napada i još postoji opasnost od terorizma, što su potvrdili i bombaški napadi u Volgogradu 2014. godine i obaranje ruskog putničkog aviona u Egiptu u oktobru.
"Skoro 10 godina nam je trebalo da polomimo kičmu bandita. Praktično smo isterali teroriste iz Rusije, ali žestoka borba protiv ostataka i dalje traje. To zlo se povremeno vraća", istakao je Putin u obraćanju na zajedničkoj sednici oba doma ruskog parlamenta, kojoj su prisustvovali i članovi vlade i regionalni guverneri.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Putin: Rusija neće zaboraviti, Turska će zažaliti

Izvor: Studio B, 03.Dec.2015

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Rusija neće zaboraviti to što su turske snage oborile ruski borbeni avion i da će zbog toga Turksa zažaliti, ali da se neće upustiti u "vojno zveckanje oružjem" sa tom zemljom, preneo je Rojters...Putin je istakao da će Turska "više nego jedanput"...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.