Prvi predsednik   EU podržava širenje  Unije

Izvor: Blic, Tanjug, 21.Nov.2009, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi predsednik EU podržava širenje Unije

Izbor malo poznatog političkog dvojca, belgijskog premijera Hermana van Rompeja i Britanke plave krvi Keti Ešton, za čelne funkcije predsednika i šefa diplomatije EU izazvao je podeljene reakcije. SAD su pozdravile kadrovsko rešenje Brisela i izrazile nadu da će to ojačati američko-evropsko partnerstvo. Ali, mnogi u Evropi negoduju što na mesto prvog predsednika, ustanovljeno Lisabonskim sporazumom, nije došao jači političar.



Britanska štampa ne krije razočaranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što je u briselskoj matematici prevagnuo uticaj Francuske i Nemačke, koje su podržale Rompeja. Srbija nema razloga da bude nezadovoljna izborom Rompeja i Eštonove, veruje analitičar iz Ženeve Dušan Šiđanski, koji podseća da je belgijski premijer u prvoj izjavi ukazao na značaj daljeg širenja EU.

„Van Rompej je jako umeren čovek koji je u svojoj zemlji uspeo da smiri strasti između Flamanaca i Valonaca i pronađe kompromis i zato možemo s optimizmom da dočekamo njegov izbor", kaže za „Blic" Šiđanski, čiji je student i asistent pet godina bio Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije. Analitičar dodaje da je za Beograd važno što je Rompej na istoj liniji sa Barozom, koji podržava evrointegracije Srbije.

Šiđanski pozitivno ocenjuje i Eštonovu, za koju kaže da je za 13 meseci koliko je provela na mestu komesara EU za trgovinu dokazala da ume da radi. „Barozo je jako ceni. I ona je čovek konsenzusa, kolegijalna i pozitivna osoba", ističe analitičar, koji smatra da za britansku baronesu nije prevelik minus što nema previše diplomatskog iskustva. Tanja Miščević, potpredsednica Evropskog pokreta u Srbiji, izjavila je da je iznenađena izborom Van Rompeja i Eštonove, ali da to nije loša vest za Srbiju.

Odbacujući sumnje u njenu kompetentnost, baronesa je juče izjavila da je čvrsto rešena da pokaže da je najpogodnija osoba za taj posao. Lejdi Ešton se izdvojila iz „gomile” nakon što su lideri evropskih socijalista potvrdili da ne žele Tonija Blera, ali su u političkom cenkanju pristali da Britaniji pripadne druga funkcija.

Eštonova je priznala da su i drugi kandidati mogli da obavljaju dužnost visokog predstavnika, ali je istakla da je ona spremna da se pridruži ministrima inostranih poslova najmoćnijih zemalja sveta za „najvišim stolom”.

„U narednih nekoliko meseci i godina, nameravam da pokažem da sam ja najbolja osoba za tu funkciju”, rekla je ona.

Evropska štampa, međutim, izbor Eštonove i Rompeja vidi kao dokaz da su lideri EU išli linijom manjeg otpora. Francuski „Liberasion” Van Rompeja opisuje kao „fikus predsednika” i ocenjuje da prva odluka „lisabonske Evrope” predstavlja „izbor ljudi koji ne smetaju nikome”. Nemačka štampa ocenjuje da su Van Rompej i Eštonova nesposobni da predstavljaju snažan evropski glas, a londonski „Fajnenšel tajms” da je „izbor dve relativno nepoznate osobe razloga za očajanje onih koji su želeli da Evropi daju veću težinu na svetskoj sceni”.

Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, izrazio je uverenje da će Van Rompej nastaviti sa sprovođenjem kursa razvoja strateškog partnerstva sa Rusijom.”Što se tiče Ketrin Ešton, dok je radila kao evropski komesar za trgovinu upoznali smo je kao visokog profesionalca, čoveka privrženog razviju Evrope”, rekao je Lavrov.

Evropski federalista i haiku pesnik

Herman van Rompej, flamanski hrišćanski demokrata, nije evropski Džordž Vašington. Poznata flamanska esejistkinja Kristen Hemerehts izjavila je da joj Van Rompej fizički neodoljivo liči na Spilbergovog vanzemaljca (I-Tija). „Ne mogu da pogledam njegovu fotografiju a da ne pomislim na I-Tija”, napisala je ona nedavno.

Pre godinu dana Van Rompej bio je na putu ka penzionisanju kada ga je iz anonimnosti izvukao kralj Albert II u jednoj od periodičnih kriza koje prete da razdvoje flamansko i francusko govorno područje Belgije. Čak i tada on je nerado pristao da se angažuje i postane premijer, a belgijskom monarhu trebalo je punih 90 minuta da ga nagovori.

Van Rompej je ostao skoro potpuno nepoznat van granica svoje zemlje dok ga Angela Merkel i Nikola Sarkozi nisu predložili kao kandidata za evropskog predsednika na samitu u Briselu 29. oktobra. Od tada se pročuo po svom kampovanju i haiku poeziji na flamanskom i holandskom jeziku. Van Rompej je oženjen i ima četvoro dece. Njegov mlađi brat Erik van Rompej i njegov sin Peter takođe su političari iz Hrišćanko-demokartske partije. Njegova sestra Kristina van Rompej se smatra „otpadnicom” pošto je članica maoističke radničke partije Belgije.

Kritičari kažu da je on „veći federalista nego svi drugi premijeri u Evropi”. Prošle sedmice, na privatnoj večeri članova uticajne Bilderberg grupe, on se založio za evropske poreze na finansijske transakcije da bi se finansirala EU.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Van Rompuj postao prvi predsednik EU, Turska zabrinuta

Izvor: Southeast European Times, 20.Nov.2009, 23:10

20/11/2009..BRISEL, Belgija -- Lideri EU dogovorili su se u četvrtak (19. novembra) da imenuju belgijskog premijera Hermana van Rompuja za prvog stalnog predsednika Evropskog saveta. Komesar za trgovinu EU, Britanka Ketrin Ešton, imenovana je za šefa spoljne politike EU. Te dve funkcije nastale su...

Nastavak na Southeast European Times...

Imenovani najviši funkcioneri EU

Izvor: RTV Pink, 21.Nov.2009

. . . Šefovi država i vlada Evropske unije imenovali su belgijskog premijera Hermana van Rompaja za predsednika Saveta EU, dok je Britanka Ketrin Ešton postavljena za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.